Klaus Vaterland

România 2022. Cum ajungi verde termoenergetic și negru de supărare

Cred că Kelemen Hunor ne-a amenințat de la obraz lunile trecute, avertizându-ne asupra unui lucru ce se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat, ba chiar foarte apropiat. Anul acesta a scăpat porumbelul guvernanților și a plafonat prețul la energie pentru iarna 2022/2023. Nu la prețuri mici, dar măcar la niște valori suportabile, dacă lucrezi și ai salariul peste media pe economie. Și-așa, efortul statului va fi la peste 3% din PIB, banii urmând să fie dați ca diferență între prețul „pieței libere” din România (foarte ridicat și față de media Europei) și cel stabilit prin ordonanță, dar decidenții se cam dau de ceasul morții să o rezolve altfel, căci intrăm în faliment nu la bucată, ci la grămadă, ca stat.

Dar ce-a zis Kelemen Hunor? A zis ceva normal: că iarna asta ni s-a dat peștele să mâncăm ieftin, dar că de anii viitori ni se vor da undița, cârligele și alte accesorii, să ne prindem singuri peștele. Corect. Doar nu suntem în Belarus să ni se dea moca energia ieftină primită de la prietenii ruși. Prin urmare, românului i se vor oferi proiecte să-și protejeze energetic casa, să pună polistiren pe ea, să pună termopane în loc de geam simplu, să pună un sistem fotovoltaic sau o pompă de căldură, pe banii lui și din programele oferite de stat.

Viața se schimbă dramatic, iar schimbarea venită din est categoric că ne va mișca din zona de confort în care ne-am așezat zeci de ani de pace și dezvoltare globală. Nu știu câtă lume va intra în peisajul povestit de Kelemen Hunor, poate unii nu vor avea banii necesari, alții care se bazează pe stat nu mai prind proiecte, nu sunt eligibili din cauze banale birocratice și se lasă păgubaș, cine știe?, altora le va fi groază să se apuce de o astfel de întreprindere, dar Tanda pe Manda se observă o mișcare în societate pe tema asta.

De unde începi? De la centrala termică pe gaz, să o schimbi pe cea veche cu una mai eficientă în condensare? Pui un geam mai bun? Economisești prin reținere de la consum? Ceva faci, iar mai simplu și corect este să te asiguri că energia cu care te încălzești rămâne cât mai multă vreme în casă, că nu se risipește aiurea. Cu alte cuvinte, îți termoizolezi casa, pentru ca de abia apoi să te gândești cu ce o încălzești să îți fie mai eficient.

Eu am pornit acțiunea cu „undița” lui Kelemen Hunor. Etapa întâi: termopanele înlocuite cu tripane. Nu toate deodată, ci pe rând, începând cu zona în care stau cel mai mult, la anul schimb centrala și alte termopane, căci pofta vine mâncând. În teorie, căci în practică nu e chiar așa. Am cumpărat 12 mp de geam tripan nou. Întreb meșterii unde vor duce vitrina veche. Păi nu o duc ei. Firmele care montează geamuri noi nu le ridică pe cele vechi. Îmi propun ca dintre atâtea firme voi alege pe aia care îmi ia sticla și ramele vechi. Toți însă pun aceleași condiții. Nu ți le ia nimeni. Punct.

Mă duc la o firmă de recycling din Mehala. Acolo nu ia rame PVC, dar mi se sugerează să întreb la Rematul din Săcălaz. Mă duc acolo și mi se spune că nici ei nu iau. OK, dar unde atunci? Să încerc la Retim, în containere dedicate resturilor rezultate din demolare, pe bani, dacă sunt cantități mari, sau pe gratis, în limita unui metru cub pe lună. Pe site-ul Retim scrie clar că nu primesc polistiren, poliuretan, dar la excepții nu e prevăzut termopanul din PVC. Gata, am o speranță, dar cu sticla ce fac?

Sticla chiar nu o ia nimeni. O spargi mărunt și cu o pâlnie o verși în clopotele verzi? Asta fraudulos, căci regulementar nu e voie. Atunci ce faci cu sticla? O spargi și o duci la cineva care face o lucrare de construcții și îl rogi pe om să o amestece la fundație. Dar dacă nu cunoști pe nimeni așa harnic să facă zilnic fundații? După cum vedeți, nici nu am vrut să aduc vorba de soluțiile profund toxice și necivilizate, adică să arunci sacii cu sticlă pe marginea drumului sau să aștepți operatorul mașinii Retim când vine bisăptămânal cu o bancnotă albastră la vedere, să vezi ce zic băieții. Bănuiesc ce vor zice, dar asta este o altă mizerie în care statul ne obligă să intrăm. Iar unii dintre noi nu trebuie mult rugați să folosească această „portiță”.

Când mai dădeam filme jos pe DC++, demult, îmi ziceam că în anumite domenii nu e chiar corect să ajungi la sancțiune atâta vreme cât autoritatea publică sau piața nu îți oferă alternativa legală. Sunt convins că după ce au apărut pe piața românească platforme precum Netflix, pirateria a scăzut considerabil și asta este la urma urmelor soluția. Oferă omului alternativa legală, fie și pe bani nu exagerat de mulți, și lucrurile se vor așeza la un moment dat.

La noi care este alternativa legală oferită de ministerul Mediului pentru cei care vor să își eficientizeze termic casa? Dar să nu-și piardă zilele căutând centre de reciclare care să le primească sticla, termopanul, polistirenul etc. De pe internet am aflat că PVC-ul din ramele de termopan, dar și polistirenul sunt materiale cu o valoare mică prin regenerare, dar reciclate scump și nu merită. Tocmai în aceste situații ar trebui să intervină statul, care oricum nu este nici când trebuie un mare creator de profit. România nu-și poate permite să lase omului de rând libertăți prea mari în domeniul reciclării și selectării deșeurilor. Suntem țara poate cea mai infestată de gunoi și nu trebuie să ne mai mirăm unde vom ajunge dacă nici nu le oferi oamenilor soluții corecte și la îndemână pentru toate problemele lor.

 

 

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

20 de minute ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

2 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

3 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

3 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

4 ore ago

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…

4 ore ago