Câteva comentarii pe marginea sondajului care l-a făcut fericit pe cel care l-a comandat: Nicolae Robu

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Un sondaj de opinie realizat de unul dintre nuntaşii de la Măciuca (Mirel Palada) a produs multă vâlvă, sâmbătă, în clasa politică din Timişoara. Prin unele cotloane mai sulfuroase s-au deschis sticle de şampanii, iar în alte zone a produs mai degrabă uluire. Prezentat drept primul sondaj adevărat de după alegerile din 2020, acesta îl dă pe Nicolae Robu câştigător detaşat al viitorului scrutin pentru Primăria Timişoara. Adică vom avea 15, nu ZECE goluri pe meci! În mod normal când se prezintă un sondaj, fiindcă nimeni nu face muncă patriotică, trebuie menţionat şi comanditarul, lucru eludat de această dată.

Ei bine, sondajul a fost comandat chiar de Robu, iar potrivit unor surse a fost plătit de Alin Popoviciu, un apropiat al său, fost secretar general al PNL Timiş, exclus din partid de actuala conducere a filialei. Robu – nu-i aşa? – a aflat din presă de el şi l-a prezentat cu mare entuziam pe pagina sa de Facebook: Sper ca ceea ce arată el să vă bucure”. Iar cine plăteşte, primeşte, sondajul arătând pe ici, pe colo, ca un laudatio pentru Robu. Dincolo de unele cifre bizare. De exemplu, la partide UDMR are 7%, probabil cei de la Sociopol nefiind informaţi că ponderea maghiarilor în Timişoara este mult mai mică decât la nivel naţional. Asta dacă nu s-or fi îndrăgostit nişte etnici români de falanga lui Viktor Orban din România. De asemenea, mai apare şi Reper-ul desprins din USR cu 5%. Dar ce să vezi la candidatul AUR, Titi Stoica? Acesta ar obţine 4% din voturi dacă pentru PNL ar candida Alin Nica, şi doar 1% dacă liberalii ar merge cu Dan Diaconu sau Marilen Pirtea. În fine, considerat de 55% dintre timişoreni cel mai bun primar de după 1990, Robu ar câştiga lejer primăria, spune sondajul, oricum, şi independent şi pe lista PNL, nemaivând acum nimic de făcut decât să-şi facă provizii de cola şi popcorn. (Apropo, cu vreo două săptămâni înainte de alegerile din 2020,  Robu prezenta un sondaj în care avea 49%, iar Dominic Fritz doar 23%:)

Dincolo de cifre, trebuie precizat contextul în care sondajul este făcut public. Şi aici trebuie spus că, deşi mulţi timişoreni îl privesc ca pe un bufon (poate un rol asumat pentru un anumit public), acum şi cu miţoasa patriotardă trasă pe el, Robu are destule abilităţi politice, fiind chiar un supravieţuitor. (Apropo de cărarea naţionalistă pe care mărşăluieşte Robu, e interesant că sondajul a fost făcut de un amic şi apologet al “crăişorului nunţilor” şi mare mâncător de “purceluşi neomarxişti”.) Aşadar, deşi culegerea datelor de pe teren s-a terminat pe 5 iulie, sondajul este făcut pşublic cu două zile înainte ca o delegaţie de primari PNL Timiş să fie primită de conducerea centrală a partidului. Şi asta pe fondul unor tensiuni fără precedent în filiala locală. Pe scurt, sondajul e folosit de Robu ca o armă de presiune pe PNL pentru a fi susţinut la viitoarele alegeri.

Sigur, datele prezentate au şi menirea de-a atrage sponsori, de-a întări relaţiile cu unele firme deconectate de la bugetul Timişoarei, dar şi de-a livra uriaşe guri de oxigen angajaţilor din primărie, refractari la reforme şi care sabotează la greu activitatea actualei administraţii. Nu vreau să comentez mult cifrele, totuşi neverosimile, dar nu văd multe motive pentru ca peste 50% dintre timişoreni să-şi dorească întoarcerea în epoca circului. La urma urmei şi marea problemă a Timişoarei, Colterm, a pornit de la Robu. Soluţia lui de şmecher de cartier prin care a tot rostogolit datoriile nu avea cum să se termine altfel.

Pe de altă parte, cea mai mare greşeală a lui Dominic Fritz şi a USR ar fi să ignore total acest sondaj. Sau să-l subevalueze pe Robu, cum au existat destule tendinţe. Scriam încă la începutul acestui an, că şi în 2024 lupta se va da între Fritz şi Robu, la fel ca în urmă cu doi ani, lucru confirmat atât de acest sondaj, cât şi de unul mai vechi făcut de UVT.  Şi există motive, şi interne şi externe, pentru ca scorul lui Fritz să fie mult mai mic decât îşi închipuie fanii săi.

Astfel, pe Fritz nu are cum să nu-l afecteze faptul că aparţine unui partid care încă nu se regăseşte, plutind în derivă. Şi aici fi două aspecte. E clar, USR a făcut multe greşeli, pe care le-am mai comentat şi nu revin. Pe de altă parte, n-a existat un partid mai diabolizat şi transformat în carne de tun de televiziuni, precum USR. Iar explicaţia poate fi regăsită într-o deja foarte cunoscută investigaţie Recorder. De asemenea, primarii USR au fost ciomăgiţi la tot pasul, mai ales la cele două televiuni patronate de un infractor fugit din ţară, respectiv un turnător la Securiate, televiziuni bine mufate la banii primiţi de PSD de la buget. Astfel că USR, deşi nu mai este la guvernare de un an, este “vinovată” şi pentru inflaţie, şi pentru datoriile externe exorbitante, şi pentru haosul din energie, şi pentru pensiile speciale, poate chiar şi pentru plagiatul lui Nicolae Ciucă. Iar mai nou, tot USR-iştii vor să ne oblige să mâncăm goange, să facem duş în trei sau să ne încălzim la lumânare.

La nivel local, echipa Fritz a întâmpinat o imensă rezistenţă la toate încercările de reformă, opoziţie venită şi din interiorul Primăriei, dar şi de la instituţii ale statului. Caz elocvent, organigrama primăriei. Pe de altă parte, Fritz şi compania n-au reuşţit să livreze la nivelul mare de aşteptare pe care l-au creat. Au fost cel puţin două probleme elementare care au creat un mare disconfort: frigul în case şi lipsa curăţeniei în oraş. A doua problemă s-a rezolvat, dar necazurile la Colterm rămân. Iar aici marea greşeală a lui Fritz a fost că şi-a asumat gestionarea unei situaţii care nu mai poate fi gestionată de multă vreme Apoi, nu de puţine ori a existat percepţia (iar în politică se lucrează mai mult pe bază de percepţii) unei anumite autosuficienţe. Şi nu e nici cazul, nici momentul. S-a stat rău, începând cu primul manager la Colterm şi la selecţia cadrelor. Tot la nivel de oameni, s-a deschis prea uşor uşa unor oportunişti de profesie, care au cântat şi la mesele PSD şi la cele ale PNL, iar poate la anul o să-i vedem centrându-i lui Robu la golurile 14 şi 15. Nici compromisurile, mai ales cu un consilier local exclus din PNL, nu au dat foarte bine.

Una peste alta, sondajul lui Robu, aşa cu cifre “coafate” cum foarte probabil este, ar trebui să tragă un semnal de alarmă în USR. Inclusiv la nivel central. Sigur, mai sunt doi ani până la alegeri, ani în care se pot întâmpla multe lucruri, Un lucru prinde însă tot mai mult contur: scaunul de primar al Timişoarei va fi din nou un “joc în doi” între Fritz şi Robu. Asta dacă nu intervine până atunci unele instituţii de forţă ale statului, Şi de o parte, şi de alta…

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

De oppresso liber a spus: (septembrie 19th, 2022 at 08:20 )

Mda…. orice este atins de Alin Popoviciu este uns, sleios si matrasit. Fals… fake, tot!

Dar sa ne intoarcem putin la sondaj, este suficient sa-l parcurgi panala final ca sa iti dai seama ca oameni cu cota de incredere de +10 la suta, apar ca nici nu sunt cunoscuti la altele.

Nu ma intereseaza cate sondaje isi fac si pe cine pacalesc cu ele, ca de asta le fac – ca pe moaste se umbla cu ele, ma intereseaza ca bisnita asta inca o mai accepta firmele de masurare. Pacat, brandul lor are de suferit ca prostii isi fac treaba cu munca lor.

Publicati si rezultatele reale pe siteul vostru, ca o recomandare.

Kroko a spus: (septembrie 19th, 2022 at 08:54 )

Ar fi bine sa fie JOC IN DOI,indiferent de rezultat,dar sa nu fie JOC IN TREI, cum a fost la trecutele alegeri,cand Robu a fost lovit si de O „A TREIA „(cum sa-i zic ….”echipa de ajutorare „),ca nu mai e democratie si democratic! Sau…..?E bine asa cu „Robu trebuie sa plece”???

Kroko a spus: (septembrie 19th, 2022 at 08:55 )

Intrebam pentru un prieten !!!

palada unui greier rob a spus: (septembrie 19th, 2022 at 13:32 )

Robu e o palmă pe obrazul Timișorii: un clovn care vrea să fie rege doar pentru că-l cunoaște lumea. OK, te cunoaște lumea, dar te știe ca pe-un cal breaz. Un circar care profită de dezorganizarea la nivel local a partidelor. PNL nu știe ce vrea, nu știe cine-l conduce, nici ce lider vrea. USR înseamnă în imaginea publică doar Dominic Fritz. Trupul lipsă. UDMR nici nu se chinuie să propună 1-2 personalități care să intre în administrația înaltă. AUR nici nu există – există niște frustrări și niște aburi naționaliști-retro care se întrupează în personaje minuscule. Fără ordin de la Gigel Simion, nu există niciun AUR. Chiar și-n situația asta, Robu n-ar trebui să ia Timișoara drept Vaslui.
Politic, Robu are inima la gheață, iar la alegeri va încasa niște palade serioase. Dacă va ajunge până acolo. Ca independent, sunt curios de unde-și va găsi banii pentru campanie. Fără bani, no invitation in talk-show.
Ori, cine știe, Palada și Simion să-și fi descoperit candidatul de AUR? Chiar dacă ar lua bătaie Sclavu, AUR ar reuși să se infiltreze în Consiliul Local, ceea ce ar fi o mare victorie. Dacă Sclavu pierde alegerile cu 30%, s-ar putea să ne trezim cu un sfert din CL aurit.

Gigi a spus: (septembrie 19th, 2022 at 13:38 )

Robu a castigat toate sondajele pana la alegeri. Acum a inceput sa le castige din nou. Si in mod sigur le va castiga pe toate pana in 2024. Cu ajutorul lui Dzeu, A3, RomaniaTV si prostii din Timisoara.

caraneanul a spus: (septembrie 19th, 2022 at 14:21 )

cred ca-l bagati prea mult in seama pe mascarici. nici un om cu scaun la cap nu-l va vota. asa ca ignorati-l

Decenius a spus: (septembrie 19th, 2022 at 16:05 )

Instituția de forță care ar trebui să intervină de partea lui Robu este cămașa. De forță.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei

Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic

Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fundația Art Encounters vernisează pe 28 martie expoziția „Lecții de grădinărit. 10 precepte pentru o grădină organică” a artiștilor Alexandra Boaru, Adrian Câtu, Lorena Cocioni, Pavel Grosu, Gwen (Emma Bădulescu), Catinca Malaimare, Lucian Popăilă, Victoria Sadovnic, Ioana Stanca și Ovidiu Toader. Curatoriată de Ami Barak, expoziția reunește cei zece artiști care fac parte dintr-o nouă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece tineri artiști expun la Fundație Art Encounters, la Timișoara
Trei artiști stradali români și un artist islandez vor schimba aspectul comunei Foeni. Ea a avut la dispoziție un loc mai mult decât … interesant, pentru a-l transforma în gazdă pentru picture: stația de autobuz din localitate. Cea de-a doua rezidență artistic organizată de Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O artistă română a pictat pe stația de autobuz din Foeni. Proiectul, parte al revitalizării Conacului Mocioni/Foto
Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Top