Consumatorul are de făcut un adevărat tur de forţă dacă vrea să se alimenteze sănătos și trebuie să dispună de un venit lunar consistent. Pe rafturile hipermarketurilor şi supermarketurilor, oferta e foarte generoasă în alimente ieftine și mai puțin ieftine, dar mincinoase.
În dreptul multor sortimente de cremvurşti sau parizer din magazine ar trebui puse indicatoare mari: „interzis diabeticilor / celor ce trebuie să ţină diete / bolnavilor de ficat”. Explicaţia: aproape fără excepţie, toate mezelurile conţin zaharuri. Cremvurştii sunt considerați mâncare dietetică. Numai că, de exemplu, sortimentul din “carne de pui” conţine, de fapt, slănină de porc și nici măcar pe jumătate carne de pasăre. Aceasta e prezentă, conform etichetei, doar în porporţie de 40%. Restul e slănină, piele de pui, soia, condimente, antioxidanţi, arome şi dextroză, amestecate și colorate în roz, cu carmin alimentar. Mai există o variant, cu 50% pui şi emulsie de şorici. „Consumul repetat poate crea în timp probleme de colesterol. Aceşti cremvurşti conţin grăsime de porc în stare pură – slănină, cunoscută pentru creşterea colesterolului. La fel, pielea de pui este plină de grăsimi”, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Lucrurile stau la fel de rău și în cazul parizerului așa-zis de porc. Într-un kilogram de parizer, carnea de porc e doar 500 de grame. În rest, amestecate, mai găsim emulsie de şoric, apă, proteină vegetală din soia, amidon, sare, condimente, dextroză. Conservele cu „carne de porc” conţin şi ele numai pe jumătate carne. Restul e un melanj de şorici, amidon şi soia, plus conservanţi chimici.
Am mai găsit pe raft „şuncă” conservată, care conţine 74% carne de porc (fără ca producătorul să menţioneze dacă aceasta este într-adevăr şuncă), sare, zahăr, agent de îngroşare. Nici „jambonul” din conservă nu arată mult diferit. În compoziţie intră 66% carne de porc, tot fără specificaţie, sare, zahăr, stabilizator. Nici „şunca românească” nu e departe în ceea ce priveşte amestecul de ciudăţenii. Conform etichetei, aceasta e făcută din carne de pui, organe de porc, amidon de cartofi, apă, proteină de soia, antioxidanţi (izoascorbat de sodiu, lactat de sodiu), sare, zahăr, arome, condimente, stabilizatori, conservanţi. Specialistul în alimentaţie atrage atenţia că ar trebui categoric evitată de bolnavii de gută. „Organele animale sunt foarte bogate în colesterol, pot genera atacuri de gută”, spune dr. Mencinicopschi.
Cei de la Protecţia Consumatorului spun că românii preferă alimentele mincinoase pentru că nu sunt educaţi. „Consumatorul român nu are exerciţiul consumatorului european de a fi atent la fiecare detaliu”, susţine Sorin Mierlea, preşdintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…