Mircea Ionescu Quintus, fost președinte al Partidului Național Liberal, a murit vineri, la vârsta de 100 de ani. Născut în 1917, el s-a înscris în PNL la 19 ani. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost deţinut politic, iar după Revoluţie, preşedinte al PNL, ministru al Justiţiei, deputat şi senator.
Mircea Ionescu Quintus s-a născut în 1917, într-o familie de vechi liberali. Tatăl său, Ion Ionescu Quintus, a deţinut nu mai puţin de nouă mandate de parlamentar din partea PNL. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti și s-a înscris în PNL pe când avea numai 19 ani. În al Doilea Război Mondial a luptat pe frontul de est, ajungând până la Cotul Donului, iar ulterior, în Cehoslovacia, în Munţii Tatra. A stat apoi mai mulţi ani în lagăre, inclusiv la Canalul Dunăre – Marea Neagră, iar în 1954, când a fost eliberat, a fost racolat de Securitate. Mircea Ionescu Quintus a spus ulterior că nu a avut puterea să refuze, dar că nu a deranjat pe nimeni prin declaraţiile date Securităţii. După 1989, s-a înscris în proaspăt reînfiinţatul Partid Naţional Liberal, iar în 1990 a intrat în Camera Deputaţilor. Din octombrie 1991 şi până în noiembrie 1992 a fost ministru al Justiţiei în Guvernul Stolojan. În februarie 1993, la câteva luni după dezastrul PNL de la alegerile parlamentare, Quintus a câștigat președinția partidului în fața lui Radu Câmpeanu, funcție pe care a ocupat-o până în 2001. Din 2002 era preşedinte de onoare al Partidului Naţional Liberal.
Ultimul eveniment politic la care a participat a fost Consiliul Naţional de Coordonare al PNL de la începutul lunii martie. În aceeași lună, la împlinirea vârstei de 100 de ani, Mircea Ionescu Quintus a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în rang de ofițer, de către președintele Klaus Iohannis.
Comentarii prin facebook