Timp liber

Început de stagiune la Teatrul Naţional Timişoara, cu noutăţi fascinante, dar şi reluări spectaculoase

Teatrul Național din Timișoara deschide stagiunea 2018-2019 cu o serie de spectacole incitante, pline de provocări. Totodată, Teatrul Național se redeschide tuturor artelor, prin implicarea ca partener strategic al Bienalei Art Encounters. Nu în ultimul rând, două noi spectacole au intrat în repetiții, urmând să iasă la rampă în perioada care urmează.

Astfel, Teatrul Național a dat startul repetițiilor la un nou spectacol, adaptare a unuia dintre marile romane ale culturii universale: “Mătușa Julia și condeierul” de Mario Vargas Llosa. Spectacolul, în adaptarea și regia lui Sabin Popescu, reunește o echipă artistică formată din actorii Matei Chioariu, Bogdan Spiridon, Luminița Tulgara, Cătălin Ursu, Cristian Szekeres, Daniela Bostan, Mirela Puia, Geta Medinski (scenografia), Sebastian Hamburger (sound design și video) și Florin Putere (light design). Premiera este programată în 18 octombrie, la Studio „Uțu Strugari”.

Tot sub semnul literaturii stă și al doilea proiect de toamnă al Naționalului. Este vorba despre scenariul realizat de Călin Ciobotari după îndrăgitul roman al lui Dan Lungu, “Sunt o babă comunistă”. După comediile de mare succes “M-am hotărât să devin prost” și “Billy Mincinosul”, regizoarea Antonella Cornici revine la Timișoara cu această poveste tragi-comică care, cu mult umor, pune în discuție dilema de viață a unei generații întregi. Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea, Matei Chioariu, Iuliana Crăescu, Roberta Popa Ionescu, Călin Stanciu jr., Ana Maria Cojocaru, Doru Iosif, Alecu Reus și Cristian Szekeres, cărora li se alătură Inocențiu Ieremia (scenografia), Victoria Bucun (coregrafia), Andrei Cozlac (video design) și Sebastian Hamburger (sound design). Premiera va deschide cea de-a XXIV-a ediția a FEST-FDR, în 3 noiembrie, la Sala 2.

Programul de spectacole al lunii este, de asemenea, la fel de consistent. Primul titlu al acestei stagiuni a fost Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman. În regia celebrului regizor de film Radu Jude, spectacolul propune imersiunea în adâncurile nevăzute ale căsniciei, alături de trei actori redutabili: Ion Rizea, Claudia Ieremia și Alina Ilea. Spectacolul este programat duminică, 15 septembrie și vineri, 20 septembrie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național.

Prima săptămână teatrală a stagiunii continuă marți, 17 septembrie și miercuri, 18 septembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”, cu cel mai jucat titlu al ultimilor ani, “M-am hotărât să devin prost”, după Martin Page, spectacol care a depășit cu mult reprezentația cu numărul 100.

Sâmbătă, 21 septembrie, are loc prima proiecție de film în cadrul Bienalei Art Encounters. Astfel, de la ora 12.00, în Sala Mare a Teatrului Național, spectatorii sunt invitați să vizioneze The Third Part of the Third Measure, un film al grupului londonez de artiști vizuali Otolith Group, descris de creatori ca „o experiență a privirii în datele componente ale ascultării”.

Tot sâmbătă, tot la Sala Mare, cu începere de la ora 19.00, publicul este invitat să îl urmărească pe celebrul – și atât de actualul – Gogu, în comedia “Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia.
“Cercurile încrederii” de Radu Popescu, în regia Mihaelei Lichiardopol, își dă întâlnire cu publicul la Studio „Uțu Strugari” marți, 24 septembrie, de la ora 19.00.
Miercuri, 25 septembrie și joi, 26 septembrie, de la ora 19.00, Teatrul Național propune iubitorilor de teatru spectacolul “Frați”, o întâlnire cu unul dintre cei mai complecși artiști ai României – actorul, regizorul, scriitorul și traducătorul Florin Piersic jr. Spectacolul este o excelentă mostră de umor noir în care, în spatele râsului dezlănțuit, se descifrează complicate și nu mereu vesele relații de familie.
“Hamlet”, spectacolul Teatrului Național, nu mai are nevoie de nici o prezentare. O radiografie contemporană a societății, în cuvintele și ritmurile zilei de azi, pe muzica live a trupei Subcarpați, interpretată de Marius Andrei Alexe – Bean MC – și Alexandru Ștefănescu, cunoscut iubitorilor de hip-hop ca Fănescu. Spectacolul este programat vineri, 27 septembrie, la Sala Mare, de la ora 18.00.
Vineri, 28 septembrie, de la ora 12.00, Sala Mare a Teatrului Național găzduiește alte două proiecții de film în cadrul Bienalei Art Encounters: A Cultural Hearth și The Building Will Have a Future She Said, semnate de artiștii Irinia Botea Bucan și Jon Dean.
În aceeași zi, de la ora 19.00, la Studio „Uțu Strugari” este programat spectacolul “Pe mâine” de Mihaela Iancu, un fascinant tur de forță al actriței Iuliana Crăescu, într-un one-woman show care poartă spectatorii într-un labirint al celor mai profunde, mai intime emoții.

La final de lună, Roberta Popa Ionescu dă întâlnire spectatorilor, tot la Studio „Uțu Strugari”, cu one-woman show-ul Mata Hari, pe un text de Crista Bilciu, un spectacol-document.
Biletele pot fi achiziționate la cele două agenții ale Teatrului (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic) sau online, pe www.tntimisoara.com , zilnic între orele 11.00 și 19.00, cu excepția zilei de luni. Copiii, elevii, studenții, pensionarii, precum și grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază de reduceri de preț la bilete.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

5 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

8 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

8 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

8 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

8 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

9 ore ago