Primarul Nicolae Robu refuză să implementeze în Timișoara conceptul bugetului participativ. El afirmă că un astfel de demers este criptocomunist și populist. În România primul oraș care introdus bugetul participativ este Cluj-Napoca, al cărui primar, Emil Boc, este coleg de partid cu Robu.
USR Timiș a demarat o campanie de strângere de semnături privind introducerea în Timișoara a bugetului participativ. Liderii formațiunii își doresc să adune 40.000 de semnături (au nevoie legal de 15.000) pentru a-și susține proiectul în Consiliul Local. Iniţiat în urmă cu 15 ani în Brazilia, bugetul participativ este un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 oraşe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona. Acest concept presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte propuse de societatea civilă, a căror fezabilitate este verificată de administraţia locală. Clujul este primul oraș din România în care va fi implementat conceptul de buget participativ. Practic, clujenii au putut propune proiecte, pe oricare din următoarele domenii: alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spații verzi și locuri de joacă; mobilier urban, iluminat public; infrastructură educațională și culturală.
Încă de la începutul anului, când s-a pus problema implementării în Timișoara a bugetului participativ, primarul Nicolae Robu s-a opus, afirmând că e un concept venmit din comunism. Printr-o postare făcută joi pe Facebook, Robu abordează din nou acest subiect. Primarul afirmă că el a inventat democrația participativă în administrație, amintind în acest sens… sondajele sale de pe Facebook. Totodată el susține că adepții bugetului partricipativ sunt criptocomuniști și populiști. „Principiul participativității în administrarea orașului a fost, este și va fi, pentru mine, unul de bază în exercitarea funcției de Primar. Este arhicunoscută puternica interacțiune Facebook cu cetățenii pe care eu am promovat-o în permanență. (…) Subsemnatul am introdus ca premiere naționale în administrație:
* sondajele Facebook
* transmisiile live Facebook ale conferințelor de presă
* transmisiile live Facebook ale ședințelor de consiliu local
* audiențele Facebook
* talk show-urile Facebook (“tv-primariatm”)
(…) Astfel, se poate spune că, în Timișoara, cetățenii au avut mereu parte, de când sunt eu Primar, de un cadru participativ excelent și asta pe fond, nu “de ochii lumii”, nu de epatat, cum se întâmplă prin alte părți. Evident, deciziile și răspunderile privindu-le rămân, conform legii, la forurile administrative în speță, la Consiliul Local -el însuși reflectare a voinței comunității- și la Primar, alesul uninomonal al cetățenilor ca reprezentant suprem al lor, ordonator principal de credite investit cu această prerogativă prin lege. În concluzie, subsemnatul, ca Primar și PNL, ca partid majoritar în Consiliul Local, suntem, dincolo de vorbe, prin fapte, adevărați promotori ai administrației participative în variantă modernă, pliată 100% pe statul de drept, nu în variantă populistă, cripto-comunistă, de bine cunoscută de toată lumea sorginte sud-americană, cum încearcă unii să impună!”, a scris Robu. Ca o altă concluzie, primarii Londrei, Parisului, Lisabonei, Berlinului etc., dar și Emil Boc din Cluj sunt niște comuniști pârliți, ba chiar și populiști.
P.S. Conceptul bugetului participativ a fost adoptat și în Oradea performantului primar PNL Ilie Bolojan, dar și în Sibiu, acolo unde edil-șef este Astrid Fodor (FDGR). Alți doi criptocomuniști!
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…