Specialiştii Muzeului Naţional al Banatului au onoarea să lucreze la descoperirea tainelor Kârgâzstan, a petroglifelor din această parte a lumii, unul dintre cele mai puţin studiate subiecte din domeniu. O echipă a muzeului se află de mai mult timp în republica ex-sovietică, iar acum lor li s-au alăturat şi doi colaboratori de la Universitatea de Vest Timişoara.
Cercetările din Kârgâzstan continuă cu identificarea și investigarea kurganelor din epoca bronzului, dar și prin componenta geografică a expediției, cartarea și analizarea ghețarilor de pietre. Echipei MNaB s-au alăturat pentru câteva zile și colaboratorii Alexandru Onaca și Florina Ardelean, din cadrul Departamentului de Geografie de la Universitatea de Vest din Timișoara.
„Arheologia și geografia s-au contopit în acest timp întrucât în prima zi am vizitat un ghețar din partea superioară a platoului Suusamâr unde am identificat mai multe petroglife(desen incizat pe rocă), iar a doua zi am vizitat unul dintre siturile cartografiate și anume, situl 3”, spune Adriana Sărășan, muzeograf.
Simbolurile, desenele incizate pe roci, chiar scrijeliturile simpliste, denumite într-un cuvânt petroglife, și care sunt răspândite în mai toate părțile lumii, sunt o formă de exprimare preistorică, un fel de a lăsa un semn cum că undeva, cândva, ei, cei care și-au lăsat „amprenta” pe pietre, au fost acolo. Un mod de a lăsa mesaje către generațiile viitoare.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…