Bucătarii amatori din Timișoara pot participa la un concurs în care să reinterpreteze borșul ucrainean. Să spunem că acest concurs despre borș este parte a unui program, La Pas, care este organizat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii și este finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătarii din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.
Competiția va avea loc în perioada 23-25 septembrie 2022 Festivalul LA PAS, în cadrul căruia lansează și a patra ediție a programului „Gustul ca patrimoniu”, care urmărește creșterea nivelului de conștientizare a publicului cu privire la importanța hranei ca parte a patrimoniului imaterial. În cadrul programului LA PAS, implementat de CRIES începând cu 2018 în cadrul programului de Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, asociația dezvoltă activități de valorificare a patrimoniului gastronomic local.
„Am decis să dedicăm această ediție a Gustului ca patrimoniu borșului ucrainean. Rețeta pregătirii preparatului era din anul 2020 depusă la UNESCO pentru adăugarea la lista patrimoniului cultural pe cale de dispariție, dar procesul de luare a deciziilor a fost accelerat din cauza <<impactului negativ>> al invaziei Rusiei în Ucraina asupra tradiției preparatului, cum au menționat oficialii UNESCO”, spune Mihaela Vețan, manager de proiect al programului LA PAS.
Bucătari pasionați de gastronomie artizanală din țară sunt invitați să candideze pentru o rețetă de borș ucrainean, gătită în contextul gastronomiei locale din care provin. Organizatorii propun selectarea a cinci bucătari care vor avea posibilitatea de participare la Festivalul LA PAS în septembrie 2022 Timișoara, în vederea pregătirii unei rețete de borș împreună cu mai multe refugiate din Ucraina. Ulterior, aceștia vor propune propria rețetă de borș, care va fi gătită și comercializată în restaurantele din România unde aceștia lucrează, pe parcursul lunii octombrie 2022. Asociația CRIES va contribui cu câte 10 vouchere per restaurant, ca metodă de susținere financiară, astfel ca 50 de persoane vor putea degusta borșul gratuit.
”Proiectul „Gustul ca patrimoniu” pornește de la premiza complexității relației dintre hrană și cultură, de la problematica mâncării ca vector cultural într-o lume globalizată, punând în discuție relația dintre gusturi și valori, structuri și moștenire sociale, și urmărește cercetarea asupra practicilor legate de mâncare, mâncatul împreună, partajarea hranei, povestirile schimbate deasupra mesei și celelalte ritualuri asociate cu hrana”, spun organizatorii competiției în care borșul ucrainean a fost inclus în programul referitor la gastronomia locală.
Participanții trebuie să îndeplinească o serie de criterii de aplicare la „Gustul ca patrimoniu”. Dosarul de aplicare trebuie să conțină: O scrisoare de intenție privind participarea la proiect, din care să rezulte motivația aplicantului; Restaurantul unde lucrează bucătarul aplicant; Informații despre parcursul profesional în domeniul gastronomic; Un link către un portofoliu de mâncăruri (opțional)
Aplicația se trimite exclusiv online la adresa lapas@cries.ro, până la data de 2 septembrie 2022.
Fiecare bucătar dintre cei cinci selectați beneficiază de o decontare a cheltuielilor de drum la Festival, cazare (o noapte) și 10 vouchere de borș, plătite pentru 10 consumatori din restaurantul în care bucătarul respectiv va găti ciorba de pe lista de patrimoniu UNESCO, reinterpretată în cheie locală.
Calendarul proiectului Gustul ca patrimoniu ediția 2022 este următorul:
23 august -2 septembrie 2022 – primire candidaturi bucătari
3 – 11 septembrie 2022 – jurizare propuneri
25 septembrie 2022 – participare la Festival și la gătirea borșului ucrainean
29 septembrie – 12 octombrie 2022 – pregătirea propriei versiuni de borș
15 octombrie 2022 – oferirea voucherelor pentru restaurantele unde lucrează bucătarii câștigători
Foarte de acord cu cei care citesc cu o sănătoasă reținere schițele apărute în mass-media…
Seria demisiilor din Consiliul Judeţean sau instituţiile din subordine continuă. Bogo-Octavian Anucin a demisionat din…
Vom câștiga alegerile prezidențiale parlamentare și vom forma guvernul în jurul Partidului Național Liberal. Este…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 15.11.2024, unde se vor executa lucrări…
În urma unei coliziuni între două maşini, patru persoane cu vârste cuprinse între 68 şi…
În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…