Timișoara nu va avea niciodată, cât timp Nicolae Robu va fi primar, buget participativ. Edilul spune că democrația nu înseamnă ca oamenii să spună ce vor, pentru că așa se făcea în comunism. Robu susține că are o bună colaborare cu consiliile de cartier, deși acum jumătate de an le considera, pe cele mai multe dintre ele, aservite politic.
Timișorenii nu vor fi întrebați oficial de administrația locală dacă își doresc în orașul lor diverse investiții care presupun sume mari de la bugetul local. Primarul Nicolae Robu a fost întrebat dacă nu se gândește, de exemplu, să facă un referendum pe tema fântânii cântătoare, ale cărei costuri sunt estimate între 2 și 4 milioane de euro. Răspunsul edilului a fost cât se poate de clar. „Numai un iresponsabil ar putea să facă un referendum pe acest subiect. Dacă ne gândim ce înseamnă un referendum, putem înțelege ce cheltuieli implică și pentru ce… Democrația e foarte simplă și democrație de tipul acesta a fost în comunism, foarte participativă, când toți cetățenii și-au spus părerea pe orice, dar s-a făcut ce s-a vrut. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Democrațiile, societățile cele mai dezvoltate ale lumii, modelele de democrație, funcționează după alte principii: ești ales cu o anumită platformă, spui cinstit ce vrei să faci, cetățenii care vor să se implice te votează sau nu te votează, alții nu vor să se implice și e dreptul lor, și în final te ții de cuvânt. Dacă nu te ții de cuvânt, la următoarele alegeri ești penalizat. Este foarte simplu”, a spus primarul Timișoarei.
Liberalul susține, pe de altă parte, că există o consultare intensivă a administrației cu locuitorii orașului. „Avem o relație foarte bună cu cetățenii. Sunt oameni care lucrează în consiliile de cartier, spun ce trebuie făcut în cartierul lor. Facem tot ce putem, alte lucruri nu le putem face, le programăm pentru altădată, altele spunem tot cinstit că nu cadrează cu politica pe care o ducem noi, se întâmplă și așa ceva câteodată, dar de cele mai multe ori noi lucrăm foarte bine cu consiliile de cartier. Este foarte participativ ce facem noi, dar participativ fără a transfera decizia într-o zonă unde nu există răspundere. Cel care are răspunderea trebuie să decidă, este un principiu sănătos, folosit pe toată planeta. Cu populisme n-o să umblu niciodată. Nu mă caracterizează”, a conchis Nicolae Robu. Primarul pare să se fi împăcat între timp cu consiliile de cartier, pentru că în urmă cu jumătate de an nu avea așa o părere bună despre ele. „Nu sunt mulțumit de activitatea acestora. Sunt oameni care se ocupă de cartier, fără nicio preocupare pentru politic, dar sunt consilii consultative de cartier la care ședințele au fost ședințele organizației de cartier a unui anumit partid și care nu mai reprezintă un interlocutor, din cauza atitudinii constante pe care au avut-o (…) Altceva este când, sub masca unui consiliu consultativ de cartier, de fapt regăsești niște pioni care sunt mânați în discuții pe dispoziții pe linie politică. Nu sunt toate așa, avem consilii de cartier care și-au păstrat verticalitatea și ne sunt foarte utile”, spunea edilul.
Imediat după ce Timișoara s-a eliberat, iar Bucureștiul l-a trimis la Târgoviște pe dictatorul Nicolae…
Vineri, 20 decembrie, a fost semnat contractul pentru instalarea stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice…
O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…