S-a înființat oficial Partidul Banatul

Există de ceva vreme în mediul virtual, dar a făcut pasul spre lumea reală. Partidul Banatul a fost înființat oficial și figurează acum în Registrul Partidelor Politice din România. În curând vor fi făcute publice programul și felul în care se pot înscrie cei interesați.
Partidul Banatul
În vară s-au împlinit 300 de ani de la semnarea Tratatului de la Passarowitz / Pojarevăț, în urma căruia Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timișoarei, Serbia de Nord, nordul Bosniei și Oltenia în favoarea Casei de Habsburg. A fost practic momentul de renaştere a Banatului, care a redevenit astfel o provincie creştină, rconstruită aproape de la zero de noua administraţie. Atunci, pe pagina de Facebook Partidul Banatul a apărut următorul mesaj:

„Banatul ne-a fost dăruit cu tot ce este potrivit pentru a putea trăi în prosperitate din munca eficientă. Regiunea noastră istorică, stăpână peste intersecţia unor mari drumuri europene, şi-a şlefuit blocul fundaţiei prin găzduirea capitalei unui regat cu rol determinant în istoria sud-estului european şi petrecând un secolul şi jumătate sub administraţia militară a imperiului care a pus capăt puterii bizantine. Trei sute de ani s-au măcinat din momentul în care Banatul nostru a devenit subiectul unui experiment care l-a transformat într-o regiune prosperă şi cu rânduieli care pun valoarea socială a omului desupra fixismelor legate de etnie, confesiune ori cultură. Rânduielile bănăţene le-au făcut locuitorii Banatului, de multe ori împotriva cursului impus prin voinţa puterii care a stăpânit aceste locuri, iar acest cod cutumiar al rânduielilor noastre este – în opinia noastră – subiectul care cere păstrarea unităţii culturale a Banatului. Proiectul nostru caută şi adună oameni şi idei, plecând de la faptul că cea mai simplă şi scurtă cale spre prosperitate şi civilizaţie este un drum verificat şi cu marcaje clare; modelul pe care-l promovăm este Modelul Banat cu rânduielile sale, pentru Banatul nostru, pentru România noastră şi pentru Europa noastră”.

La exact două luni de la acel moment, Partidul Banatul a încetat să mai fie doar o entitate virtuală. „Partidul Banatul, prescurtare P.B., există oficial şi a fost înregistrat în Registrul Partidelor Politice din România la poziţia 176, în baza Deciziei civile nr. 44/DEC/P pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia V-a Civilă în şedinţă publică, definitivă. O să publicăm, în cel mai scurt timp, o variantă prescurtată a Statutului şi a Programului P.B., precum şi modalitatea şi locaţia unde putem fi contactaţi direct. Vă aşteptăm alături de noi pe toţi cei ce vreţi să vă aduceţi contribuţia la redefinirea Banatului”, a anunțat Valentin Sosdean.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

anteconbega a spus: (septembrie 22nd, 2018 at 11:06 )

Adevărata Renaşterea a Banatului, mai ales pentru populaţia majoritară, românească, s-a petrecut după anul 1918.

 
++ a spus: (septembrie 22nd, 2018 at 20:22 )

oare pe tine-antecon..- cine te plateste sa imprastii timpenii pe aici? sau o faci din pasiune?

 
Gottfried Gaug a spus: (septembrie 22nd, 2018 at 22:45 )

Sant bucuros surprins, astept detalii de a deveni membru.

 
anteconbega a spus: (septembrie 23rd, 2018 at 07:48 )

În Timi­şoara imperială a secolului XIII, cea care trezeşte nostalgii elitelor româneşti contemporane, administraţia oraşului funcţiona după in­struc­ţi­unile de la Viena care prevedeau ca toţi cei care nu erau “ger­mani ro­mano-catolici”, adică “toţi necre­dincioşii de pe teritoriul ora­şului, cum sunt: păgâni, evrei, turci, luterani şi calvini, şi ereticii, să fie stârpiţi”… Prinţul Eugeniu de Savoya chiar i-a dat dispoziţie guvernatorului Florimund Mercy ca în cetatea Timişoarei “să nu primeas­că decât germani romano-catolici, căci numai ei erau de toată în­crederea.” Marele monograf Dr. Nicolae Ilieşiu, în anul 1943, în lu­cra­rea sa “Timişoara- monografie istorică”, scria : “Cu intrarea armatei române la Timişoara s-a început o nouă epocă, de înflorire şi bunăstare a oraşului, pe toate terenurile. Stă­pâ­nirea românească a promovat interesele tuturor cetăţenilor, fără deosebire de naţionalitate ori religie. Numai astfel putem înţelege de ce Timişoara s-a ridicat în curs de 25 de ani într-un mod uimitor şi rapid. S-au tras noi linii de comunicaţie ale tramvaiului, s-au amenajat parcuri, s-au clădit băi populare, cinematografe, edificii publice, şcoli, biserici, spitale. S-a ridicat Şcoala Politehnică pentru care timişorenii se zbătuseră aproape jumătate de veac.” ŞI ar mai fi şi multe altele.

 
anteconbega a spus: (septembrie 23rd, 2018 at 10:30 )

Secolul al XVIII-lea, rog. Scuze.

 
Myducu a spus: (septembrie 23rd, 2018 at 14:39 )

Felicitari !
Am citit valorile politice pe care partidul le propune. Se incadreaza perfect in deviza „Intelepciune”. Va doresc sa obtineti si puterea necesara pentru a le realiza.
Consider ca dupa modelul „Partidul Banatul” ar fi de real folos pentru Romania si un partid intitulat „Partidul Ardealul” (PA).
Ce credeti despre aceasta initiativa?.

 
anteconbega a spus: (septembrie 23rd, 2018 at 19:46 )

Excelentă iniţiativa cu PA (Partidul Ardealul) cu sediul la Turda, pe strada Ceanului. Ar fi formidabilă şi apariţia unei formaţiuni politice euxine, „Partidul Dobrogea” (PD, cu dl Băsescu fondator şi cu filială fermă în Costa Rica).

 
MARIA a spus: (septembrie 23rd, 2018 at 23:08 )

Suna foarte bine ceea ce v-ati propus. Ma gandesc sa ma implic.

 
drucker a spus: (septembrie 24th, 2018 at 13:01 )

Si cine ar fi fondatorii acestui partid ?

Cred ca nu de inca un partid politic are nevoie Banatul , ci de o societate civila puternica , care sa puna presiune pe TOTI politicieni locali , care ne reprezinta (chipurile ) in Parlament .

Cati bani au atras in Timis politicienii locali , indiferent ca sunt PSD, PNL , USR , UDMR , etc ?

 
drucker a spus: (septembrie 24th, 2018 at 13:18 )

Oare USR-ului nu-i statea mai bine asa cum a inceput , ca organizatie civica , apolitica ?

In momentul cand s-a transformat in partid si oamenii au prins gustul puterii si al banilor a inceput o lupta in partid care a culminat cu plecarea chiar a fondatorului Nicusor Dan .Si totul la nici 2 luni de la succesul real din alegeri .USR-ul s-a autodevorat intr-un timp record de la primul succes obtinut …

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Aeroportul International Timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii, invitaţi să-şi susţină favoriţii la Colosseum Tournament X. Vin Ernesto Hoost şi Daniel Ghiţă

Seara zilei de vineri va fi una specială pentru iubitorii sporturilor de contact din Timişoara. Promoţia Colosseum Tournament organizează în oraşul de pe Bega gala cu numărul zece, iar în ring vor urca şi şase localnici. Sasa Marcov, Dănuţ Coştoi (ambii de la Iguana Fight Team), Haris Ferizovic, Caius Gazibara, Marian Timofte şi Daniel Muţiu (de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii, invitaţi să-şi susţină favoriţii la Colosseum Tournament X. Vin Ernesto Hoost şi Daniel Ghiţă
CCIAT

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Seara zilei de vineri va fi una specială pentru iubitorii sporturilor de contact din Timişoara. Promoţia Colosseum Tournament organizează în oraşul de pe Bega gala cu numărul zece, iar în ring vor urca şi şase localnici. Sasa Marcov, Dănuţ Coştoi (ambii de la Iguana Fight Team), Haris Ferizovic, Caius Gazibara, Marian Timofte şi Daniel Muţiu (de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii, invitaţi să-şi susţină favoriţii la Colosseum Tournament X. Vin Ernesto Hoost şi Daniel Ghiţă