După o grămadă de vești bune a mai venit una. Am aflat că Timișoara va avea sală polivalentă, că un campus sportiv cu tot cu stadion nou se va ridica în zona „Dan Păltinișanu”, ba chiar pe Torontalului, că va avea spital făcut de americani la Giroc, ca urmare a priceperii CJ Timiș, spital regional nu vom avea pentru că deja avem Județeanul, dar important e că se va termina ăla de copii. Vom mai avea bazinele de înot și, exact, doamnelor și domnilor, vom mai avea și o frumusețe de pod în zona Jiul. Aceasta este vestea cea bună primită de la municipalitate. Că Apele Române Banat și-ar fi dat un aviz de principiu și noi, timișorenii, vom mai avea un pod. Dar nu acolo unde s-ar fi așteptat toată lumea, în zona Solventul, care să lege Bogdăneștilor de Dâmbovița, ci la Jiul, între alte trei poduri, două rutiere și unul pietonal. Când eram copii, cântecul ne explica cum „podul de piatră s-a dărâmat” și că noi „vom face altul pe râu în jos, altul mai trainic și mai frumos”. Autorii n-au suflat atunci o vorbă despre detalii tehnice, studii de fezabilitate, analize de trafic, ca să aflăm dacă și pe vremea aia se făceau lucruri doar de dragul făcutului de lucruri.
Acum primăria ne anunță doar că se mai face ceva. Auzi de noul pod Jiul, te pui în cur și cugeți. Te-ai bucura că se face ceva nou pentru oraș, te-ai bucura că e frumos, cu o arcadă metalică senzațională, dar o întrebare tot te frământă. Nu e cam înghesuit acolo să mai intre și-un pod? Bun, de pe Jiul vin patru benzi, două-două, dar ieși pe splaiul Tudor Vladimirescu și acolo ce se întâmplă? Prin dilemele astea cu siguranță că au trecut și alții. Nu o iei drept de pe Jiul peste Bega spre Miron Costin. Așa se vede din grafica prezentată în presă. De pe Jiul s-ar face la dreapta pe Titulescu și la câțiva pași de Podul de Fier faci stânga. Asta înseamnă că artera de patru benzi care să dea continuitate traficului de pe pod ar fi Zugrav Nedelcu. Că pe Ady Endre nu se poate, că acolo e Podul de Fier. Cei care ne-am plimbat de-o viață pe acolo avem idee de perplexitatea în care ne bagă primăria.
Nu zic că n-ar fi bine și frumos. Poate arhitecții și comanditarii știu ceva ce nu știm noi, cetățenii, și toate temerile astea amatoricești sunt degeaba. Poate dărâmă primăria o întreagă stradă și să vezi acolo artera, poate va fi o fluidizare nemaipomenită între pasajul Jiul și Bd. 16 Decembrie, poate că peste ani ne vom da seama ce-am fi pierdut dacă primăria nu avea viziune. Nu înțeleg însă de ce nu ne prezintă primăria și nouă toate chestiunile astea. Splaiul Vladimirescu rămâne la câte benzi? Va fi cu sens unic, ca acum? Care e strada care va prelua traficul după pod, în sud? Cum va arăta acea stradă, cu câte benzi? La cât de îngustă e strada, mai e loc de trotuare? Casele alea vechi rezistă la trafic intens, locatarii unde-și lasă mașinile, că bănuiesc că nu vor bloca pe banda întâi fluxul ce vine de pe pod? Pe malul sudic podul va lua locul unor proprietăți care bănuiesc că sunt private măcar prin concesionare. Ce se întâmplă acolo? Sau ne facem planuri ca și cu polivalenta, dar nu e terenul liber de sarcini?
Da, știu, primaria ne poate transmite sec că astea nu sunt treburile noastre. Că de aia există democrația reprezentativă ca oamenii aleși de noi să gândească, să acționeze și să cheltuiască pentru toți. Că noi trebuie să avem răbdare și finalmente să ne bucurăm de aceste frumoase ctitorii. OK, numai că eu cel puțin aș vrea să știu dacă toate lucrurile care le face primăria în numele meu sunt făcute cu cap sau a visat cineva frumos noaptea. Nu de alta, dar să știu pentru când mă mai duc la vot.
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…