Diverse

Specialiştii de la Muzeul Naţional al Banatului continuă expediţia din Kârgâzstan. Ei cercetează petroglifele din această zonă/FOTO

Specialiştii Muzeului Naţional al Banatului au onoarea să lucreze la descoperirea tainelor Kârgâzstan, a petroglifelor din această parte a lumii, unul dintre cele mai puţin studiate subiecte din domeniu. O echipă a muzeului se află de mai mult timp în republica ex-sovietică, iar acum lor li s-au alăturat şi doi colaboratori de la Universitatea de Vest Timişoara.

Petrogrlive cercetate de MNaB, in Kârgîstan

Cercetările din Kârgâzstan continuă cu identificarea și investigarea kurganelor din epoca bronzului, dar și prin componenta geografică a expediției, cartarea și analizarea ghețarilor de pietre. Echipei MNaB s-au alăturat pentru câteva zile și colaboratorii Alexandru Onaca și Florina Ardelean, din cadrul Departamentului de Geografie de la Universitatea de Vest din Timișoara.

„Arheologia și geografia s-au contopit în acest timp întrucât în prima zi am vizitat un ghețar din partea superioară a platoului Suusamâr unde am identificat mai multe petroglife(desen incizat pe rocă), iar a doua zi am vizitat unul dintre siturile cartografiate și anume, situl 3”, spune Adriana Sărășan, muzeograf.


În literatura de specialitate există un singur studiu care abordează acest subiect la nivelul Kârgâzstanului, astfel încât implicarea colegilor noștri într-un astfel de proiect oferă un mijloc foarte eficient de promovare a instituției noastre în lumea științei.

Simbolurile, desenele incizate pe roci, chiar scrijeliturile simpliste, denumite într-un cuvânt petroglife, și care sunt răspândite în mai toate părțile lumii, sunt o formă de exprimare preistorică, un fel de a lăsa un semn cum că undeva, cândva, ei, cei care și-au lăsat „amprenta” pe pietre, au fost acolo. Un mod de a lăsa mesaje către generațiile viitoare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

49 de minute ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

2 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

12 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

13 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

16 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

17 ore ago