Categories: Invatamant

Romanul care a revolutionat antrenamentul modern. Tudor Bompa l-a ajutat pe Ben Johnson sa castige in fata lui Carl Lewis

Universitatea Politehnica Timişoara îi va acorda joi titlul de Doctor Honoris Causa lui Tudor Bompa, profesor la Universitatea York din Toronto, Canada. Ardeleanul a devenit celebru datorită metodelor sale de antrenament, care l-au dus spre cele mai înalte performanțe pe sprinterul canadian Ben Johnson. Acestea sunt folosite și azi în diverse sporturi.

Deşi are aproape 85 de ani, Tudor Bompa dă dovadă de o vitalitate extraordinară. El i-a uimit, la Timișoara, pe studenţii şi specialiştii în sport, cărora le-a prezentat și practic cum se fac anumite exerciţii. Puțin cunoscut în România, Tudor Bompa este unul dintre pionierii planificării antrenamentului sportiv. Sportivii pregătiți de el au obţinut 11 medalii olimpice şi mondiale și este unicul antrenor din lume care a pregătit sportivi de performanță în două sporturi diferite: atletism şi canotaj. Cel mai cunoscut „elev” al său a fost sprinterul canadian Ben Johnson, care l-a învins pe Carl Lewis în proba de 100 metri, la Olimpiada de la Seul, în 1988, în ceea ce a fost supranumită „cursa secolului”Ulterior, Johnson a fost suspendat pentru dopaj. Tudor Bompa a povestit cum a ajuns să colaboreze cu atletul canadian. „Întâlnirea inițială a fost cu Charlie Francis, antrenorul lui Ben Johnson. Într-o zi, m-a văzut făcând niște exerciții de forță și mi-a zis să discutăm. El nu înțelegea un lucru: ca să avansezi rapid, să fugi repede, trebuie să aplici forța contra pământului, care proiectează corpul înainte. Acest lucru este elementar pentru ingineri, dar antrenorii nu înțelegeau, parcă erau bătuți în cap. Și acum acestea sunt elemente esențiale care nu se înțeleg. I-am explicat lui Charlie Francis necesitatea forței. În acea perioadă se spunea că nu se face forță, pentru că încetinește viteza”, își amintește Bompa.

Teoria promovată de român a fost ulterior îmbrăţişată şi folosită de celebrul atlet. „I-am explicat, am început să lucrăm și, în câteva luni, Ben Johnson făcea mișcarea de genuflexiuni cu haltere în spate și a crescut în forță. Avea forță, mușchi, putere. Fără forța de împingere nu se poate avansa. Când avea Ben Johnson antrenamente pentru start, se auzea de parcă erau tunuri. Piciorul din spate atâta forță avea, încât o persoană ca el, la 70 de kilograme, împingea cu 174 de kilograme, iar pe piciorul din față împingea 168 de kilograme. Aproape putea să zboare. A devenit atât de puternic încât a prins forță contra solului. Doar cu haltere am lucrat, atât”, a explicat Tudor Bompa. Canadianul era cunoscut pentru dimensiunile sale generoase, musculatura sa depăşea cu mult orice contracandidat, care se remarcau prin supleţe, nu prin musculatură de culturist. Tehnicianul sportiv promovează pregătirea fizică la orice nivel şi orice vârstă. Chiar el, în ciuda vârstei, face zilnic pe jos kilometri întregi, dar nu forţează prea mult, aşa cum fac alţii. El a mai vorbit la Timișoara despre dozajul efortului şi despre efectele benefice ale acestuia.

Tudor Bompa s-a născut pe 23 decembrie 1932, în oraşul Năsăud. La 17 ani, a plecat la Cluj-Napoca, la școala sportivă care funcţiona pe lângă Universitatea „Victor Babeş“. A făcut parte din lotul naţional de atletism la juniori și a urmat Institutul de Cultură Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1956. A făcut performanţă pentru clubul CCA Bucureşti, la secţia canotaj academic. A obţinut şase titluri de campion al României şi a făcut parte din lotul naţional, echipajul de 4+1 rame, care a câştigat o medalie de argint la Campionatele Europene din 1958. O accidentare i-a spulberat şansa de a deveni sportiv olimpic, dar i-a deschis poarta spre o profesie care avea să-l facă faimos în toată lumea, cea de antrenor.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

17 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

18 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

18 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

18 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

18 ore ago