Categories: Primăria Timişoara

Robu explica de ce nu vrea referendumuri locale: In comunism a fost democratie participativa

Timișoara nu va avea niciodată, cât timp Nicolae Robu va fi primar, buget participativ. Edilul spune că democrația nu înseamnă ca oamenii să spună ce vor, pentru că așa se făcea în comunism. Robu susține că are o bună colaborare cu consiliile de cartier, deși acum jumătate de an le considera, pe cele mai multe dintre ele, aservite politic.

Timișorenii nu vor fi întrebați oficial de administrația locală dacă își doresc în orașul lor diverse investiții care presupun sume mari de la bugetul local. Primarul Nicolae Robu a fost întrebat dacă nu se gândește, de exemplu, să facă un referendum pe tema fântânii cântătoare, ale cărei costuri sunt estimate între 2 și 4 milioane de euro. Răspunsul edilului a fost cât se poate de clar. „Numai un iresponsabil ar putea să facă un referendum pe acest subiect. Dacă ne gândim ce înseamnă un referendum, putem înțelege ce cheltuieli implică și pentru ce… Democrația e foarte simplă și democrație de tipul acesta a fost în comunism, foarte participativă, când toți cetățenii și-au spus părerea pe orice, dar s-a făcut ce s-a vrut. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Democrațiile, societățile cele mai dezvoltate ale lumii, modelele de democrație, funcționează după alte principii: ești ales cu o anumită platformă, spui cinstit ce vrei să faci, cetățenii care vor să se implice te votează sau nu te votează, alții nu vor să se implice și e dreptul lor, și în final te ții de cuvânt. Dacă nu te ții de cuvânt, la următoarele alegeri ești penalizat. Este foarte simplu”, a spus primarul Timișoarei.

Liberalul susține, pe de altă parte, că există o consultare intensivă a administrației cu locuitorii orașului. „Avem o relație foarte bună cu cetățenii. Sunt oameni care lucrează în consiliile de cartier, spun ce trebuie făcut în cartierul lor. Facem tot ce putem, alte lucruri nu le putem face, le programăm pentru altădată, altele spunem tot cinstit că nu cadrează cu politica pe care o ducem noi, se întâmplă și așa ceva câteodată, dar de cele mai multe ori noi lucrăm foarte bine cu consiliile de cartier. Este foarte participativ ce facem noi, dar participativ fără a transfera decizia într-o zonă unde nu există răspundere. Cel care are răspunderea trebuie să decidă, este un principiu sănătos, folosit pe toată planeta. Cu populisme n-o să umblu niciodată. Nu mă caracterizează”, a conchis Nicolae Robu. Primarul pare să se fi împăcat între timp cu consiliile de cartier, pentru că în urmă cu jumătate de an nu avea așa o părere bună despre ele. „Nu sunt mulțumit de activitatea acestora. Sunt oameni care se ocupă de cartier, fără nicio preocupare pentru politic, dar sunt consilii consultative de cartier la care ședințele au fost ședințele organizației de cartier a unui anumit partid și care nu mai reprezintă un interlocutor, din cauza atitudinii constante pe care au avut-o (…) Altceva este când, sub masca unui consiliu consultativ de cartier, de fapt regăsești niște pioni care sunt mânați în discuții pe dispoziții pe linie politică. Nu sunt toate așa, avem consilii de cartier care și-au păstrat verticalitatea și ne sunt foarte utile”, spunea edilul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Timișoara vrea să preia o parte din Calea Urseni, în vederea modernizării

O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…

9 minute ago

Sunt restricții pe A1, în zona Margina – Traian Vuia

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…

41 de minute ago

Universitatea de Vest a susținut un curs despre diplomație la București

Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…

50 de minute ago

Cum se va desfășura procesul electoral la alegerile de duminică. În Timiș vor fi 619 secții de vot

Români vor merge duminică la vot pentru a-și exprima opțiunea pentru președintele României, fiind programat…

56 de minute ago

<b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…

O oră ago

Ascultă-ți corpul și mergi la control. Policlinicile Regina Maria oferă consultații și analize medicale decontate de CAS

În Policlinicile Regina Maria pacienții au acces la consultații și analize gratuite, decontate prin Casa…

O oră ago