Robu vrea bonus de santier si raspundere: Pentru munca pe care o depun, un salariu corect ar fi de 4-5.000 de euro

Primarii ar trebui să primească bonusuri salariale pentru că își asumă răspunderi, gestionează șantiere și, pe deasupra, sunt, de multe ori, supuși oprobriului public. Nicolae Robu spune din nou că ar trebui să aibă cam 5.000 de euro salariu, cu tot cu bonusuri, care pot fi stabilite pe baza unei grile.

Primarul Timișoarei reclamă, de câțiva ani, salariul pe care îl primește. Anul trecut, remunerația i-a crescut până la un „brut” de puțin peste 13.000 de lei, dar tot e puțin. „Primarii sunt tratați așa, ca fiind un fel de hoți, care se îmbuibă și, prin urmare, nu trebuie să aibă cine știe ce salarii. Primarii sunt oamenii care au cea mai ridicată apreciere din partea concitadinilor lor. E normal atunci să fie tratați astfel? Eu cred că salariile primarilor ar trebui fie mult mari și, iată, o spun eu, un om care nu dă doi bani pe bani (…) Sunt peste 3.000 de primari în România și, repet, sunt oamenii cei mai apreciați de comunitățile în care trăiesc. Și atunci, nu-i normal, cu toate răspunderile pe care le asumă, cu tot oprobriul care se abate asupra lor (…) de obicei trebuie să suporți o mulțime de nedreptăți, este o funcție extrem de grea”, a declarat, vineri, Nicolae Robu.

Edilul a gândit și un sistem pe baza căruia s-ar putea calcula aceste retribuții. „Să se facă o grilă în funcție de complexitatea UAT, sub câteva aspecte, nu numai populație, și în funcție de categoria UAT respective, să se stabilească componenta fixă a retribuției, care cred că ar trebui să fie dublă față de actuala. Mai departe ar trebui să se acorde bonusuri de performanță, în funcție de contribuția la modernizarea, la dezvoltarea infastructurii UAT. Greul în funcția de primar este să faci așa ceva. Răspunderea asumată de primar e în zona asta. Aici deranjezi, câtă vreme ai șantier, aici trebuie să gestionezi relația cu proiectanții, cu executanții, cu toți cei implicați și nu este deloc simplu s-o faci. Bonusul trebuie să fie în funcție de ce lasă fiecare în urma lui”, a explicat acesta. Întrebat dacă, într-o astfel de variantă cu bonusuri, nu ar fi mai corectă varianta unui salariu minim pe economie plus bonusuri, care să stimuleze edilii, Robu a respins categoric ideea, deși n-a putut preciza exact cine ar trebui să decidă ce bonus merită un primar. „De ce să fie pe minim pe economie? De ce să aveți dumneavoastră mult mai mult decât are primarul? (…) Credeți că există pe planetă undeva așa ceva? (…) Cine îl evaluează pe primar? Păi nu sunt organisme de control? Există Curtea de Conturi, există corpul de control… se face evaluarea… Curtea de Conturi doar să controleze evaluarea. E simplu: ce proiecte ai avut, ce valoare… Se încadrează sau nu se încadrează acolo. Dacă cineva face abuz, contești în instanță. Lucrurile se pot rezolva foarte simplu. Eu vă vorbesc din experiență pe tema aceasta. Nu știu de ce se respinge ideea de bonusuri de performanță (…) Dacă s-ar face așa (cu bonusuri adică n.r.), ați vedea câtă preocupare ar fi. Trebuie stabilite criteriile și nu e nicio dificultate. (…) Se face o comisie care verifică realizările. Evident, poate fi una externă. Nu-i nicio problemă. Trebuie obiectivizat procesul și vă spun eu că este foarte simplu, dacă se vrea. De ce în mediul privat se poate și în mediul public nu se poate?”, a declarat acesta.

Când salariul este același, indiferent câte faci sau nu faci, acolo unde structura lăuntrică a primarului este una mai idealistă, e una care îl determină pe om să se dedice de amorul artei, fericit de ce lasă în urma lui, se întâmplă lucruri (…)
Nicolae Robu, primarul Timișoara

Întrebat ce salariu ar fi normal să aibă, Robu a oferit aceeași cifră pe care o vehiculează de câțiva ani. „Pentru munca pe care eu o depun în mod sistematic, dintotdeauna, de când sunt primar, consider că, la nivelul unui oraș ca Timișoara, la nivelul mulțimii de proiecte grele asumate, a răspunderii în ansamblul ei, cred că un salariu corect ar fi de 4-5.000 de euro, cu tot cu bonusuri. Până aici să poată câștiga un primar al unui oraș ca Timișoara, Cluj, Iași, sunt orașe de această categorie. Eu discut niște principii, dar cu bonusurile de rigoare ar trebui să se ajungă până la atât. Salariul fix este acum aproximativ 2.000 de euro”, a spus edilul. În condițiile în care, în decembrie 2107, salariul mediu pe economie în România era, conform INS, de 2.629 lei, adică 564 de euro, lui Nicolae Robu nu i se pare exagerat un salariu de 5.000 de euro. „Nu știu cine-și asumă toate răspunderile astea, volumul de muncă… Dacă ținem seamă de răspunderi, de volumul de muncă, de performanță, așa ar fi echitabil (…) Am atacat acest subiect și sunt convins că, indiferent de culoarea politică, primarii sunt de acord cu ce am spus eu, chiar dacă n-o spun, ca să nu ajungă în gura presei, așa cum am ajuns eu”, a conchis acesta.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

corial1 a spus: (aprilie 13th, 2018 at 16:06 )

Cred ca nu merita nici 4-500 de lei! Daca e sa fie platit pentru debandada creata, atunci DA merita si mai mult de 5000 de euro. dar nu prea cred ca se va gasi cineva sa-l plateasca pentru asta!

Poli 21 a spus: (aprilie 13th, 2018 at 16:44 )

Pentru „munca” pe care o depune merita toate felicitarile, acestea fiind insotite de un bilet de internare la Gataia.

Ion Oncescu a spus: (aprilie 13th, 2018 at 18:02 )

La cat a facut pentru acest oras merita 10k euro pe luna. Cel mai bun primar ever. Merita toti banii!!!

Costel a spus: (aprilie 13th, 2018 at 18:46 )

@ion oncescu, banuiesc ca ai glumit. In caz contrar, te rog ii platesti dumneata salariul. In plus, nu imi aduc aminte sa il fi fortat cineva sa ocupe acest post. Ba chiar a promis marea cu sarea daca il alegem. Ai stiut de la inceput ce te asteapta, din primul mandat, deci daca e asa de greu, de ce ti-ai mai dorit un mandat?

cetățean a spus: (aprilie 13th, 2018 at 21:34 )

Dacă și-ar fi dorit un salariu mai mare, în euro, s-ar fi angajat la o multinațională IT așa cum fac cei mai mulți dintre tinerii ingineri. Sunt destule firme în oraș. Necazul este că acolo trebuie să și produci nu să arunci vina când pe unul când pe altul pt. a-ți ascunde nerealizările.

blue a spus: (aprilie 13th, 2018 at 23:10 )

Ce tupeu pe liberalul asta. La ce gauri a dat bugetului, ar trebui sa aduca el si liberalii ce-l sustin cate 5000 de Euro pe luna.

SANDU a spus: (aprilie 13th, 2018 at 23:42 )

Un consult de specialitate pe la un psihiatru ar avea nevoie.

gringo a spus: (aprilie 14th, 2018 at 11:29 )

un gargaragiu care toata viata a muncit la stat, si ne explica criteriile de performanta dupa care iroseste banul public.
are tupeu nulitatea asta, fiindca raspunderea decizionala si abuzul in serviciu au fost sterse din romania.
el fiind presedinte la liberali. aia de se pupa in poze cu pesedistii. iecs.

++ a spus: (aprilie 14th, 2018 at 12:17 )

un primar cu un buget de 300 000 000 € trebuie platit cel putin cu suma pe care o spune, de 5000 €. dar nu pentru munca de santier, ca e primar nu diriginte de santier. santierul il fac alti angajati pe care primarul ii coordoneaza.

@Romanita Nicolae a spus: (aprilie 14th, 2018 at 12:23 )

faptul ca esti de la Universitatea Politehnica Timisoara nu te indreptateste sa scrii cu ortografia asta de analfabet.

TimisoreAnca a spus: (aprilie 14th, 2018 at 12:32 )

Lae primește pt prestația lui de la politehnica sute de mii de lei.asa ca se compensează cu munca de pe …șantierele patriei.ps.apropo,pe santierul spitalului de copii de ce nu facw o vizita inopinata?

anteconbega a spus: (aprilie 14th, 2018 at 12:54 )

„Primarii sunt tratați așa, ca fiind un fel de hoți, care se îmbuibă și, prin urmare, nu trebuie să aibă cine știe ce salarii.” Nu toţi primarii! Ci doar cei care suferă de mania grandorii şi îşi bat joc de urbea pe care o conduc cu proiecte faraonice demne de un ţedulaş!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Peste o sută de milioane de lei vor ajuta la dezvoltarea a 26 de firme din regiunea Vest

Investiții în valoare totală de 129,22 milioane lei, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 57,29 milioane lei, respectiv 11,75 milioane euro au ajuns la un număr de 26 firme din zona de vest a României. Banii a fost acordați, în luna februarie, în urma semnării unor noi contracte de finanțare în cadrul Regio –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste o sută de milioane de lei vor ajuta la dezvoltarea a 26 de firme din regiunea Vest

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Institutul Naţional de Sănătate Publică a recomandat autorităţilor din Timiş să ia în calcul carantinarea Timişoarei. Acest lucru a fost anunţat de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiş care face un apel timişorenilor să ia foarte în serios măsurile de prevenţie. Rata de infectare a ajuns astăzi la 7,25 în Timişoara, astfel că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul INSP recomandă carantinarea Timişoarei! Prefectura Timiş face apel la timişoreni
Primăria Timișoara va lansa în curând licitația pentru stabilirea firmei care va realize documentația tehnică necesară unui nou drum de legătură și a unui pod peste Bega la pasajul Solventul. În prim planul atenției municipalității va fi obținerea de fonduri europene, atât pentru proiectele deja pornite, dar care nu au finanțare, respective pentru cele viitoare....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea un nou drum și un pod peste Bega în zona Solventul
RETIM și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș alături de Zona în Dezvoltare Lions Dinamic Plus Timisoara organizează concursul 3R – Reducere, Refolosire, Reciclare a deșeurilor. Concursul este dedicat tuturor elevilor din clasele 0-IV, V-VIII şi IX- XII în perioada 03 martie – 12 aprilie 2021. Concursul este organizat online și se desfășoară în județul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Concurs creativ despre reciclare organizat de Retim pentru elevii județului Timiș
Astăzi la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara s-a desfăşurat un exercițiu simulare de incendiu și evacuare. Scenariul elaborat de specialiștii ISU Banat a prevăzut izbucnirea unui incendiu la un salon din cadrul Secției de Anestezie Terapie Intensivă, cu degajări masive de fum și gaze toxice. Potrivit scenariului, incendiul s-a propagat cu repeziciune pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incendiu la Secţia ATI a Spitalului Victor Babeş. Doi pacienţi n-au putut fi evacuaţi. Din fericire, e doar un exerciţiu al ISU Banat/FOTO
În a doua şedinţă de astăzi a Guvernului Cîţu, desfăşurată în această după-amiază, s-a decis numirea lui Andrei Molnar (UDMR) în funcţia de subprefect de Timiş. Totodată, Mircea Băcală a fost mutat din funcţia de subprefect în cea de inspector guvernamental. În prima şedinţă de astăzi a Guvernului desfăşurată dimineaţă, prin două hotărâri s-a decis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Andrei Molnar, numit subprefect de Timiş. Ovidiu Drăgănescu mai aşteaptă
Problemele societății Colterm ”trag” din nou după ele și situația Primăriei Timișoara, a anunțat primarul Dominic Fritz. De această dată el vorbește despre un credit luat la o bancă, în condiții proaste, spune acesta, și garantat de municipalitate, respectiv o datorie către furnizorul de gaz, veche din 2013, tot garantată de primărie și care a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a aflat că trebuie să plătească 46 de milioane de lei pentru Colterm. Datoriile erau din 2013
Cam în același moment în care primarul Timișoarei, Dominic Fritz, lansa ideea necesității carantinării întregului județ, colegul său de coaliție și deplasări fructuoase la București, Alin Nica, liderul Consiliului Județean Timiș și al filialei locale a PNL, anunța că nici nu ia în seamă o asemenea măsură. La rândul său, Nica pune sub semnul întrebării...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Diferențe de opinie Nica – Fritz. Liderul CJ Timiș nu ia în considerare carantina pentru tot județul
Poliţiştii timişoreni au descins în trei locaţii din Timişoara, Giroc şi Covaci în dosarul privind o crimă înfăptuită pe data de 5 februarie pe strada Dragalina din Timişoara. În urma percheziţiilor, cinci bărbaţi au fost duşi la audieri. Trei dintre ei sunt angajaţii unei firme de pază care asigura intervenţia în caz de urgenţă la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Percheziţii în Timişoara, Giroc şi Covaci într-un dosar de de omucidere. Ucis fiindcă a furat din magazine?/Update
Top