Câteva comentarii pe marginea sondajului care l-a făcut fericit pe cel care l-a comandat: Nicolae Robu

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Un sondaj de opinie realizat de unul dintre nuntaşii de la Măciuca (Mirel Palada) a produs multă vâlvă, sâmbătă, în clasa politică din Timişoara. Prin unele cotloane mai sulfuroase s-au deschis sticle de şampanii, iar în alte zone a produs mai degrabă uluire. Prezentat drept primul sondaj adevărat de după alegerile din 2020, acesta îl dă pe Nicolae Robu câştigător detaşat al viitorului scrutin pentru Primăria Timişoara. Adică vom avea 15, nu ZECE goluri pe meci! În mod normal când se prezintă un sondaj, fiindcă nimeni nu face muncă patriotică, trebuie menţionat şi comanditarul, lucru eludat de această dată.

Ei bine, sondajul a fost comandat chiar de Robu, iar potrivit unor surse a fost plătit de Alin Popoviciu, un apropiat al său, fost secretar general al PNL Timiş, exclus din partid de actuala conducere a filialei. Robu – nu-i aşa? – a aflat din presă de el şi l-a prezentat cu mare entuziam pe pagina sa de Facebook: Sper ca ceea ce arată el să vă bucure”. Iar cine plăteşte, primeşte, sondajul arătând pe ici, pe colo, ca un laudatio pentru Robu. Dincolo de unele cifre bizare. De exemplu, la partide UDMR are 7%, probabil cei de la Sociopol nefiind informaţi că ponderea maghiarilor în Timişoara este mult mai mică decât la nivel naţional. Asta dacă nu s-or fi îndrăgostit nişte etnici români de falanga lui Viktor Orban din România. De asemenea, mai apare şi Reper-ul desprins din USR cu 5%. Dar ce să vezi la candidatul AUR, Titi Stoica? Acesta ar obţine 4% din voturi dacă pentru PNL ar candida Alin Nica, şi doar 1% dacă liberalii ar merge cu Dan Diaconu sau Marilen Pirtea. În fine, considerat de 55% dintre timişoreni cel mai bun primar de după 1990, Robu ar câştiga lejer primăria, spune sondajul, oricum, şi independent şi pe lista PNL, nemaivând acum nimic de făcut decât să-şi facă provizii de cola şi popcorn. (Apropo, cu vreo două săptămâni înainte de alegerile din 2020,  Robu prezenta un sondaj în care avea 49%, iar Dominic Fritz doar 23%:)

Dincolo de cifre, trebuie precizat contextul în care sondajul este făcut public. Şi aici trebuie spus că, deşi mulţi timişoreni îl privesc ca pe un bufon (poate un rol asumat pentru un anumit public), acum şi cu miţoasa patriotardă trasă pe el, Robu are destule abilităţi politice, fiind chiar un supravieţuitor. (Apropo de cărarea naţionalistă pe care mărşăluieşte Robu, e interesant că sondajul a fost făcut de un amic şi apologet al “crăişorului nunţilor” şi mare mâncător de “purceluşi neomarxişti”.) Aşadar, deşi culegerea datelor de pe teren s-a terminat pe 5 iulie, sondajul este făcut pşublic cu două zile înainte ca o delegaţie de primari PNL Timiş să fie primită de conducerea centrală a partidului. Şi asta pe fondul unor tensiuni fără precedent în filiala locală. Pe scurt, sondajul e folosit de Robu ca o armă de presiune pe PNL pentru a fi susţinut la viitoarele alegeri.

Sigur, datele prezentate au şi menirea de-a atrage sponsori, de-a întări relaţiile cu unele firme deconectate de la bugetul Timişoarei, dar şi de-a livra uriaşe guri de oxigen angajaţilor din primărie, refractari la reforme şi care sabotează la greu activitatea actualei administraţii. Nu vreau să comentez mult cifrele, totuşi neverosimile, dar nu văd multe motive pentru ca peste 50% dintre timişoreni să-şi dorească întoarcerea în epoca circului. La urma urmei şi marea problemă a Timişoarei, Colterm, a pornit de la Robu. Soluţia lui de şmecher de cartier prin care a tot rostogolit datoriile nu avea cum să se termine altfel.

Pe de altă parte, cea mai mare greşeală a lui Dominic Fritz şi a USR ar fi să ignore total acest sondaj. Sau să-l subevalueze pe Robu, cum au existat destule tendinţe. Scriam încă la începutul acestui an, că şi în 2024 lupta se va da între Fritz şi Robu, la fel ca în urmă cu doi ani, lucru confirmat atât de acest sondaj, cât şi de unul mai vechi făcut de UVT.  Şi există motive, şi interne şi externe, pentru ca scorul lui Fritz să fie mult mai mic decât îşi închipuie fanii săi.

Astfel, pe Fritz nu are cum să nu-l afecteze faptul că aparţine unui partid care încă nu se regăseşte, plutind în derivă. Şi aici fi două aspecte. E clar, USR a făcut multe greşeli, pe care le-am mai comentat şi nu revin. Pe de altă parte, n-a existat un partid mai diabolizat şi transformat în carne de tun de televiziuni, precum USR. Iar explicaţia poate fi regăsită într-o deja foarte cunoscută investigaţie Recorder. De asemenea, primarii USR au fost ciomăgiţi la tot pasul, mai ales la cele două televiuni patronate de un infractor fugit din ţară, respectiv un turnător la Securiate, televiziuni bine mufate la banii primiţi de PSD de la buget. Astfel că USR, deşi nu mai este la guvernare de un an, este “vinovată” şi pentru inflaţie, şi pentru datoriile externe exorbitante, şi pentru haosul din energie, şi pentru pensiile speciale, poate chiar şi pentru plagiatul lui Nicolae Ciucă. Iar mai nou, tot USR-iştii vor să ne oblige să mâncăm goange, să facem duş în trei sau să ne încălzim la lumânare.

La nivel local, echipa Fritz a întâmpinat o imensă rezistenţă la toate încercările de reformă, opoziţie venită şi din interiorul Primăriei, dar şi de la instituţii ale statului. Caz elocvent, organigrama primăriei. Pe de altă parte, Fritz şi compania n-au reuşţit să livreze la nivelul mare de aşteptare pe care l-au creat. Au fost cel puţin două probleme elementare care au creat un mare disconfort: frigul în case şi lipsa curăţeniei în oraş. A doua problemă s-a rezolvat, dar necazurile la Colterm rămân. Iar aici marea greşeală a lui Fritz a fost că şi-a asumat gestionarea unei situaţii care nu mai poate fi gestionată de multă vreme Apoi, nu de puţine ori a existat percepţia (iar în politică se lucrează mai mult pe bază de percepţii) unei anumite autosuficienţe. Şi nu e nici cazul, nici momentul. S-a stat rău, începând cu primul manager la Colterm şi la selecţia cadrelor. Tot la nivel de oameni, s-a deschis prea uşor uşa unor oportunişti de profesie, care au cântat şi la mesele PSD şi la cele ale PNL, iar poate la anul o să-i vedem centrându-i lui Robu la golurile 14 şi 15. Nici compromisurile, mai ales cu un consilier local exclus din PNL, nu au dat foarte bine.

Una peste alta, sondajul lui Robu, aşa cu cifre “coafate” cum foarte probabil este, ar trebui să tragă un semnal de alarmă în USR. Inclusiv la nivel central. Sigur, mai sunt doi ani până la alegeri, ani în care se pot întâmpla multe lucruri, Un lucru prinde însă tot mai mult contur: scaunul de primar al Timişoarei va fi din nou un “joc în doi” între Fritz şi Robu. Asta dacă nu intervine până atunci unele instituţii de forţă ale statului, Şi de o parte, şi de alta…

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

De oppresso liber a spus: (septembrie 19th, 2022 at 08:20 )

Mda…. orice este atins de Alin Popoviciu este uns, sleios si matrasit. Fals… fake, tot!

Dar sa ne intoarcem putin la sondaj, este suficient sa-l parcurgi panala final ca sa iti dai seama ca oameni cu cota de incredere de +10 la suta, apar ca nici nu sunt cunoscuti la altele.

Nu ma intereseaza cate sondaje isi fac si pe cine pacalesc cu ele, ca de asta le fac – ca pe moaste se umbla cu ele, ma intereseaza ca bisnita asta inca o mai accepta firmele de masurare. Pacat, brandul lor are de suferit ca prostii isi fac treaba cu munca lor.

Publicati si rezultatele reale pe siteul vostru, ca o recomandare.

Kroko a spus: (septembrie 19th, 2022 at 08:54 )

Ar fi bine sa fie JOC IN DOI,indiferent de rezultat,dar sa nu fie JOC IN TREI, cum a fost la trecutele alegeri,cand Robu a fost lovit si de O „A TREIA „(cum sa-i zic ….”echipa de ajutorare „),ca nu mai e democratie si democratic! Sau…..?E bine asa cu „Robu trebuie sa plece”???

Kroko a spus: (septembrie 19th, 2022 at 08:55 )

Intrebam pentru un prieten !!!

palada unui greier rob a spus: (septembrie 19th, 2022 at 13:32 )

Robu e o palmă pe obrazul Timișorii: un clovn care vrea să fie rege doar pentru că-l cunoaște lumea. OK, te cunoaște lumea, dar te știe ca pe-un cal breaz. Un circar care profită de dezorganizarea la nivel local a partidelor. PNL nu știe ce vrea, nu știe cine-l conduce, nici ce lider vrea. USR înseamnă în imaginea publică doar Dominic Fritz. Trupul lipsă. UDMR nici nu se chinuie să propună 1-2 personalități care să intre în administrația înaltă. AUR nici nu există – există niște frustrări și niște aburi naționaliști-retro care se întrupează în personaje minuscule. Fără ordin de la Gigel Simion, nu există niciun AUR. Chiar și-n situația asta, Robu n-ar trebui să ia Timișoara drept Vaslui.
Politic, Robu are inima la gheață, iar la alegeri va încasa niște palade serioase. Dacă va ajunge până acolo. Ca independent, sunt curios de unde-și va găsi banii pentru campanie. Fără bani, no invitation in talk-show.
Ori, cine știe, Palada și Simion să-și fi descoperit candidatul de AUR? Chiar dacă ar lua bătaie Sclavu, AUR ar reuși să se infiltreze în Consiliul Local, ceea ce ar fi o mare victorie. Dacă Sclavu pierde alegerile cu 30%, s-ar putea să ne trezim cu un sfert din CL aurit.

Gigi a spus: (septembrie 19th, 2022 at 13:38 )

Robu a castigat toate sondajele pana la alegeri. Acum a inceput sa le castige din nou. Si in mod sigur le va castiga pe toate pana in 2024. Cu ajutorul lui Dzeu, A3, RomaniaTV si prostii din Timisoara.

caraneanul a spus: (septembrie 19th, 2022 at 14:21 )

cred ca-l bagati prea mult in seama pe mascarici. nici un om cu scaun la cap nu-l va vota. asa ca ignorati-l

Decenius a spus: (septembrie 19th, 2022 at 16:05 )

Instituția de forță care ar trebui să intervină de partea lui Robu este cămașa. De forță.

1 Trackbacks pentru acest articol

Cum s-a fâsâit sondajul lui Robu – IncomodTm Says:

[…] Deşi realizat de o firmă specializată în cercetări sociologice, sondajul promovat de Robu seamănă cu aberaţiile pe care le regăsim tot mai des pe pagina fostului primar. De bucurie că oglinda cercetării îl prezintă ca fiind cel mai frumos din oraş, pe sistemul, ,,oglindă oglinjoara cine-i cel mai…”, Nicolae Robu a făcut două postări succesive pe Facebook cu acelaşi text. Probabil că şi-a dat seama că prima a fost la o ora nepotrivită şi nu a adunat destui fani…Despre cât de serios e sondajul lui Nicolae Robu aflăm, însă dintr-un articol extrem de documentat publicat pe site-ul De Banat. CLICK aici! […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Dominic Fritz anunţă închiderea unui nou club de pe malul Begăi. Situaţie halucinantă la Gatsby Social Club

Primarul Dominic Fritz a anunţat că a semnat dispoziţia de suspendare a actvităţii pentru o perioadă de 30 de zile a unui club de pe malul Begăi. El nu a nominalizat locaţia, dar potrivit unor surse este vorba de Gatsby Social Club. E unul dintre cele mai halucinante cazuri, a spus primarul, referindu-se la neregulile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz anunţă închiderea unui nou club de pe malul Begăi. Situaţie halucinantă la Gatsby Social Club
Shop Express - marea inaugurare
Shop Express - marea inaugurare

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

„Ciuca bătăilor”! Poli din rău în mai rău… Ce bine era dacă echipa îşi continua parcursul în Liga 3

Sâmbătă s-au împlinit 42 de ani de când Poli elimina marele Celtic pe un stadion umplut pana la refuz de la primele ore ale dimineţii. O urmaşă a acelei echipe se face acum de ruşine, etapă de etapă în liga secundă. Nimic nu mai aminteşte de tradiţia, bărbăţia şi fotbalul de odinioară. Astăzi, Poli a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Ciuca bătăilor”! Poli din rău în mai rău… Ce bine era dacă echipa îşi continua parcursul în Liga 3
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara se preferă închirierea garsonierelor. Suma medie oferită pentru cumpărarea unei locuințe e peste 71.000 de euro

Conform unui studiu de specialitate, bugetul pe care un chiriaș ar dori să îl aloce pentru o locuință este de 300 de euro în medie pe lună, în vreme ce cumpărătorul mediu ar dori să aloce un buget de 67.500 de euro pentru cumpărarea unei locuințe, datele referindu-se la nivel național. Timișoara are date diferite,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se preferă închirierea garsonierelor. Suma medie oferită pentru cumpărarea unei locuințe e peste 71.000 de euro

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primarul Dominic Fritz a anunţat că a semnat dispoziţia de suspendare a actvităţii pentru o perioadă de 30 de zile a unui club de pe malul Begăi. El nu a nominalizat locaţia, dar potrivit unor surse este vorba de Gatsby Social Club. E unul dintre cele mai halucinante cazuri, a spus primarul, referindu-se la neregulile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz anunţă închiderea unui nou club de pe malul Begăi. Situaţie halucinantă la Gatsby Social Club
Sâmbătă s-au împlinit 42 de ani de când Poli elimina marele Celtic pe un stadion umplut pana la refuz de la primele ore ale dimineţii. O urmaşă a acelei echipe se face acum de ruşine, etapă de etapă în liga secundă. Nimic nu mai aminteşte de tradiţia, bărbăţia şi fotbalul de odinioară. Astăzi, Poli a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Ciuca bătăilor”! Poli din rău în mai rău… Ce bine era dacă echipa îşi continua parcursul în Liga 3
La Dumbrăviţa, politicianismul bate familia şi performanţa sportivă! Consilierul local UDMR, Arpad Miklos, s-a opus unei rectificări bugetare, prin care Consiliul Local ar fi crescut cu 160.000 de euro bugetul echipei CSC Dumbrăviţa. În echipa care activează în eşalonul secund joacă şi fiul UDMR-istului, Robert Miklos. Arpad Miklos a votat la comanda PSD, sperând să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Caz bizar la Dumbrăviţa. Consilierul UDMR Arpad Miklos blochează finanţarea echipei în care joacă fiul său
Conform unui studiu de specialitate, bugetul pe care un chiriaș ar dori să îl aloce pentru o locuință este de 300 de euro în medie pe lună, în vreme ce cumpărătorul mediu ar dori să aloce un buget de 67.500 de euro pentru cumpărarea unei locuințe, datele referindu-se la nivel național. Timișoara are date diferite,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se preferă închirierea garsonierelor. Suma medie oferită pentru cumpărarea unei locuințe e peste 71.000 de euro
Una din temerile pe care Alin Nica le-a menționat ca fiind ”temă” pentru amenințări voalate este legată de o eventuală candidatură a sa la Primăria Timișoara. Asta, deși, președintele CJ Timiș vorbește despre continuarea proiectelor la conducerea județului. Oricum, el admite că se fac sondaje și se caută candidatul perfect pentru lupta cu Dominic Fritz,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica îl bagă în față pe Dănuț Groza. Pentru Timișoara se fac sondaje la partid.
Marți, 4 octombrie, de la ora 12.00, în incinta creșei din Jebel, se vor recolta gratuit (prezentarea cărții de identitate este obligatorie) analize pentru depistarea și monitorizarea diabetului zaharat, depistarea cancerului de prostată şi cancerului de col uterin. Analizele care se fac în cadrul acestui proiect sunt: Hemoglobina glicozată – analize pentru depistarea şi monitorizarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Analize gratuite, la Jebel, pentru depistarea mai multor boli
Top