Politica

Deputatul Nicu Fălcoi evocă Ordonanţa 13: “Azi, la patru ani distanță, facem în Parlament curățenie după PSD”

În aceste zile se împlinesc patru ani de la adoptarea celebrei Ordinaţe 13, dar şi a imenselor proteste care au urmat. Deputatul USR de Timiş Nicu Fălcoi evocă acele momente la care a participat în mod direct alături de alţi colegi de partid.

“Mi-a reamintit și mie Facebook-ul zilele astea, la fel ca multora dintre voi, ce făceam în urmă cu 4 ani: eram în stradă, împreună cu colegii mei, laolaltă cu milioanele de oameni cinstiți ai acestei țări, protestând împotriva adoptării mizerabilei OUG 13 de modificare a Codului Penal și-a celui de Procedură Penală. Fiindcă da, asta a fost în percepția guvernanților noștri de-atunci prioritatea începutului lor de mandat: să-i scape de pușcărie pe corupți și pe hoții care s-au îndestulat ani de zile din banii publici”, a scris Fălcoi pe Facebook.

El menţionează că, dacă presiunea de-atunci a opiniei publice n-ar fi fost așa de mare, probabil că azi istoria României s-ar fi scris cu totul altfel.

“Mobilizarea de-atunci a noastră, a tuturor, a dus la adoptarea, exact acum 4 ani, în 5 februarie 2017, a OUG 14, de abrogare a aberantei OUG 13. Azi, la 4 ani distanță, facem în Parlament curățenie după PSD, iar la Palatul Victoria avem un Executiv format preponderent din oameni tineri, bine pregătiți și cu un trecut profesional solid, care n-au intrat în politică să se căpătuiască. Avem, în guvernarea de la nivel central și local, echipe dornice să facă reformele de care România are nevoie”, a contiuat USR-istul

El admite însă că vine o perioasă grea, iar unele decizii ale actualei puteri nu o să mulţumească pe toată lumea.

“Sunt cât se poate de realist și știu și eu, la fel cum știți mulți dintre voi, că drumul care ne stă în față nu-i deloc unul ușor. Că n-o să fim scutiți de greșeli și că, inevitabil, unele dintre măsurile pe care va trebui să le luăm inclusiv noi, ca partid aflat acum la guvernare la nivel central și local, n-or să poată mulțumi pe toată lumea. Mă uit însă în urmă, la punctul în care noi, ca țară, ne aflam fix acum 4 ani. Atunci, glonțul ne-a trecut aproape, aproape de tot pe lângă ureche, pericolul uriaș fiind ca puterea de-atunci să dizloce țara de pe traiectoria ei europeană. Mă uit apoi la punctul în care suntem acum: dornici și pregătiți să facem atât de necesara reformare profundă. Într-un context economic dificil, e-adevărat, cu multe rămâneri în urmă ce trebuie recuperate, dar instalați ferm pe orbita noastră europeană și beneficiind de toate pârghiile solidarității europene. Și, dincolo de anticiparea dificultăților inerente care ne vor apărea în cale, un lucru se desprinde clar, drept concluzie: România de-acum este fundamental diferită de România de-acum patru ani. Și nu, nu fiindcă pericolele ar fi dispărut. Ele există încă, indiferent că apar sub forma unui PSD care stă abil la pândă ori a unui naționalism exaltat și găunos și-a unor clamate alternative ce ascund, machiate perfid, alte fețe ale răului. Dar atâta vreme cât vom păstra vie în noi amintirea acelei ierni a lui 2017, când milioane de români au înghețat în stradă ca să-și apere crezurile, atâta vreme cât realismul, spiritul treaz și luciditatea vor fi și vor rămâne atribute de bază ale fiecărui cetățean responsabil al acestei țări, nu, nu va mai exista cale de întoarcere”, a încheiat Fălcoi.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o…

14 ore ago

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a…

17 ore ago

CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet

Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de…

19 ore ago

Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!

O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de…

19 ore ago

Aproape 1500 de mașini ridicate, deoarece „bizonii” au blocat circulația

Atenție unde staționați cu autovehiculele! 1458 de mașini ridicate de polițiștii locali din zona pietonală,…

20 de ore ago