Robu vrea bonus de santier si raspundere: Pentru munca pe care o depun, un salariu corect ar fi de 4-5.000 de euro

Primarii ar trebui să primească bonusuri salariale pentru că își asumă răspunderi, gestionează șantiere și, pe deasupra, sunt, de multe ori, supuși oprobriului public. Nicolae Robu spune din nou că ar trebui să aibă cam 5.000 de euro salariu, cu tot cu bonusuri, care pot fi stabilite pe baza unei grile.

Primarul Timișoarei reclamă, de câțiva ani, salariul pe care îl primește. Anul trecut, remunerația i-a crescut până la un „brut” de puțin peste 13.000 de lei, dar tot e puțin. „Primarii sunt tratați așa, ca fiind un fel de hoți, care se îmbuibă și, prin urmare, nu trebuie să aibă cine știe ce salarii. Primarii sunt oamenii care au cea mai ridicată apreciere din partea concitadinilor lor. E normal atunci să fie tratați astfel? Eu cred că salariile primarilor ar trebui fie mult mari și, iată, o spun eu, un om care nu dă doi bani pe bani (…) Sunt peste 3.000 de primari în România și, repet, sunt oamenii cei mai apreciați de comunitățile în care trăiesc. Și atunci, nu-i normal, cu toate răspunderile pe care le asumă, cu tot oprobriul care se abate asupra lor (…) de obicei trebuie să suporți o mulțime de nedreptăți, este o funcție extrem de grea”, a declarat, vineri, Nicolae Robu.

Edilul a gândit și un sistem pe baza căruia s-ar putea calcula aceste retribuții. „Să se facă o grilă în funcție de complexitatea UAT, sub câteva aspecte, nu numai populație, și în funcție de categoria UAT respective, să se stabilească componenta fixă a retribuției, care cred că ar trebui să fie dublă față de actuala. Mai departe ar trebui să se acorde bonusuri de performanță, în funcție de contribuția la modernizarea, la dezvoltarea infastructurii UAT. Greul în funcția de primar este să faci așa ceva. Răspunderea asumată de primar e în zona asta. Aici deranjezi, câtă vreme ai șantier, aici trebuie să gestionezi relația cu proiectanții, cu executanții, cu toți cei implicați și nu este deloc simplu s-o faci. Bonusul trebuie să fie în funcție de ce lasă fiecare în urma lui”, a explicat acesta. Întrebat dacă, într-o astfel de variantă cu bonusuri, nu ar fi mai corectă varianta unui salariu minim pe economie plus bonusuri, care să stimuleze edilii, Robu a respins categoric ideea, deși n-a putut preciza exact cine ar trebui să decidă ce bonus merită un primar. „De ce să fie pe minim pe economie? De ce să aveți dumneavoastră mult mai mult decât are primarul? (…) Credeți că există pe planetă undeva așa ceva? (…) Cine îl evaluează pe primar? Păi nu sunt organisme de control? Există Curtea de Conturi, există corpul de control… se face evaluarea… Curtea de Conturi doar să controleze evaluarea. E simplu: ce proiecte ai avut, ce valoare… Se încadrează sau nu se încadrează acolo. Dacă cineva face abuz, contești în instanță. Lucrurile se pot rezolva foarte simplu. Eu vă vorbesc din experiență pe tema aceasta. Nu știu de ce se respinge ideea de bonusuri de performanță (…) Dacă s-ar face așa (cu bonusuri adică n.r.), ați vedea câtă preocupare ar fi. Trebuie stabilite criteriile și nu e nicio dificultate. (…) Se face o comisie care verifică realizările. Evident, poate fi una externă. Nu-i nicio problemă. Trebuie obiectivizat procesul și vă spun eu că este foarte simplu, dacă se vrea. De ce în mediul privat se poate și în mediul public nu se poate?”, a declarat acesta.

Când salariul este același, indiferent câte faci sau nu faci, acolo unde structura lăuntrică a primarului este una mai idealistă, e una care îl determină pe om să se dedice de amorul artei, fericit de ce lasă în urma lui, se întâmplă lucruri (…)
Nicolae Robu, primarul Timișoara

Întrebat ce salariu ar fi normal să aibă, Robu a oferit aceeași cifră pe care o vehiculează de câțiva ani. „Pentru munca pe care eu o depun în mod sistematic, dintotdeauna, de când sunt primar, consider că, la nivelul unui oraș ca Timișoara, la nivelul mulțimii de proiecte grele asumate, a răspunderii în ansamblul ei, cred că un salariu corect ar fi de 4-5.000 de euro, cu tot cu bonusuri. Până aici să poată câștiga un primar al unui oraș ca Timișoara, Cluj, Iași, sunt orașe de această categorie. Eu discut niște principii, dar cu bonusurile de rigoare ar trebui să se ajungă până la atât. Salariul fix este acum aproximativ 2.000 de euro”, a spus edilul. În condițiile în care, în decembrie 2107, salariul mediu pe economie în România era, conform INS, de 2.629 lei, adică 564 de euro, lui Nicolae Robu nu i se pare exagerat un salariu de 5.000 de euro. „Nu știu cine-și asumă toate răspunderile astea, volumul de muncă… Dacă ținem seamă de răspunderi, de volumul de muncă, de performanță, așa ar fi echitabil (…) Am atacat acest subiect și sunt convins că, indiferent de culoarea politică, primarii sunt de acord cu ce am spus eu, chiar dacă n-o spun, ca să nu ajungă în gura presei, așa cum am ajuns eu”, a conchis acesta.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

corial1 a spus: (aprilie 13th, 2018 at 16:06 )

Cred ca nu merita nici 4-500 de lei! Daca e sa fie platit pentru debandada creata, atunci DA merita si mai mult de 5000 de euro. dar nu prea cred ca se va gasi cineva sa-l plateasca pentru asta!

Poli 21 a spus: (aprilie 13th, 2018 at 16:44 )

Pentru „munca” pe care o depune merita toate felicitarile, acestea fiind insotite de un bilet de internare la Gataia.

Ion Oncescu a spus: (aprilie 13th, 2018 at 18:02 )

La cat a facut pentru acest oras merita 10k euro pe luna. Cel mai bun primar ever. Merita toti banii!!!

Costel a spus: (aprilie 13th, 2018 at 18:46 )

@ion oncescu, banuiesc ca ai glumit. In caz contrar, te rog ii platesti dumneata salariul. In plus, nu imi aduc aminte sa il fi fortat cineva sa ocupe acest post. Ba chiar a promis marea cu sarea daca il alegem. Ai stiut de la inceput ce te asteapta, din primul mandat, deci daca e asa de greu, de ce ti-ai mai dorit un mandat?

cetățean a spus: (aprilie 13th, 2018 at 21:34 )

Dacă și-ar fi dorit un salariu mai mare, în euro, s-ar fi angajat la o multinațională IT așa cum fac cei mai mulți dintre tinerii ingineri. Sunt destule firme în oraș. Necazul este că acolo trebuie să și produci nu să arunci vina când pe unul când pe altul pt. a-ți ascunde nerealizările.

blue a spus: (aprilie 13th, 2018 at 23:10 )

Ce tupeu pe liberalul asta. La ce gauri a dat bugetului, ar trebui sa aduca el si liberalii ce-l sustin cate 5000 de Euro pe luna.

SANDU a spus: (aprilie 13th, 2018 at 23:42 )

Un consult de specialitate pe la un psihiatru ar avea nevoie.

gringo a spus: (aprilie 14th, 2018 at 11:29 )

un gargaragiu care toata viata a muncit la stat, si ne explica criteriile de performanta dupa care iroseste banul public.
are tupeu nulitatea asta, fiindca raspunderea decizionala si abuzul in serviciu au fost sterse din romania.
el fiind presedinte la liberali. aia de se pupa in poze cu pesedistii. iecs.

++ a spus: (aprilie 14th, 2018 at 12:17 )

un primar cu un buget de 300 000 000 € trebuie platit cel putin cu suma pe care o spune, de 5000 €. dar nu pentru munca de santier, ca e primar nu diriginte de santier. santierul il fac alti angajati pe care primarul ii coordoneaza.

@Romanita Nicolae a spus: (aprilie 14th, 2018 at 12:23 )

faptul ca esti de la Universitatea Politehnica Timisoara nu te indreptateste sa scrii cu ortografia asta de analfabet.

TimisoreAnca a spus: (aprilie 14th, 2018 at 12:32 )

Lae primește pt prestația lui de la politehnica sute de mii de lei.asa ca se compensează cu munca de pe …șantierele patriei.ps.apropo,pe santierul spitalului de copii de ce nu facw o vizita inopinata?

anteconbega a spus: (aprilie 14th, 2018 at 12:54 )

„Primarii sunt tratați așa, ca fiind un fel de hoți, care se îmbuibă și, prin urmare, nu trebuie să aibă cine știe ce salarii.” Nu toţi primarii! Ci doar cei care suferă de mania grandorii şi îşi bat joc de urbea pe care o conduc cu proiecte faraonice demne de un ţedulaş!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Duminică, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Casa Naţională “Efta Botoca” din Jebel va avea loc un concert de colinde, datini şi obiceiuri de Crăciun.  Spectatolul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Jebel. Magia colindelor şi a datinilor de Crăciun va prinde viaţă sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Casa Naţională...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Concert de colinde, sâmbătă, la Jebel
Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru anul 2025, a picat la limită în Consiliul Local Timișoara. Amendamentul primarului Dominic Fritz, prin care a propus reducerea impozitării clădirilor nerezidențiale, de la 1,9% la 1,8%, la care se adaugă reducerea de 10% pentru plata până în luna martie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e instalatsemnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Top