Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei a pierdut procesul cu Primăria Timişoara pe tema asfaltării străzilor pietruite, municipalitatea fiind acum în poziţia de a putea asfalta ceea ce membrii organizaţiei considerau un simbol al oraşului. Cu o singură excepţie, spune Ilie Sârbu, reprezentantul asociaţiei, e nevoie de aprobări de la Direcţia de Cultură a judeţului Timiş, străzile fiind situate în zona de protecţie a Timişoarei.
Discuţiile legate de asfaltarea acestor străzi durează de ani de zile, iar părerile legate de subiect sunt împărţite şi astăzi. Unii consideră că acestea trebuie păstrate cu acelaşi tip de pavaj, alţii acuză starea proastă a carosabilului, din cauză că piatra cubică „se lasă”, ca urmare a intervenţiilor diferitor operatori de utilităţi, dar şi a trecerii timpului. Municipalitatea nu a mai reparat aceste străzi, deşi cu mulţi ani în urmă aceiaşi primărie „regla” permanent pavajul.
Asociaţia Salvaţi Patrimonul Timişoarei a dus subiectul la un alt nivel, acţionând în judecată primăria, pentru păstrarea acestor străzi pietruite. A câştigat în primă instanţă, dar a pierdul la Curtea de Apel. În consecinţă, a fost nevoită să se împace cu ideea, dar cere acum ca autorităţile locale să respecte leguslaţia, adică să ceară şi să primească aprobări de la Direcţia de Cultură.
„La străzile pietruite vor începe lucrările de reparaţii, din ce ştiu nu s-a emis de la Direcţia de Cultură aviz favorabil. Primăria face multe lucruri fără să întrebe Direcţia de Cultură, ceea ce nu e ok, cei de la primărie sunt un model şi cetăţenii vor face la fel ca şi primăria dacă văd că aceasta nu respectă legislaţia. Noi am avut un proces cu consiliul local , am câştigat la Tribunal, dar am pierdut la Curtea de Apel. Ei nu pot asfalta acele străzi fără acord de la Cultură, şi amenzile care sunt date se plătesc tot de noi. E vorba de zeci de străzi pietruite. Regiile de utilităţi au tras pe sub, ţevi, iar pământul s-a lăsat, dar nu a mai fost refăcut, iar piatra cubică nu are cum să fie bine pusă”, ne-a declarat Ilie Sârbu.
Ele recunoaşte că în starea actuală acele străzi crează probleme.
„Sunt străzi foarte proaste. Dar acestea trebuie păstrate cu piatră cubică, dar făcute cum trebuie, reparate”, a mai spus Sârbu.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…