Politica

România are 200 de secretari de stat, de patru ori mai mulţi decât în 2010. Cei mai mulţi sunt în subordinea lui Sorin Grindeanu

Guvernul Romîniei are la ora actuală nu mai puţin de 200 de secretari de stat, arată o cuprinzătoare analiză realizată de Europa Liberă. Timişoreanul Sorin Grindeanu are în subordine cei mai mulţi secretari de stat: nouă. Ultimul secretar de stat intrat în guvern este tot un timişorean, Alexandru Rogobete, la Ministerul Sănătăţii.

În anul 2010, la ieşirea din criză şi a PSD de la guvernare, executivul condus de Emil Boc avea 50 de secretari de stat. De atunci, numărul lor a crescut constant. În 2016, erau 70 de secretari de stat, în 2018 se ajungea la 135, pentru ca acum să fie 200. Potrivit celor de la România Liberă, legea nu impune nicio restricție când vine vorba despre accesul la demnitatea de secretar de stat. Nu e nevoie de studii superioare și nici nu se cere expertiză pe domeniul pe care urmează să activezi. Trebuie doar să nu ai condamnărti definitive pentru săvârșirea unor infracțiuni contra umanității, a infracțiunilor de corupție, trafic de droguri, criminalitate organizată sau terorism.

Numirile sunt politice, iar secretarii de stat sunt legați de organizațiile județene ale partidelor din care vin. Organizația îi trimite la centru, iar oamenii din teritoriu sunt mulțumiți că unul de-ai lor a ajuns la București și umblă apoi să adune voturi.

„Cu cât ne îndepărtăm de alegeri, numărul de secretari de stat se înmulțește pentru că presiunile organizațiilor locale ale partidelor cresc și, crescând această presiune, prim-miniștrii, interesați să aibă sprijinul organizațiilor locale, vor face aceste concesii”, a explicat politologul Cristian Pîrvulescu.

De la instalarea Guvernului Ciucă, numărul de secretari de stat a crescut încontinuu.

Cei mai mulţi secretari de stat, câte şapte sunt în Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului. Sorin Grindeanu are în subordine cei mai mulţi secretari de stat, pe lângă cei şapte de la Transporturi, având doi şi la cabinetul de vicepremier. Din punct de vedere politic, la Transporturi sunt câte trei secretari de stat de la PSD şi PNL iar unul de la UDMR. La cabinetul de vicepremier, ambii sunt de la PSD. Ultimul secretar de stat cooptat în guvern este tot timişorean, Alexandru Rogobete, la Ministerul Sănătăţii.

De menţionat că un secretar de stat are la rândul lui un adevărat cabinet. Are dreptul să își angajeze până la cinci consilieri, intrați în aparatul de stat fără concurs. De asemenea, primește mașină cu șofer. Are dreptul să ceară locuință de la RAPPS iar, dacă nu primește, i se decontează cheltuielile, dacă nu este din București. Un secretar de stat are un salariu brut de aproximativ 19.000 de lei şi poate avea o sumă de protocol la dispoziție.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Consilierul personal al preşedintelui CJ Timiş jubilează: Progresimul s-a prăbuşit în România. Ultimele redute, Bucureşti şi Timişoara

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar…

4 ore ago

Compania de Drumuri poate semna contractul de execuție a Centurii Vest Timișoara cu turcii de la Nurol

Punct final în disputa pe contractul de realizare a Centurii Vest Timișoara, ultima porțiune nefinalizată…

4 ore ago

Diferență de viziune. Unele primării din țară au redus taxele și impozitele locale

Viața administrativă a Timișoarei de sfârșit a anului 2024 a fost marcată de disputa pe…

4 ore ago

Gata cu vacanţa de Sărbători! Elevii se întorc în bănci de miercuri

Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună…

4 ore ago

Leapșa din PSD

Cu un tot foarte grav, cei mai mulți politicieni preumblați pe la putere în slujba…

5 ore ago

Sfântul Ioan Botezătorul, ultima zi a sărbătorilor de iarnă

În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre…

8 ore ago