Politica

România are 200 de secretari de stat, de patru ori mai mulţi decât în 2010. Cei mai mulţi sunt în subordinea lui Sorin Grindeanu

Guvernul Romîniei are la ora actuală nu mai puţin de 200 de secretari de stat, arată o cuprinzătoare analiză realizată de Europa Liberă. Timişoreanul Sorin Grindeanu are în subordine cei mai mulţi secretari de stat: nouă. Ultimul secretar de stat intrat în guvern este tot un timişorean, Alexandru Rogobete, la Ministerul Sănătăţii.

În anul 2010, la ieşirea din criză şi a PSD de la guvernare, executivul condus de Emil Boc avea 50 de secretari de stat. De atunci, numărul lor a crescut constant. În 2016, erau 70 de secretari de stat, în 2018 se ajungea la 135, pentru ca acum să fie 200. Potrivit celor de la România Liberă, legea nu impune nicio restricție când vine vorba despre accesul la demnitatea de secretar de stat. Nu e nevoie de studii superioare și nici nu se cere expertiză pe domeniul pe care urmează să activezi. Trebuie doar să nu ai condamnărti definitive pentru săvârșirea unor infracțiuni contra umanității, a infracțiunilor de corupție, trafic de droguri, criminalitate organizată sau terorism.

Numirile sunt politice, iar secretarii de stat sunt legați de organizațiile județene ale partidelor din care vin. Organizația îi trimite la centru, iar oamenii din teritoriu sunt mulțumiți că unul de-ai lor a ajuns la București și umblă apoi să adune voturi.

„Cu cât ne îndepărtăm de alegeri, numărul de secretari de stat se înmulțește pentru că presiunile organizațiilor locale ale partidelor cresc și, crescând această presiune, prim-miniștrii, interesați să aibă sprijinul organizațiilor locale, vor face aceste concesii”, a explicat politologul Cristian Pîrvulescu.

De la instalarea Guvernului Ciucă, numărul de secretari de stat a crescut încontinuu.

Cei mai mulţi secretari de stat, câte şapte sunt în Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului. Sorin Grindeanu are în subordine cei mai mulţi secretari de stat, pe lângă cei şapte de la Transporturi, având doi şi la cabinetul de vicepremier. Din punct de vedere politic, la Transporturi sunt câte trei secretari de stat de la PSD şi PNL iar unul de la UDMR. La cabinetul de vicepremier, ambii sunt de la PSD. Ultimul secretar de stat cooptat în guvern este tot timişorean, Alexandru Rogobete, la Ministerul Sănătăţii.

De menţionat că un secretar de stat are la rândul lui un adevărat cabinet. Are dreptul să își angajeze până la cinci consilieri, intrați în aparatul de stat fără concurs. De asemenea, primește mașină cu șofer. Are dreptul să ceară locuință de la RAPPS iar, dacă nu primește, i se decontează cheltuielile, dacă nu este din București. Un secretar de stat are un salariu brut de aproximativ 19.000 de lei şi poate avea o sumă de protocol la dispoziție.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

10 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

11 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

15 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

15 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

15 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

15 ore ago