Primăria Timişoara

Ploaie de amendamente la adoptarea cu succes a bugetului Timișoarei. Consilierii locali au redescoperit că pot să dezbată fără scandal

De marți, Timișoara are buget pe anul 2022. Unul votat cu o ședință surprinzător de … de bun simț, fără certuri cu voci ridicate și cuvinte care se folosesc în alte medii decât o ședință de plen de consiliu local. Au fost zeci de amendamente depuse, unele au trecut, unele nu, suma de două miliarde de lei a fost destul de puțin mutată între conturi.

Consilierii locali timișoreni s-au întâlnit din nou online și au reușit să treacă în timp relativ scurt și fără certuri proiectul de buget al orașului. Cel mai probabil, consilierii s-au întâlnit, într-o formă sau alta, înainte de ședință și au stabilit cam ce bani s-ar putea realoca pe anumite capitole.

Suma totală a bugetului e de 2,016 miliarde de lei, în creștere față de anul trecut, când era 1,4 miliarde.

De la început, majoritatea banilor au fost trimiși de conducerea municipalității spre partea investițională. Iar fondurile europene sunt parte importantă componentă la capitolul venituri. Cifrele au fost contestate de la bun început de fostul viceprimar, Dan Diaconu. El a arătat că veniturile estimate din fonduri europene sunt supraestimate, în timp ce la cheltuieli de funcționare sumele alocate pentru școli ar ajunge, conform cifrelor din proiectul de buget, doar undeva până în luna aprilie.

„Vedem supraestimarea exagerată a veniturilor din fondurile europene, este fals că se vor cheltui și vor fi rambursați toți bani pe lucrări, este imposibil”, spune Diaconu.

Până la urmă, toată lumea a depus amendamente, la număr 31. Primul a dus la crearea unui fondde rezervă de două milioane de lei, numai bun pentru vremurile dificile pe care le trăim. Visul consilierului local liberal Simion Moșiu, de refacere a ceasului floral, e și mai aproape acum de realizare, suma alocată inițial fiind suplimentată cu 400.000 de lei.

O veste bună, dar de neînțeles de ce nu a fost propusă inițial în buget, este alocarea de bani pentru ”module termice” adică centrale pentru școli și spitale, care să poată funcționa separat de sistemul termic deficitar al orașului. 3,5 milioane de lei iau această direcție, în urma unui amendament depus de Ruben Lațcău.

Un amendament teoretic interesant, dar care a devenit .., mai puțin interesant prin prezentarea opiniilor inițiatorului, liberalul Lucian Căldăraru. El a cerut un concurs de soluții pentru realizarea unui monument al Revoluției. Deși a cerut concurs de soluții el și-a prezentat viziunea, un obelisc cu un steag al Revoluției în vârf, undeva asemănător cu ”cartoful” de la București. Mai mult, a gândit mutarea unui alt monument dedicat Revoluției, prezent de ani de zile in fața Catedralei, cel din metal. Amendamentul a căzut la vot.

Un alt amendament cu greutate, în mod sigur discutat înainte de ședință, a fost cel lansat de Cristian Tabără prin care se alocă spre stadionul LEGO, din Buziașului, un plus de 25 de milioane de lei.

500.000 de lei vor fi transferați la fondurile pentru școli, la inițiativa Andrei Lăpădat, dar un studiu cerut de Daniela Mariș, pentru o grădiniță în zona Dâmbovița a picat, dar în paralel cu informarea lansată de Lațcău, că acolo se gândește deja un asemenea obiectiv.

La investiții, partea leului merge spre mobilitate și transport, cu 524 de milioane de lei. Șantierul Cetății și Bogdăneștilor, flota de tramvaie noi, ocupă mare parte din această componentă. Sănătatea ia 143 de milioane, cu bani pentru Municipal și finalizarea lucrărilor la spitalul de Copii, iar educația 124 de milioane, cu sume importante pentru ridicarea de noi clădiri și reabilitarea celor existente.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timişoreanca Antonia Ioana Bâlcu merge în China la Olimpiada interdisciplinară Ştiințele Pământului

Performanţă deosebită pentru învăţământul timişean. Antonia Ioana Bâlcu, elevă la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara,…

39 de minute ago

Marian Vasile e supărat foc pentru că nu e singurul candidat independent pentru funcția de primar al Timișoarei

Deși el știe sigur că are șanse adevărate să devină viitorul primar al Timișoarei, acum…

58 de minute ago

Descoperă oferte avantajoase la biletele de avion cu eSky.ro

Adori să evadezi din cotidian și să explorezi lumea? Te-ai săturat să aștepți ore nesfârșite…

O oră ago

Accident mortal în Timiş. Lipsa de experienţă a unui tânăr de 19 ani a dus la moartea unei fete de 17 ani

Un tânăr, în vârstă de 19 de ani, a condus un autoturism pe DN 59…

2 ore ago

Candidează românește

Nu ne trebuie multe sondaje de opinie să ne dăm seama că Dominic Fritz și…

3 ore ago

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

3 ore ago