Politica

PSD şi PNL, discuţii exploratorii pentru candidaţi comuni în municipiile cu primari USR. Marilen Pirtea, potenţialul candidat al alianţei la Primăria Timişoara

La Bucureşti, liderii naţionali ai PSD şi PNL au demarat unele discuţii privind abordarea cu candidaţi comuni a primăriilor din muncipiile reşedinţă de judeţ cu edili USR. La Timişoara, PNL ar da candidatul la primărie, în persoana lui Marilen Pirtea, preşedinţia CJ Timiş revenindu-i PSD. Pentru a nu intra în cursă, lui Nicolae Robu i se rezervă o poziţie eligibilă la Senat.

Cu toate că mai sunt doi ani pînă la alegerile locale, atât la nivel central, cât şi local există mari frământări privind candidaţii din 2024. La nivelul conducerilor PSD şi PNL au demarat unele negocieri pentru ca cele două partide să prezinte candidaţi comuni la primăriile reşedinţe de judeţ, dar şi din Bucureşti, unde există edili USR. Este vorba de Alba Iulia, Bacău, Braşov, Timişoara, Bucureşti şi sectoarele 1 şi 2 din Capitală.

Pentru Timişoara, discuţiile au prins forme mai avansate, fiind vehiculate unele nume. Din start, trebuie spus că actualul preşedinte al PNL Timiş, Alin Nica, şi-a pierdut mult din influenţă, astfel că opiniile lui sunt ignorate.

În urma acestor discuţii s-a prefigurat deja ca PSD să dea candidatul la preşedinţia Consiliului Judeţean, în timp ce PNL va încerca să recupereze, după patru ani, Primăria Timişoara. Pentru primărie a fost avansat şi un nume, deputatul Marilen Pirtea, primvicepreşedinte al PNL Timiş. Rector al UVT, Pirtea este consilierr onorific al premierului Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. Mai mult, are o relaţie bună şi cu secretarul general al PNL, Lucian Bode, a căprui influenţă a crescut foarte mult în partid. În urmă cu zece zile, Pirtea s-a poziţionat, în sfârşit, în filială printr-un atac devastator la adresa principalilor lideri ai PNL Timiş. În perioada următoare este de prognozat ca Pirtea să preia preşedinţia PNL Timişoara, Cosmin Tabără urmând să se retragă din funcţie.

Nicolae Robu si Alin Nica

Obstacolul Robu

Problema mare a acestei candidaturi este Nicolae Robu, fost preşedinte al PNL Timiş şi fost primar al Timişoarei. El a intrat de mai mult timp în cursa electorală, iar recent şi-a comandat un sondaj de opinie, cu tot cu procente neverosimil de mari. (Şi foarte mici pentrui Pirtea.) Pentru a renunţa la candidatură, lui Robu i se va propune o poziţie eligibilă pe lista de Senat. De altfel, în urmă cu o lună, Robu afirma că „grupuri de interese” i-au făcut oferta senatorială, dar el a refuzat-o. Astfel e greu de conceput că el se va retrage de bună voie din cursă. Iar aici poate mai trebuie spus că Bode, susţinător fervent al candidaturii lui Pirtea, face mai nou partea din aşa numitul „Grup de la Sălaj”, alături, printre alţii de şefii DNA şi ai SRI.

Pe de altă parte, listele comune îl nemulţumesc şi pe Alin Nica, aflat în război cu PSD la nivel local. Dacă înţelegerea se concretizează, el nu va mai putea candida pentru un nou mandat la preşedinţia CJ Timiş. Aici problema este mai simplă însă, Nica devenind tot mai irelevant în PNL, la nivel naţional. Din partea PSD sunt vehiculate mai multe nume pentru preşedinţia CJ Timiş, ca de exemplu ale senatorilor Eugen Dogariu şi Sebastian Răducanu, dar şi al deputatului Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş.

Una cu Rareş Bogdan

Discuţiile privind candidaturile din 2024 în Timişora au şi unele aspecte ilare, personaj principal fiind acelaşi cameleonic Rareş Bogdan. La o întâlnire cu primarii dizidenţi din PNL Timiş, care a vut loc luni, el a spus la un moment dat: „Ce aţi spune dacă Fritz (primarul Timişoarei, Dominic Fritz – n.a.) va candida pentru PNL în 2024?”. Ulterior el a participat la discuţiile despre listele comune PSD-PNL, fiind unul dintre cei mai fervenţi partizani al acestora.

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

2 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

5 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

5 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

6 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

7 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

7 ore ago