La Cioca nu avem pista acreditata, dar avem matrice! Aviatia Utilitara ramane in aer

Consiliul Județean Timiș nu știe ce să facă cu Aviația Utilitară, societate pentru care vechiul consiliul de administrație propunea intrarea în lichidare. Pista de la Cioca ar putea fi acreditată anul viitor, iar noul CA încă nu există. E bine că există totuși… matricea după care se calculează profilul celor mai potriviți membri.

La începutul anului, SC Aviația Utilitară, societate cu acționar unic CJ Timiș, era în prag de colaps. Nu mai erau bani de salarii, nu mai exista personal și nici activitate, iar consiliul de administrație propunea intrarea în lichidare voluntară. În februarie 2017, președintele CJ Timiș, Călin Dobra, a solicitat Adunării Generale a Acționarilor de la SC Aviația Utilitară SA înființarea unei comisii care să verifice situația societății. S-au cerut bilanțurile financiare și de activitate din 2015 și 2016, precum și alte documente care să ateste veniturile. Totul, pentru a putea pune la punct un plan de reorganizare. „Nu-mi doresc ca Aviația Utilitară să se dizolve, cred că ar fi o decizie greșită. Cred într-o bună reorganizare, într-o reașezare serioasă a lucrurilor și într-un management mult mai performant. Sunt convins că vom găsi soluții pentru ca Aviația Utilitară să fie resuscitată”, spunea Dobra.

Societatea, în prezent, nu mai dispune de fonduri bănești în vederea achitării salariilor (…) Societatea duce o lipsă acută de personal specializat, fapt ce duce la imposibilitatea desfășurării activității principale autorizate, aducătoare de venituri (…) În urma actului de control al Curții de Conturi nr. 872/19.12.2016 rezultă foarte clar că sunt o serie de impedimente în vederea continuării activității societății, iar planul de măsuri va fi unul greoi, chiar imposibil de realizat, prin lipsa acută de personal și nedefinirea situației patrimoniale asupra terenului și clădirilor (…) Practic, în momentul de față, societatea este în imposibilitate totală de a desfășura a activitate și este doar generatoare de cheltuieli, fără a deține mijloace bănești pentru achitarea acestor cheltuieli.
Consiliul de Administrație Aviația Utilitară, februarie 2017

Aviația Utilitară nu s-a desființat, dar e în aer și la momentul actual. Societatea încă nu are consiliu de administrație, iar în plenul de luni, 27 noiembrie, plenul CJ a votat o hotărâre privind „aprobarea profilului consiliului de administrație”. Dacă vă așteptați să găsiți criterii clare despre ce trebuie să facă un membru al CA, nu e cazul. Selecția se face pe bază de… matrice. Fiți atenți: „Scopul matricei este de a asigura, pe baza analizei sistematice, a existenței unei proceduri de selecție transparente, formale, competitive și comprehensive din punct de vedere decizional. Analizele efectuate pe baza elementelor cuprinse în matricea profilului consiliului de administrație dau posibilitatea autorității publice tutelare să stabilească balanța competențelor și trăsăturilor pentru consiliu, pentru îndeplinirea cerințelor și dezvoltarea strategică”.

Altfel, aerodromul de la Cioca nu e chiar… aerodrom. Asta, pentru că nu are pistă! Adică are, dar nu este autorizată! Deși acest lucru este bine știut, în 2017 nu s-a făcut nimic în această direcție. „Am pregatit pentru 2018 autorizarea pistei, avem materialul pregătit în proporție de 99%. Am înștiințat Autoritatea Aeronautică despre acest lucru și am contactat Aeroclubul Român. Ce ne oprește? Ne oprește finanțarea acestui lucru, care se va face pe bugetul din 2018. Primul lucru pe care trebuie să-l facem legat de un aeroport este să autorizăm pista. Dacă nu facem asta, nu avem aeroport, degeaba facem strategii”, a declarat vicepreședintele CJ, Titi Stancu. Până una-alta, s-a votat „matricea”, iar pista așteaptă anul viitor.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Pensionarii pot beneficia de sprijin pentru obținerea adeverințelor necesare recalculării pensiilor

Cele mai mari probleme pe care pensionarii le au atunci când doresc recalcularea pensiilor, prin…

58 de minute ago

Județul Timiș ajută la înlăturarea efectelor inundațiilor din Galați

Prin eforturile celor de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, Arhiepiscopiei Timișoara și…

2 ore ago

Nou proiect internațional la UPT! De această dată vorbim germană

După cursurile de limbă japoneză, urmează cele de germană. În perioada 17-20 septembrie 2024, Universitatea…

5 ore ago

Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului…

6 ore ago

Copii rătăciți în drum spre casă, când au plecat de la școală! Apelul Poliției Locale

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației, aflați în patrulare în zona I.C. Brătianu, au…

8 ore ago

Nu a ținut distanța corespunzătoare în mers și a intrat în… spital

Neatenția la volan continuă să bage oameni în spital. Așa s-a întâmplat și marți dimineața.…

9 ore ago