O hartă realizată de compania Terrasigna pe baza datelor satelitare culese pe o perioadă de cinci ani dezvăluie o serie de zone din România care se scufundă cu câțiva centimetri pe an. Harta arată, cu acuratețe milimetrică, zonele stabile și instabile, fiind rezultatul prelucrării a peste 1500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 în perioada 2015–2019.
Aceste măsurători de precizie ale stabilității terenului au fost înregistrate din spațiu, de la o înălțime de peste 600 km. Informațiile brute au fost prelucrate de Terrasigna, o companie românească specializată în procesarea datelor satelitare.
Pe harta Timișoarei, se poate observa cu ușurință o regiune întinsă din apropierea centrului, care se scufundă cu până la 12 mm/an. În zona respectivă se află în special case vechi și foste fabrici.
„Orașul Timișoara este deosebit de predispus la instabilități, din cauza locației sale geografice. Cel de-al treilea oraș ca mărime din România se află la răscrucea dintre râurile Bega și Timiș și a fost construit pe un teren mlăștinos. Cu timpul, cursul râurilor a fost schimbat, dar terenul orașului se întinde în continuare deasupra unei pânze freatice aflată foarte aproape de suprafață, în anumite locuri la doar jumătate de metru”, a arătat Florin Șerban, directorul general Terrasigna. Pe lângă deplasările din centrul Timișoarei, în nordul orașului, în satul Dumbrăvița, o zonă rezidențială nouă se scufundă cu 8-10 mm/an.
P.S. Pentru a facilita citirea și interpretarea hărții, s-au folosit coduri de culoare graduale, de la roșu, ce marchează zone cu o scufundare/tasare însemnată, între 10 și 25 mm/an, prin verde, ce marchează zonele cu o variație de sub 2 mm/an, spre albastru, ce marchează zone cu o ridicare/umflare însemnată, de peste 10 mm/an.
Între frumoșii ani 1996-2014, trei funcționari ai municipalității timișorene au semnat, fiecare după putință și…
Duminică, 22 decembrie, de la ora 17.30 la Căminul Cultural din Şag va avea loc…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…