Două evenimente au marcat prima zi de lucru a Guvernului condus pe hârtie de Vasilica Dăncilă, dintre care unul a fost umbrit mediatic de decizia prin care toți membri Cabinetului au renunțat la serviciile SPP. Decizia în cauză, pe cât de caraghioasă, pe atât de ilegală, confirmă slugărnicia acestui guvern de nevertebrate în fața lui Liviu Dragnea, un lucru nu chiar suprinzător. Și asta după ce Dragnea a depistat în șeful SPP un om de bază al „Statului paralel”. A doua decizie are însă o mare valoare de simbol și mă refer la numirea lui Darius Vâlcov în funcția de consilier de stat al premierului Vasilica.
E adevărat, și până acum, Vâlcov a fost un fel de confident, sfătuitor sau ce-o fi fost pentru Dragnea. Se știe și că a fost principalul „evanghelist” al Bibliei PSD (citește Programul de Guvernare), după cum a avut și un rol de călău la execuția Guvernului Grindeanu. Dar a fost vorba de fiecarea dată de job-uri onorifice, neremunerate din bani publici. Ori de această dată, dna premier Vasilica (citește Liviu Dragnea) a decis că Darius Vâlcov poate fi primit oficial în structura Guvernului.
Ori, chiar să fie de o competență rară, deși mă îndoiesc (vezi brambureala numită program de guvernare), Vâlcov are o problemă foarte mare care ar fi taxată în orice țară nebananieră. Respectiv, el este un șpăgar notoriu, fiind trimis în judecată în vreo două-trei dosare pentru luare de mită, trafic de influență, spălare de banii etc, etc. Adică a acoperit cam tot Codul Penal la capitolul fapte de corupție. De altfel, chiar el și-a recunoscut o parte din fapte. În urmă cu doi ani, Vâlcov făcea senzație când, în urma unor percheziții, i-au fost descoperiți sute de mii de euro cash, lingouri de aur, dar și 125 de tablouri valorând mai multe milioane de euro, semnate, printre alții, de Pablo Picasso, Tonitza sau Luchian. Ori, dincolo de multă aroganță și nesimțire, intrarea în guvern a acestui specimen putred de corupt și prin ale cărui vene curge numai șpagă e un semnal clar dat de premierul Vasilica (tot Dragnea se poate citi). Și anume că grupul infracțional ajuns la putere nu va ceda în fața presiunilor anti-corupție venite și din partea societății civile, dar și ale cancelariilor occidentale.
Culmea, în același timp, Dragnea personal se plângea că instituțiile europene sunt dezinformate când e vorba de legile Justiției din România și de problema corupției în general. Ori când pui un individ de țeapa lui Vâlcov în guvern tot dezinformare este? Mai mult, în discursul de investitură din parlament, dna Vasilica (mai încercați o dată să citiți Dragnea) vorbea despre intenția de a-i ține în țară pe tineri și a strânge relațiile cu Europa. Ori una din marile probleme enunțate de tinerii care părăsesc România este tocmai corupția ridicată și lipsa de șanse într-o societate în care meritocrația este înlocuită cu nepotismul, apartenența la găștile politice organizate și incompetența crasă. Cât despre relația cu Europa civilizată, aceasta nu va putea fi ameliorată, atâta timp cât în România democrația este înlocuită cleptocrația. Iar cazul Vâțcov e mai mult decât elocvent în acest sens.
P.S. În aceeași zi în care dna Vasilica (pentru ultima dată citiți Dragnea) îl numea pe Vâlcov în guvern, în altă locație șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vorbea la un eveniment organizat de fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, la rândul lui un individ trimis în judecată pentru fapte de corupție. Acolo unde a ținut un discurs despre „statul paralel”. Și dacă tot vorbim de statul parale, oare nu mai degrabă este cel format din această tagmă a jefuitorilor?
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…