Social

Rețetele tradiționale de mâncare bănățeană ajung în meniurile restaurantelor din Timișoara/FOTO

Mâncarea tradițională bănățeană va fi mai aproape de turiștii care vor vizita Timișoara. Sunt deja 12 restaurante din oraș, care au fost interesate de rețete și din această săptămână vom găsi alături de specialitățile internaționale și cele din pusta vestului României.

Colăcei, păturata pe crumpi, zupă de găină, crumpi prăjiți în tipsie, carne de pui cu găluște și mazăre, în total 150 de rețete tradiționale strânse de profesorul Mărioara Pisat din dorința de a arăta că Banatul nu e doar un creuzet de ”influențe” culinare din alte părți ci are un specific clar. De aici s-a născut proiectul intitulat Gustă diversitatea în grai bănățean. Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului a preluat ideile culinare și împreună cu Horetim a pornit pe drumul promovării produselor tradiționale în meniurile restaurantelor timișorene. 12 dintre acestea, plus o terasă populară de pe malul Begăi, de pe traseul ciclistic care urmează cursul apei spre Serbia, au acceptat deja noile (vechi) rețete în meniurile proprii.

Acest sector are nevoie de implicare și sprijin din partea autorităților locale. Este un moment defavorabil acestui sector, din acest motiv ne-am implicat în susținerea activității. Când vin turiștii la Timișoara vor să încerce ceva local. Ceea ce s-a putut vedea este că restaurantele locale nu au produse locale. Avem mediteraneene, grecești, dar nu cu produse locale. Timișoara nu are condiții geografice locale atractive, deci trebuie să ne focusăm pe altceva. Mulțumim restaurantelor care s-au implicat și au acceptat acest meniu”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, cu ocazia lansării proiectului.

Toate rețetele culese din popor vor fi incluse într-un volum.

Este un proiect mai amplu, care se va termina la finalul verii. Devansăm cu această ocazie activitățile legate de proiect pentru că ne dorim să ne implicăm în activitățile de relansare a Horeca. La finalul proiectului vom avea și un volum cu rețetele adunate din toate satele. Deocamdată sunt 12 restaurante din Timișoaramcare au inclus produsele tradiționale în meniu, respectiv unul la Sânmihai”, am aflat de la Delia Barbu, conducătorul asociației amintite.

Mărioara Pisat este cea cu ideea și cu rețetele. Profesor universitar, ea a dorit să arate mîndria de a fi bănățean, dar și că mâncarea bănățeană nu este doar o sumă a unor influențe externe.

Ca și bănățean, cu multe generații în spate, mi-am dorit să îmi promovez locul de unde provin. Se spunea că în pustă nu e mâncare proprie, ci că sunt doar influențe. În 2007, Consiliul Județean ne-a întins o mână, a adăugat în cadrul Festivalului Lada cu Zestre o secțiune de gastronomie. Da, așa este, există foarte multe asemănări. Nu în totalitate rețetele ne aparțin, nouă, dar când compari cu rețeta locului au numeroase particularități. Azi e o mare bucurie să îmi doresc mâncare tradițională. Satul tradițional de ieri nu mai e cel de azi. Rețetele actuale, se păstrează denumirea, procesul tehnologic, de ce să nu fie promovate?”, ne-a spus și Mărioara Pisat.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

23 de minute ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

34 de minute ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

7 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

7 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

8 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

10 ore ago