Categories: SocialUltima ora

Sinagoga din Cetate va intra, in sfarsit, in renovare. Anunt oficial de la Comunitatea Evreiasca

O veste bună pentru cei care iubesc Timișoara și poveștile ei. După ani de așteptare și schele uitate, Sinagoga din Cetate va fi renovată. Începutul lui februarie a adus semnarea contractului pentru prima fază a lucrării.

„Un moment minunat, atât de așteptat și plin de speranță, începutul unei noi povești, reușita unei lupte de mulți ani, o piatră de temelie – semnarea, de către arhitectul Lucia Apostol (din partea Federației Comunităților Evreiești din România, o persoană cu totul specială) și firme, a contractelor pentru prima fază de renovare a Sinagogii din Cetate. Mulțumiri, în primul rând și din toată inima, domnului președinte dr. Aurel Vainer, deputatului Silviu Vexler, directorului Rudy Marcovici. Mulțumiri și celorlalți importanți susținători din umbră, cărora sperăm, cât de curând, vom avea șansa să la mulțumim personal. Mulțumiri evreilor timișoreni, care au crezut în noi atunci când le-am spus că acest lucru va fi posibil, cu ajutorul Lui Dumnezeu”, a anunțat, pe Facebook, Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara. Sinagoga din Cetate, aflată acum pe strada Mărășești nr. 6, fost construită între anii 1862 și 1865, după planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann, într-un stil eclectic, cu ornamente ale arhitecturii maure și decoraţiuni specifice cultului mozaic. Ea nu mai este folosită de multă vreme ca lăcaș de cult, însă, în ultimii ani, a fost gazda mai multor evenimente culturale de diferite facturi. Interiorul încă păstrează mult din somptuozitatea trecutului, peste care însă s-a așternut, în straturi groase, praful. Oricine ajunge în Sinagoga din Cetate într-o zi cu soare va fi fascinat de felul în care razele de lumină intrate prin ferestrele rotunde se joacă pe ziduri, dar e greu de trecut cu vederea sentimentul de tristețe în fața unui astfel de décor dezolant, iar etajul este interzis publicului, din motive de securitate. În exterior, pe una dintre laturi, sunt montate, de multă vreme și uitate acolo, niște schele.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago