Timișoara și Karlsruhe au sărbătorit sâmbătă, în capitala Banatului 30 de ani de înfrățire a celor două orașe. O delegație din orașul german s-a aflat în aceste zile în orașul de pe Bega.
Prietenia sinceră și pacea sunt lucrul de care avem nevoie, a spus edilul șef din orașul german.
„Vă mulțumesc pentru această invitație de a celebra împreună parteneriatul nostru lung de 3 decenii. Prietenia sinceră și pacea sunt lucrul de care avem nevoie, acum, mai stringent decât de diamante sau de aur sau de argint, într-o vreme în care este război în Europa”, a declarat în deschidere primarul Karlsruhe, Frank Mentrup, punând în contextul zilelor noastre un citat celebru al lui Martin Luther King.
Dominic Fritz a ales să-și prezinte mesajul atât în limba română, cât și în germană.
„Ce lecții putem să învățăm din acest parteneriat care însuflețește și dă semnificație proiectului european, dar și ce poate învăța Europa de la această înfrățire? Văd patru lecții: că Europa este mai veche decât Uniunea formală la care am aderat acum 15 ani, iar șvabii au pornit și întărit această înfrățire cu mult înainte, văd că Europa rămâne un motor de prosperitate, că Europa poate să supraviețuiască doar dacă rămâne un proiect al cetățenilor și văd că intrăm într-o epocă de egalitate și învățare comună între Europa de Est și de Vest“, a transmis în română și germană primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
În cadrul vizitei, delegația a participat la un concert simfonic la Filarmonica Banatul „In Memoriam Marius Nichiteanu”, a participat la o prezentare completă a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii la Centrul de Proiecte a Municipiului Timișoara, s-a întâlnit cu reprezentanții Colegiului de Artă Ion Vidu, ai Facultății de Muzică UVT și cu reprezentanții comunității germane din Timișoara. Vizita se va finaliza duminică, 20 noiembrie, cu un tur ghidat al centrului istoric din Timișoara.
Din Karlsruhe a fost prezentă o delegație de 14 persoane condusă de Frank Mentrup, primarul oraşului Karlsruhe, Alexandra Ries, preşedinte al Asociaţiei de Prietenie Karlsruhe-Timișoara și Werner Gilde, Asociaţia Şvabilor Bănăţeni, precum și reprezentanți ai formațiunilor politice din consiliului local Karlsruhe, echipa de fotbal de seniori, reprezentanți ai administrației, ai mediului cultural și ai societății civile din orașul german. La eveniment a participat, de asemenea, Consulul Republicii Federale Germane la Timișoara, Regina Lochner.
Din partea Timișoarei au fost prezenți rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, deputatul minorității germane, Ovidiu Ganț și fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu, în mandatul căruia a fost început acest parteneriat, precum și membri ai consiliului local și ai administrației municipiului.
Comentarii prin facebook