Categories: Politica

Marilen Pirtea: supracontrolul ONG-urilor – Legea “pumnului in gura”

Forma și spiritul modificărilor legislative cu privire la asociații și fundații, inițiate de PSD, reprezintă un grav atac asupra societății civile, susține deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea. Fiind introduse mecanisme de supracontrol asupra organizațiilor neguvernamentale, inițiativa este „cadoul” PSD-iștilor pentru mișcările sociale din ultimul an, crede liberalul.
Proiectul pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, inițiat de Nicolae Șerban și Liviu Pleșoianu, a fost adoptat tacit la Senat, urmând să intre în dezbatere la Camera Deputaților. Acesta prevede că fundațiile și asociațiile vor fi obligate să publice, la fiecare șase luni, o declarație detaliată de venituri și cheltuieli, în care să fie menționată fiecare persoană care a donat bani respectivei fundații sau asociații, cât și valoarea acestei donații. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, ONG-ul respectiv ar urma să-și înceteze „de îndată” activitatea. “Aceste prevederi sunt de natură să provoace discriminări semnificative între organizațiile neguvernamentale, cele de utilitate publică urmând să fie obligate să publice mult mai multe date despre veniturile și cheltuielile pe care le au, date pe care celelalte organizații neguvernamentale le raportează legal o dată pe an”, consideră Marilen Pirtea.
Mai mult decât atât, proiectul inițiat la Senat introduce condiții și obligații noi față de legislația actuală, discutabile și nerelevante, precum introducerea unui algoritm al finanțării cu fonduri publice în funcție de obiectul de activitate al organizațiilor, a continuat liberalul. “Cine își poate asuma prin inițiativă legislativă direcționarea vieții civice printr-un astfel de algoritm artificial? Prevederile proiectului de modificare a acestei legi sunt de natură să aducă grave prejudicii ONG-urilor de utilitate publică, produse prin efectul de discriminare cu care ar urma să fie tratate organizațiile neguvernamentale de utilitate publică. Probabil că, pentru oamenii fideli actualei guvernări, sunt normale aceste acte de supracontrol în activitatea societății civile, dar nouă, tututor celor care credem în rolul democratic al instituțiilor societății civile, ne este imposibil să girăm o inițiativă ce nu are alt rol decât acela de a cenzura manifestările și expresiile democratice ale societății civile. Acesta pare să fie “cadoul” PSD-iștilor pentru mișcările din acest an, din categoria “pumnului în gură”. Oare această inițiativă nu este cumva menită să aducă pe masa guvernanților lista de contributori din societatea civilă care au susținut financiar organizațiile neguvernamentale ce au dezvăluit afacerile cu iz de ilegalitate ale liderilor PSD?”, mai arată Pirtea.

Share
Published by
Iulia Avram
Tags: pirtea

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago