Categories: SocialUltima ora

Otrava din rafturi: mezeluri din resturi si conservanti

Consumatorul are de făcut un adevărat tur de forţă dacă vrea să se alimenteze sănătos și trebuie să dispună de un venit lunar consistent. Pe rafturile hipermarketurilor şi supermarketurilor, oferta e foarte generoasă în alimente ieftine și mai puțin ieftine, dar mincinoase.

În dreptul multor sortimente de cremvurşti sau parizer din magazine ar trebui puse indicatoare mari: „interzis diabeticilor / celor ce trebuie să ţină diete / bolnavilor de ficat”. Explicaţia: aproape fără excepţie, toate mezelurile conţin zaharuri. Cremvurştii sunt considerați mâncare dietetică. Numai că, de exemplu, sortimentul din “carne de pui” conţine, de fapt, slănină de porc și nici măcar pe jumătate carne de pasăre. Aceasta e prezentă, conform etichetei, doar în porporţie de 40%. Restul e slănină, piele de pui, soia, condimente, antioxidanţi, arome şi dextroză, amestecate și colorate în roz, cu carmin alimentar. Mai există o variant, cu 50% pui şi emulsie de şorici. „Consumul repetat poate crea în timp probleme de colesterol. Aceşti cremvurşti conţin grăsime de porc în stare pură – slănină, cunoscută pentru creşterea colesterolului. La fel, pielea de pui este plină de grăsimi”, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Lucrurile stau la fel de rău și în cazul parizerului așa-zis de porc. Într-un kilogram de parizer, carnea de porc e doar 500 de grame. În rest, amestecate, mai găsim emulsie de şoric, apă, proteină vegetală din soia, amidon, sare, condimente, dextroză. Conservele cu „carne de porc” conţin şi ele numai pe jumătate carne. Restul e un melanj de şorici, amidon şi soia, plus conservanţi chimici.
Am mai găsit pe raft „şuncă” conservată, care conţine 74% carne de porc (fără ca producătorul să menţioneze dacă aceasta este într-adevăr şuncă), sare, zahăr, agent de îngroşare. Nici „jambonul” din conservă nu arată mult diferit. În compoziţie intră 66% carne de porc, tot fără specificaţie, sare, zahăr, stabilizator. Nici „şunca românească” nu e departe în ceea ce priveşte amestecul de ciudăţenii. Conform etichetei, aceasta e făcută din carne de pui, organe de porc, amidon de cartofi, apă, proteină de soia, antioxidanţi (izoascorbat de sodiu, lactat de sodiu), sare, zahăr, arome, condimente, stabilizatori, conservanţi. Specialistul în alimentaţie atrage atenţia că ar trebui categoric evitată de bolnavii de gută. „Organele animale sunt foarte bogate în colesterol, pot genera atacuri de gută”, spune dr. Mencinicopschi.
Cei de la Protecţia Consumatorului spun că românii preferă alimentele mincinoase pentru că nu sunt educaţi. „Consumatorul român nu are exerciţiul consumatorului european de a fi atent la fiecare detaliu”, susţine Sorin Mierlea, preşdintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

10 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

14 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

17 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

17 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

19 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

19 ore ago