Administratie

Au fost stabilite scenariile principale pentru reabilitarea căii ferate dintre Timișoara și Reșița, respectiv spre frontiera cu Serbia

Mult discutatul proiect al trenului cu hidrogen, care să circule între Timișoara și Reșița a ajuns în faza Studiului de prefezabilitate. Acesta cuprinde trei scenarii pentru tronsonul Timișoara – Stamora Moravița – Frontieră și 4 scenarii pentru tronsonul Reșița Nord – Voiteni, din care 2 scenarii sunt propuse spre o analiză mai detaliată în cadrul studiului de fezabilitate.

Acum, viteza maximă de circulație pe acest tronson este de 80 km/h pentru trenurile de călători și 60 km/h pentru trenurile de marfă. În cele două scenarii se discută de creșterea vitezei până la nivelul de 120 sau 160 de kilometri pe oră.

În următoarea etapă, cea a studiului de fezabilitate se vor analiza următoarele variantele propuse. Traseul a fost împărțit în două componente, traseul Timișoara Nord – Frontieră, respectiv Reșița Nord – Voiteni. Studiul de prefezabiliate și concluziile acestuia au fost prezentate atât consilierilor județeni, prin prezența primarului Reșiței, Ioan Popa, în plenul de miercuri, dar și consilierilor locali timișoreni, care au votat vineri, în cadrul unei ședințe de îndată de plen de vineri, unde a fost și aprobat.

Pentru traseul Timișoara Nord – Stamora Moravița – Frontieră (Componenta A) sunt două scenarii. Primul presupune Reabilitarea/Modernizarea tronsonului de cale ferată pentru o viteză de până la 120 km/h pentru trenurile de călători și 80 km/h pentru trenurile de marfă. Acest scenariu presupune îmbunătățirea infrastructurii/suprastructurii existente, pentru sporirea vitezei de circulație până la 120 km/h pentru trenurile de călători, respectiv 80 km/h pentru trenurile de marfă, păstrând pe cât posibil aliniamentele existente. Conform acestui scenariu, se prevede o viteză de până la 120 km/h pe o distanță de cca. 90% din traseu și fără modificări majore ale traseului existent.

Al doilea înseamnă Reabilitarea/Modernizarea tronsonului de cale ferată pentru o viteză de până la 160 km/h pentru trenurile de călători și 120 km/h pentru trenurile de marfă. Acest scenariu presupune îmbunătățirea infrastructurii/suprastructurii existente, pentru sporirea vitezei de circulație până la 160 km/h pentru trenurile de călători, respectiv 120 km/h pentru trenurile de marfă, de-a lungul întregului tronson, cu excepția primilor cca. 6,50 km identificați la ieșirea din stația CF Timișoara Nord, în interiorul zonelor urbane. Conform acestui scenariu, se prevede o viteză de până la 160 km/h pe o distanță de cca. 90% din traseu.

Pentru traseul Reșița Nord – Voiteni (Componenta B) sunt, de asemenea, două scenarii.

În primul va avea loc Reabilitarea/Modernizarea tronsonului de cale ferată pentru o viteză de până la 120 km/h pentru trenurile de călători și 80 km/h pentru trenurile de marfă – 60%Acest scenariu presupune îmbunătățirea infrastructurii/suprastructurii existente, pentru sporirea vitezei de circulație până la 120 km/h pentru trenurile de călători, respectiv 80 km/h pentru trenurile de marfă, păstrând pe cât posibil aliniamentele existente. Conformacestui scenariu, se prevede o viteză de până la 120 km/h pe o distanță de aproximativ 60% din traseu și fără modificări majore ale traseului existent.

Pentru al doilea scenariu se prevede Reabilitarea/Modernizarea tronsonului de cale ferată pentru o viteză de până la 120 km/h pentru trenurile de călători și 80 km/h pentru trenurile de marfă – 75%. Conform acestui scenariu, se prevede o viteză de până la 120 km/h pe o distanță de aproximativ 75% din traseu și fără modificări majore ale traseului existent, cu excepția tronsoanelor compuse din aliniamente și curbe ce nu asigură retrasarea liniei cu parametrii pentru viteza de 120 km/h.

Conform propunerilor, proiectul pentru obiectivul de investiții Linia de cale ferată de pe traseul Reșița Nord – Voiteni – Componenta B se va realiza în două faze, după cum urmează: Faza 1 – Reînnoirea liniei de cale ferată, finanțare cuprinsă în cadrul programului Planul Național de Redresare și Reziliență PNRR, respectiv Faza 2 – Modernizarea liniei de cale ferată, porțiunea dintre Reșița și Voiteg. care se va finanța din orice alt program de finanțare, din ciclul financiar 2021 -2027, buget de stat sau alte surse de finanțare legal constituite.

Obiectivul de investiții este prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul Tranziția spre o economie verde, Componenta 4 – Transport sustenabil, Modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Compania timișoreană Grafoprint a fost achiziționată de o societate din Polonia

Una dintre cele mai vechi societăți românești din domeniul tipăriturilor, societatea Grafoprint din Timișoara, a…

2 minute ago

Mai mulţi traficanţi de droguri din Timiş s-au trezit dis-de-dimineaţă cu „mascaţii” la uşă

În dimineața de 5 noiembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu…

5 minute ago

Nicolae Robu, despre poziţia de consilier personal al lui Alfred Simonis: “La mine nu e loc de ifose, nu fac lucrurile pentru funcții și titluri”

Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, afirmă că a acceptat poziţia de consilier personal al…

24 de minute ago

Proiectul Treasure of Timișoara a ajuns la final/FOTO

Unul dintre cele mai interesante proiecte care au ajutat la promovarea Timișoarei a ajuns la…

O oră ago

Surpriză de proporţii! Nicolae Robu, primul consilier personal al lui Alfred Simonis. Al doilea consilier va fi Cristian Moş

Chiar a doua zi după învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte al Consiliului…

2 ore ago

Se suspendă circulația vaporașelor pe Bega timp de patru zile

Timp de patru zile, vaporașele nu vor mai circula pe Bega. Măsura a fost luată…

2 ore ago