Consiliul Judeţean Timiş

Nica acuză PSD că vrea să taie 83 la sută din banii alocați pentru drumurile din administrare: ”Noi nu putem să rămânem fără bani alocați pe drumurile județene”

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, acuză PSD că a pus la cale un proiect de hotărâre prin care banii alocați pentru drumurile județene și comunale din județ vor avea tăiate 83 de procente din banii alocați pentru drumurile amintite. Conform oficialului, propunerea pune în pericol circulația cetățenilor din numeroase localități.

El spune că o asemenea propunere reprezintă doar o modalitate prin care PSD ia bani pentru ca apoi să îi distribuie din nou, dar să apară acest partid ca fiind cel care ”dă” banii.

Am primit un proiect de hotărâre inițiat de un număr de 19 consilieri județeni prin care se propune tăierea a peste 83% din banii alocați pentru drumurile județene, ceea ce mi se pare o iresponsabilitate maximă din partea consilierilor care au propus acest lucru, pentru că se pun în pericol vieți, se pun în pericol bunuri ale locuitorii lor care trăiesc de-a-a lungul acelor drumuri județene și care folosesc aceste drumuri județene. Localități ca Periam, Pesac, Variaș și Ohaba Lungă, Boldur, Buziaș, chiar și Deta, Ghilad, Beba Veche nu vor mai avea șansa să aibă un drum reabilitat sau reparat sau să circule în condiții de siguranță.  Din cauza acestei iresponsabilități a consilierilor PSD și PNL care au propus această hotărâre, evident că din punctul meu de vedere e clar o continuare a unui mod de lucru cu care am fost obișnuit din partea PSD, acela de a lua, ca apoi să vină ei să dea în mărinimia lor o condiționare, practic o condiționare față de locuitori, față de cetățeni, mai ales în aceste momente preelectorale, ceea ce este foarte periculos și foarte grav, pentru că poate PSD, obișnuit cu astfel de condiționări în alte părți din țară. Însă aici, în Banat, în Timiș, oamenii nu acceptă astfel de metode golănești, practici golănești cu care PSD i-a obișnuit pe cetățenii în alte părți din țară și vreau să spun foarte clar, așa cum s-a întâmplat și cu stadionul, a fost amânat 2 ani de zile tocmai pentru a fi, să zicem, oferit ca mită electorală acum, în campanie”, a declarat, joi, Nica.

Proiectul referitori la banii de drumuri vine alături de o nouă variantă a celui prin care se realocă banii pentru echilibrarea bugetelor locale, dar cu sume distribuite diferit față de varianta aprobată inițial și, ulterior, contestată în instanță de Prefectura Timiș. Nica acuză că noile propuneri sunt un fel de șantaj la adresa primarilor din Timiș, prin care aceștia sunt constrânși să susțină contracandidatul său de la PSD pentru șefia CJT, Alfred Simonis.

Așa vor să facă cei de la PSD și cu aceste două hotărâri de alocare a unor sume de bani din le-au blocat și au vrut să le țină blocate tocmai ca să constrângă primarii să tragă pentru candidatul PSD la Consiliul Județean. Tot ei vin acum, spun că repară, dar de fapt strică și mai mult, pentru că a tăia, a lăsa drumurile județene cu doar 15% – 17% din din bani pentru întregul an mi se pare o crimă împotriva, efectiv, o crimă împotriva timișenilor și o bătaie de joc la adresa tuturor locuitorilor din județul nostru. În altă ordine de idei, am văzut că în în cel de-al 2-lea proiect de hotărâre propus se vine cu ideea de a tăia din nou, în medie două peste 25% din fondurile alocate mai multor primării conduse de primar PNL.”, mai transmite Nica.

El dă ca și exemplu comunele Ghiroda și Dudeștii Noi.

De exemplu, 98% din sumele alocate de echilibrare pentru comuna Ghiroda sau 89% din cele pentru comuna Dudeștii Noi au fost tăiate și realocate, bănuiesc, printr-o înțelegere între conducerea interimară bucureșteană a PNL Timiș și PSD Timiș, condus de candidatul PSD la Consiliul Județean. O înțelegere similară celei prin care s-a cedat din partea PNL candidatura la Consiliul Județean Timiș în favoarea PSD. Deci, practic, conducerea interimară bucureșteană a PNL predă interesele locuitorilor localităților unde sunt primari PNL total către PSD. Sunt curios cum vor reacționa acești locuitori când vor afla că partidul din care fac face parte primarul sau fac parte primarii acelor locu-localități a cedat fără niciun fel de jenă sume importante pentru dezvoltarea localităților lor către PSD localități PSD care au mai primit aceste sume consistente și tot diferențiate în plus față de cei de la PNL în toamna anului trecut”, a mai declarat Nica.

Acum, șeful CJT spune că așteaptă, în ședința de plen unde se va discuta pe tema banilor, ce justificare aduc inițiatorii pentru un astfel de proiect.

Eu îi aștept să justifice în plen cele două proiecte de hotărâre și să vedem cum justifică tăierea a 83% din banii pentru drumurile județene. Aștept și eu să văd justificarea din rândurile scrise în referatul de aprobare. Nu m-am putut edifica. O să le pun întrebările în în plen și în comisii. Nu blochez o inițiativă legitimă a consilierilor județeni. Ei au dreptul legal să inițieze aceste două proiecte de hotărâri și de hotărâre și luni vom avea o ședință de consiliu pentru a dezbate aceste proiecte și altele cu care oricum trebuia să venim în fața consiliului județean”, conform lui Nica.

El mai susține că procesul lansat de Prefectură pentru blocarea alocării inițiale a banilor va fi pierdut de inițiatori.

Prefectul știa că pierde la următorul termen, în iunie, după alegeri, când s-a dat noul termen și de aceea cum au venit cu această soluție, să zicem, spun ei, reparatorie, dar de fapt e un dezastru pentru drumurile județene și pentru cetățenii care locuiesc în acele localități. Blocajul ar fi fost până la primul termen, când s-ar fi s-ar fi s-ar fi pronunțat instanța în favoarea noastră, nu i. N-aveam niciun dubiu în acest sens și s-ar fi deblocat toate sumele de care aveam nevoie ca să continuăm planul de reparații și de investiții în în drumurile județene. Ori prin acest proiect de hotărâre se taie definitiv 83% din banii alocați pentru drumuri județene”; spune șeful CJ Timiș.

Situația e foarte gravă, spune oficialul.

Noi nu putem să rămânem fără bani alocați pe drumurile județene. Eu e o o situație foarte, foarte gravă”, conform lui Nica.

Decizia luată de actuala conducere a consiliului județean a fost să mențină finanțarea pentru câteva proiecte importante, dar aceasta înseamnă și punerea în pericol a celor care circulă pe restul drumurilor județene.

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: alin nica

Recent Posts

CJ Timiș a semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru modernizarea drumului dintre Moșnița și Ghiroda

Un nou drum județean, parte a ”centurii mici” de ocolire a Timișoarei face un pas…

13 minute ago

Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta…

5 ore ago

CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe

Medalie de bronz pentru floretistele de la Poli. CS Rapid Bucureşti a câştigat titlul naţional…

5 ore ago

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

9 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

10 ore ago