Economic

Regiunea Vest va avea strategie de adaptare la schimbările climaterice, făcută cu fonduri europene

Un număr de 40 de regiuni și comunități vor participa la un program de 18 luni care presupune o abordare transformatoare pentru adaptarea la condițiile climatice și ceea ce generează ele, de la secetă la incendii sau inundații. Regiunea Vest va beneficia de suportul Uniunii Europene, prin intermediul EIT Climate KIC și proiectul Pathways2Resilience, în elaborarea unei strategii pentru un viitor rezilient la schimbările climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite la nivel european.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest va implementa în acest sens proiectul „PACT4.0WEST”, care are ca obiectiv transformarea Regiunii Vest într-o regiune cu zero emisii de carbon până în 2050. Aplicația ADR Vest pentru Regiunea Vest a fost selectată să facă parte din cele 40 care vor intra în acest program european, dintr-un număr total de 164 de aplicații.

În urma implementării PACT4.0WEST, Regiunea Vest va fi prima din România cu o strategie, o agendă de inovare și un plan de acțiune pentru reziliență și adaptare la schimbările climatice.

Strategia de adaptare și reziliență climatică va fi elaborată prin promovarea implicării și guvernanței colaborative, dar și prin dezvoltarea de instrumente electronice inteligente.

Proiectul cuprinde realizarea unei platforme e-interactive, care să ofere informații privind schimbările climatice la nivel regional – „West Region’s Climate Resilience Knowledge Hub and Dashboard”, precum și construirea unei rețele regionale de colaborare și guvernanță pentru adaptare climatică – „West Climate Resilience Network”.

Cele 40 de comunități și regiuni vor lucra cu partenerii de proiect pentru a întocmi nu doar o strategie de rezistență la schimbările climatice, ci și un plan de acțiune și un plan de investiții în acest sens.

Experții Pathways2Resilience vor sprijini regiunile cu îndrumări tehnice, pas cu pas, într-un mod de lucru care presupune o adaptare transformativă – în Călătoria spre Reziliență Regională. Aceasta va include activități de consolidare a capacităților, oportunități multiple de învățare, schimb de cunoștințe și acces la un set cuprinzător de instrumente pentru rezistența la schimbările climatice. Reprezentanții celor 40 de regiuni selectate și partenerii de la Pathways2Resilience vor avea, în luna octombrie, o primă reuniune, la Haga, pentru a da startul activităților.

Tranziția către reziliența la climă va necesita o transformare care merge dincolo de executarea unor sarcini tehnice și presupune schimbarea modului de a gândi și a mentalităților. Un viitor rezilient pentru toți necesită nu numai protejarea celor vulnerabili, ci și asigurarea faptului că aceștia participă la proiectarea soluțiilor și au acces la oportunitățile care apar. Putem avea comunități înfloritoare, adaptându-ne în același timp la un climat în schimbare, prin puterea colaborării, prin ingeniozitate și împărtășind cunoștințe”, a declarat Laura Pando Martínez, expert EIT Climate-KIC și coordonatoarea proiectului Pathways2Resilience.

Perioada de implementare a proiectului PACT4.0WEST este de 18 luni, până în februarie 2026.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Zona Antenelor se transformă total. Vor fi locuințe, birouri și spații comerciale, dar și școli, grădinițe, drumuri și un centru cultural modern/FOTO

Primăria Timișoara a pregătit o nouă strategie pentru una dintre cele mai interesante noi zone…

23 de minute ago

Primul mare test al tandemului Blaga – Pirtea. Va valida Bucureştiul lista de parlamentare a PNL Timiş aşa cum s-a votat la Timişoara?

La începutul lunii martie, prin vot unanim, Comitetul Director Judeţean (CDJ) al PNL decidea că…

29 de minute ago

Traficul feroviar pe ruta Timișoara Nord – Arad e blocat. Un vagon a deraiat

Un incident petrecut în Halta Șagu, din Arad, a blocat circulația feroviară pe ruta Timișoara…

O oră ago

Arădean scandalagiu, încătușat după ce a sărit pe mașina Poliției Locale la Gara de Nord

Polițiștii locali aflați în patrulare aseară, â în jurul orei 23.30, pe Bdul Republicii, au…

O oră ago

Toamna aduce la Muzeul Apei un program plin de activități pentru copii și tineri

La Muzeul Apei din Timișoara, copiii și tinerii au pregătite în lunile următoare o serie…

O oră ago

Începe Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”. Noii studenți au parte de momente dedicate lor

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) organizează, în perioada 23 - 29 septembrie, Săptămâna de…

O oră ago