Administratie

Străzile cu piatră cubică din Timişoara pot fi asfaltate, dar se cere respectarea legislaţiei

Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei a pierdut procesul cu Primăria Timişoara pe tema asfaltării străzilor pietruite, municipalitatea fiind acum în poziţia de a putea asfalta ceea ce membrii organizaţiei considerau un simbol al oraşului. Cu o singură excepţie, spune Ilie Sârbu, reprezentantul asociaţiei, e nevoie de aprobări de la Direcţia de Cultură a judeţului Timiş, străzile fiind situate în zona de protecţie a Timişoarei.

Discuţiile legate de asfaltarea acestor străzi durează de ani de zile, iar părerile legate de subiect sunt împărţite şi astăzi. Unii consideră că acestea trebuie păstrate cu acelaşi tip de pavaj, alţii acuză starea proastă a carosabilului, din cauză că piatra cubică „se lasă”, ca urmare a intervenţiilor diferitor operatori de utilităţi, dar şi a trecerii timpului. Municipalitatea nu a mai reparat aceste străzi, deşi cu mulţi ani în urmă aceiaşi primărie „regla” permanent pavajul.

Asociaţia Salvaţi Patrimonul Timişoarei a dus subiectul la un alt nivel, acţionând în judecată primăria, pentru păstrarea acestor străzi pietruite. A câştigat în primă instanţă, dar a pierdul la Curtea de Apel. În consecinţă, a fost nevoită să se împace cu ideea, dar cere acum ca autorităţile locale să respecte leguslaţia, adică să ceară şi să primească aprobări de la Direcţia de Cultură.

„La străzile pietruite vor începe lucrările de reparaţii, din ce ştiu nu s-a emis de la Direcţia de Cultură aviz favorabil. Primăria face multe lucruri fără să întrebe Direcţia de Cultură, ceea ce nu e ok, cei de la primărie sunt un model şi cetăţenii vor face la fel ca şi primăria dacă văd că aceasta nu respectă legislaţia. Noi am avut un proces cu consiliul local , am câştigat la Tribunal, dar am pierdut la Curtea de Apel. Ei nu pot asfalta acele străzi fără acord de la Cultură, şi amenzile care sunt date se plătesc tot de noi. E vorba de zeci de străzi pietruite. Regiile de utilităţi au tras pe sub, ţevi, iar pământul s-a lăsat, dar nu a mai fost refăcut, iar piatra cubică nu are cum să fie bine pusă”, ne-a declarat Ilie Sârbu.

Ele recunoaşte că în starea actuală acele străzi crează probleme.

„Sunt străzi foarte proaste. Dar acestea trebuie păstrate cu piatră cubică, dar făcute cum trebuie, reparate”, a mai spus Sârbu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

13 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

17 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

17 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

17 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

17 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

17 ore ago