Retrospectiva anului 2017 (1). Un februarie cu miros de Decembrie 89

1 ianuarie. 2017 începe cum nu se poate mai prost pentru fostul președinte al CJ Timiș, Constantin Ostaficiuc. Se publică sentința în Dosarul Poli, Ostaficiuc fiind condamnat la patru ani și jumătate de închisoare cu executare. Tot cu executare, dar numai trei ani și jumătate, primește în același dosar fostul președinte al lui Poli, Gheorghe Chivorchian. Alți trei foști angajați ai CJT sunt condamnați cu suspendare. Sentințele nu sunt definitive. Pe 3 ianuarie 2018 se vor da însă verdictele definitive în acest dosar.

3 ianuarie. Se formează Guvernul Sorin Grindeanu, Lista miniștrilor nu este anunțată însă de premier, ci de Liviu Dragnea. Era vremea în care timișoreanul se comporta exact ca un cățeluș pe lângă Dragnea. A doua zi Executivul va primi votul în Parlament: 295 voturi pentru, 133 împotrivă.
4 ianuarie. Imediat după votarea Guvernului Grindeanu și la doar trei săptămâni de la alegerile parlamentare, Călin Dobra renunță la mandatul de deputat, rămânând consilier județean pentru a candida la președinția CJ Timiș. În locul lui va merge în Parlament Suciu. Matei Suciu.
4 ianuarie. Abia uns ministru al Justiției, celebrul Florin Iordache declară că o lege a amnistiei și grațierii ar fi binevenită. Ce a urmat se știe.
6 ianuarie. Prima victimă a timișoreanului Sorin Grindeanu este tot un timișorean. E vorba de Marcel Miclău, culmea vechi PSD-ist, destituit de premier de la șefia Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
14 ianuarie. Nu are loc nicio surpriză, Călin Dobra este ales președinte al CJ Timiș în locul lui Sorin Grindeanu. Unic candidat, el a fost votat de 24 din cei 36 consilieri prezenți. PNL nu s-a mai deranjat nici măcar să scoată un candidat, deși Nicolae Robu promitea acest lucru. De remarcat că din cele 24 de voturi primite de Dobra, două au aparținut unor liberali. Robu promite depistarea și sancționarea lor drastică, lucru care nu s-a întâmplat însă.
17 ianuarie. Încă n-au fost depistați „trădătorii” liberali care au votat cu Dobra, astfel că Nicolae Robu îi pune pe consilieri… să jure pe Biblie. N-a funcționat însă, cei doi necunoscuți jurând strâmb. Robu nu se lasă și anunță că va aduce un poligraf la sediul partidului. Câteva zile mai târziu, realizând ridicolul situației, va renunța la acest gest.
17 ianuarie. Tensiuni și în PMP Timiș după alegerile din decembrie. Roxana Iliescu este înlocuită cu Radu Șumălan în funcția de președinte al organizației.
18 ianuarie. În timp ce liberalii se zbat să găsească trădătorii din rândul lor, PSD-iștii au o altă problemă. Cică nu doi, ci chiar cinci liberali i-ar fi spus lui Dobra că l-au votat. Așa că și PSD-iștii ar vrea să folosească poligraful pentru a-i depista pe cei trei care au mințit.
18 ianuarie. Primul protest la Timișoara împotriva Guvernului Grindeanu. Peste 100 de timișoreni se strâng în Piața Operei pentru a protesta la adresa a două inițiative ale guvernului privind grațierea, respectiv o modificare a Codului Penal prin care se pune prag de 200.000 de lei la abuzul în serviciu. În seara următoare numărul protestatarilor va ajunge la 1.000.
19 ianuarie. Primarul Nicolae Robu face pentru premierul Grindeanu și parlamentarii de Timiș o listă cu 15 obiective care ar trebui finanțate. Sunt tot aceleași de ani și ani: stadion, sală polivalentă, bazin olimpic, centură, centru intermodal, spital regional, institut oncologic, Muzeu al Revoluției etc. Tot aceleași sunt și pe 2018, vor fi și pe 2019, și pe 2020, și pe…
22 ianuarie. Peste 3.000 de timișoreni protestează împotriva Guvernului Grindeanu în Piața Operei. La București, printre zecile de mii de protestatari apare și președintele Klaus Iohannis.

31 ianuarie. „Noaptea ca hoții!” se dă celebra Ordonanță 13.
1 februarie. Cel mai mare protest la Timișoara din decembrie 1989. 30.000 de timișoreni au ieșit în stradă împotriva Guvernului Grindeanu și a Ordonanței 13! A doua zi vor fi 20.000 de timișoreni în stradă.
1 februarie. Traian Băsescu anunță că demisionează din funcția de președinte al PMP. Cică s-ar fi săturat de jignirile pe care i le-ar fi adus protestatarii, după ce Băsescu a ajuns unul dintre cei mai feroce apărători ai infractorilor. Demisia nu va fi pusă în practică nici până azi.
2 februarie. Prima demisie din Guvernul Grindeanu după Ordonanța 13. Conștiința nu este negociabilă, anunță ministrul pentru Mediul de Afaceri Augustin Jianu, la părăsirea Executivului.
3 ianuarie. A treia zi de proteste masive la Timișoara. Precum în decembrie 1989 se fac marșuri prin cartierele orașului. În stradă au fost peste 25.000 de timișoreni.
4 februarie. Zi de sîmbătă, 40.000 de timișoreni în Piața Operei! Premierul Grindeanu anunță că a doua zi va abroga Ordonanța 13. Se va ține de cuvânt de data asta. Se întâmpla însă la două zile după ce declara că n-are niciun motiv să abroge ordonanța în cauză.
5 februarie. Cu toate că Ordonanța13 a fost abrogată prin Ordonanța 14, 40.000 de timișoreni #rezistă în Piața Operei. Se fac și primele revendicări concrete.
7 februarie. PSD se face de râsul curcilor mobilizând oamenii la contramanifestații la Palatul Cotroceni. Este momentul de glorie al Floricicăi Dansatoarea.
8 februarie. La Timișoara se organizează și tinerii PSD-iști, care atacă cu… comentarii negative pe Facebook și TripAdvisor restaurantele care oferă apă, ceai sau cafea protestatarilor.

9 februarie. Florin Iordache, zis și „Altă întrebare”, zis și „Ciordache”, demisionează din funcția de ministru al Justiției.
10 februarie. Protestatarii din Timișoara solicită oficial, prin Prefectura de Timiș, demisiile premierului Sorin Grindeanu, precum și ale președinților celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.
10 februarie. Începe sezonul fotbalistic de primăvară. Poli face 0-0 la Târgu Mureș, într-un meci al codașelor Ligii 1.
13 februarie. Ludovic Orban își anunță oficial candidatura la șefia PNL.
15 februarie. Duci copilul la proteste? Primești amendă 10.000 de lei. E una din reacțiile PSD la proteste. La vidanja RTV se anunțase că fiecare protestatar matur primește 100 de lei, un copil – 50, iar dacă mergi cu cățelul, încă 30 de lei. Evident, toți banii sunt decontați de George Soros.

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din…

2 minute ago

O lumânare aprinsă a creat haos într-un bloc din Timișoara

Joi, 19 decembrie, în jurul orei 17:45, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui…

3 minute ago

Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!

Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru…

12 minute ago

Timpark le transmite timişorenilor sărbători liniștite și acces facil la abonamente. Programul de sărbători

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - Timpark urează…

2 ore ago

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice…

2 ore ago

Pe fațadele a 19 școli din oraș e proiectat semnul victoriei, simbol al Revoluției

Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase…

3 ore ago