Categories: SănătateUltima ora

Ministerul Sanatatii taie in carne vie la internari

Gata cu internările pe perioade lungi! Specialiștii Școlii Naţionale de Sănătate Publică au stabilit intervalele optime în care pacienții români pot sta internați. Orice depășire nejustificată va fi plătită din buzunarul bolnavului. Spitalizarea nu poate depăși, de exemplu, trei zile la hemodializă sau zece zile la pneumologie.

Proiectul de lege privind reducerea duratei de spitalizare a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii în luna martie a acestui an. Acum, un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS stabilește durata optimă a spitalizării.

Durata optimă de spitalizare pe secţii este calculată de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, la nivelul duratei medii de spitalizare realizată în anul 2011 şi este valabilă pentru toate categoriile de spitale. Altfel spus, s-au făcut mediile aritmetice ale duratelor individuale de spitalizare pentru fiecare caz externat

S-a luat această decizie după ce, conform unor studii ale Şcolii Naţionale de Management Sanitar, dar și unui raport al Băncii Mondiale, s-a ajuns la concluzia că românii preferă să stea internați pe perioade mari de timp, deși afecțiunile de care suferă nu justifică acest lucru. În strategia de raţionalizare a spitalelor din 2011 se arată că 40% din internările din dintr-un an ar putea fi tratate în ambulatoriu. Peste 80% din numărul total al internărilor anuale se fac sub formă de urgenţă.

Conform noilor norme, la secţiile hemodializă şi sterilitate-infertilitate, durata optimă de internare este de trei zile. Patru zile poate sta internat un pacient la ORL copii, oftalmologie, obstetrică, obstetrică-ginecologie, ginecologie, anestezie şi terapie intensivă (ATI), toxicologie.

Cinci zile de spitalizare sunt de ajuns pentru bolnavii de la chirurgie maxilo-facială, gineco-oncologie, chirurgie şi ortopedie pediatrică, chirurgie artroscopică, pediatrie, oncologie medicală și neonatologie.

Durata de spitalizare ajunge la șase zile în secțiile chirurgie laparoscopică, chirurgie pediatrică, chirurgie plastică şi reparatorie, ortopedie şi traumatologie, ORL adulţi, alergologie, terapie intensivă coronarieni. Ea crește la șapte zile în secțiile boli infecţioase, HIV-SIDA, cardiologie, dermatovenerologie, medicină generală, nefrologie, oncopediatrie, chirurgie generală, neurochirurgie și urologie.

Cele mai lungi perioade de internare, nouă și zece zile, sunt permise în secţiile dializă peritoneală, chirurgie cardiovasculară, chirurgie cardiac și transplant medular copii, respectiv transplant renal și medular adulţi, chirurgie toracică, pneumologie și boli profesionale.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

59 de minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago