Opinii

România, între palmieri şi latrina din fundul curţii

Primarul PSD-ist al Sectorului 3, Robert Negoiţă, a plantat nişte palmieri, care n-au fost pe placul primarului general, Nicuşor Dan, declanşând un război între cei doi edili. Dar aceste rânduri nu sunt despre această dispută şi cine o fi având dreptate, ci vizează o anumită simbolistică. Palmierul este cumva emblema luxului, al bunăstării, a burţilor pline.

Evident că este şi o culme a kitsch-ului urban de tip Dubai şi trebuie aici doar să vezi personajele caricaturale care au mai plantat palmieri pe moşiile lor, ca să confirme supoziţia: Radu Mazăre, Piedone Popescu şi Nicolae Robu. Cu asta cred că am spus totul. (Sigur, palmierul ar putea simboliza şi fardul dat peste mizerie, parfumul peste transpiraţie.)

În aceeaşi zi cu „războiul palmierilor”, presa arăta că, în alt capăt de ţară, Botoşani, poliţia a demarat o licitaţie pentru ahiziţionarea a şase WC-uri din lemn pentru fundul curţilor din tot atâtea secţii de la ţară. De remarcat că în județul Botoșani sunt funcționale 71 de sedii de poliție rurale și aproape toate au toalete în fundul curții.

Simbolic, asta e România, o ţară a discrepanţelor uriaşe, a extremelor. A palmierilor şi a latrinelor din fundul curţii. A bolizilor de sute de mii de euro care împânzesc marile oraşe şi a plugului tras de boi. A pensiilor speciale de zeci de mii de lei şi a pensiilor contributive de zeci de ori mai mici. A copiilor campioni la olimpiadele internaţionale şi a fondului uriaş (peste 50%) de analfabeţi funcţionali care ies de pe băncile şcolii. Diamonds and rust.

Nu întâmplător Botoşaniul a fost dintodeauna un fief al PSD, partid autopretins social-democrat, dar care a permis aceste discrepanţe în cei 26 de ani, din ceii 33 post revoluţionari, în care a condus România. Poate nu întâmplător tot din Botoşani este şi „copilul minune” care a recitat papagaleşte, nu doar nişte versuri pe care nu le înţelegea, dar monstruoase prin populismulo lor feroce. Că tot se promovează analfabetismul funcţional, să ştii citi, dar să nu înţelegi ce. Dar şi Sectorul 3 e de ceva timp tot un fief al PSD. Aşa că, pe scurt, în 33 de ani, PSD-iştii i-au băgat pe români în latrine de lemn în fundul curţii, ca să-şi pună ei palmieri în faţa vilelor.

P.S. Apropo, în Botoşani este şi o comuna Flămânzi, dacă 1907 vă spune ceva.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

12 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

13 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

13 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

14 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

14 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

17 ore ago