Categories: Invatamant

Proiecte de cercetare de milioane de euro, la Universitatea Politehnica

Universitatea Politehnica Timişoara a derulat, în 2017, mai multe proiecte de cercetare în cadrul competiţiilor interne, naţionale sau internaţionale. Sumele accesate prin intermediul acestora sunt de ordinul milioanelor de euro.

În primăvara anului 2017, la UPT a fost lansată o competiție internă de proiecte de cercetare-dezvoltare, prin care s-a oferit finanțare de peste 700.000 de lei pentru tinerii cercetători. Au intrat în competiție 76 de proiecte, structurate pe 14 domenii de cercetare, locul întâi din fiecare domeniu urmând să fie finanțat cu cel puțin 10.000 de euro. În premieră națională, o parte din finanțare e asigurată de mediul privat, iar restul, din fondurile proprii ale UPT. O a doua etapă a competiției va avea loc în ianuarie 2018, când proiectele de pe locurile necâștigătoare din prima etapă vor avea șansa să fie finanțate de agenți economici interesați de temele de cercetare respective. Tot în 2017, dar în ultima lună a anului, au fost câștigate 3 proiecte în Programul complex realizat în consorții de Cercetare Dezvoltare Inovare. În unul dintre acestea, în valoare de 7,5 milioane de lei, UPT are calitatea de coordonator, iar celelalte două, în valoare de aproximativ 2 milioane de lei, Politehnica timișoreană este partener. Universitatea a încheiat, în 2017 și 115 contracte cu mediul economic, în valoare totală de 1,8 milioane lei. Au fost în practică, pe de altă parte, 30 de proiecte cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 1,1 milioane de euro, pe lista acestora fiind colaborări cu Comisia Europeană sau Agenţia Spaţială Europeană. În ultima parte a anului 2017 UPT a câștigat 2 noi proiecte de tip Orizont-2020, proiecte ce vor fi implementate începând cu anul 2018. Acestea vor desfăşura cercetări în domeniul chimiei, cu accent pe energia regenerabilă, și promovarea colaborării internaționale și trans-sectoriale, prin schimbul de personal de cercetare și inovare. Valoarea acestor proiecte este de aproximativ 500.000 euro.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago