Categories: Zâmbete amare

Ceata deasa peste Casa Muhle

Pe zi ce trece, cazul Casei Mühle aduce tot mai mult a nebuloasă. Asta, ca să nu zic că s-a ajuns într-o fundătură. În mare, problema e cunoscută. O clădire din patrimoniul municipalității a ajuns – naiba știe cum! – pe mâinile baștanilor romi. Care au demolat o bună parte din imobil, cu gândul probabil de-a construi în locul lui un palat cu turnulețe. În prag de campanie electorală și în urma unor proteste, fostul primar Gheorghe Ciuhandu a sistat lucrările de demolare. Asta se întâmpla prin luna mai a anului trecut. A urmat o maximă tăcere, cu toate că unul dintre liderii protestarilor din campania electorală a fost Ciprian Jichici, consilier local PNL, partid ajuns la putere.

Subiectul a revenit de curând în actualitate, după ce mai mai mulți timișoreni au protestat vizavi de degradrea clădirii. Cu această ocazie, s-a pus în mișcare și mașinăria municipalității. Pe tapet a ajuns un proiect de hotărâre care prevedea mandatarea primarului Nicolae Robu să negocieze cu țiganii cumpărarea casei de către municipalitate. Proiectul a căzut însă la un singur vot. Interesant, vot care putea veni de la viceprimarul Dan Diaconu, care însă n-a fost de acord cu proiectul îmbrățișat în schimb de Robu. Cu acea ocazie, municipalitatea a transferat problema la consiliul jdețean, instituție care, chipurile, ar fi putut demara procedura de expropriere. Cel puțin așa susțineau cei din primărie.

Iată însă că președintele CJT, Titu Bojin, afirmă că n-are cum să exproprieze casa, fiindcă nu-i treaba instituției pe care o conduce să facă acest demers. Mai mult, el îi consideră pe cei din primărie total pe lângă subiect. „S-a vorbit în necunoștință de cauză, total paralel. Noi nu avem nicio implicare față de Casa Mühle sau alte case ce nu aparțin de noi. E problema exclusivă a municipiului Timișoara”, a declarat, ferm, Bojin, pentru deBanat.ro.

Deci problema e din nou la primărie. Nu înainte de-a constata un diletantism înfiorător care domnește pe CD Loga nr. 1. Cu atât mai mult cu cât în primărie există un mega-specialist în administrație și treburi juridice, precum Ioan Cojocari. În paralel, Robu se întâlnește cu țiganii care cer primăriei câteva milioane de euro pentru clădire. Asta, cu toate că nu pot face nimic acolo, cel puțin momentan. În fine, Robu își dă seama că n-avea ce negocia cu țiganii, iar problema Casei Mühle ajunge cu totul în aer.

Ce nu înțeleg este de ce primăria nu face o anchetă vizavi de modul în care s-a ajuns în această situație. Fie numai și pentru că, dacă vrei să rezolvi o problemă, trebuie să mergi la cauze. Cum s-a ajuns aici? Cine e vinovat? Măcar pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple în viitor. De altfel, o anchetă în acest sens a fost solicitată și de consilierul local Mircea Purceld. În primul rând trebuie văzut ce s-a făcut cu dreptul de preemțiune la care avea dreptul primăria la ultima vânzare a imobilului. Sau la toate vânzările, fiindcă se pare că acolo s-a întâmplat o suveică de vânzări succesive. Sau există pe undeva un interes ca subiectul să rămână confuz? Un alt mister este faptul că țiganii nu lasă din preț, chit că nu pot face nimic acolo. Sau știu că – după ce subiectul se va răci – vor putea totuși să construiască? Nu palat cu turnulețe, dar măcar o vilă bengoasă!

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

De luni se stropesc cu apă străzile din Timișoara

După finalizarea operațiunilor de spălare derulată pe 104 de străzi, Primăria Timișoara demarează programul de…

2 minute ago

Primăria Timișoara lucrează la un nou grafic de circulație pentru transportul în comun

Primăria Timișoara lucrează la un nou program de circulație a mijloacelor de transport în comun,…

5 minute ago

Şi-a pierdut viaţa din cauza pescuitului

Întâmplare tragică duminică, în ultima zi a lunii iunie. Polițiștii Secției 14 Rurale Peciu Nou…

O oră ago

Pe șantierul Centurii Sud a Timișoarei se lucrează, în anumite porțiuni, 24 din 24 de ore/Foto

Constructorul român care se ocupă de realizarea Centurii Sud de ocolire a Timișoarei e prezent,…

O oră ago

Prognoza meteo pentru luna iulie. Nu scăpăm de căldură

Meteorologii estimează că, pe durata întregii luni iulie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele…

2 ore ago

Trei tineri recidivişti, arestaţi preventiv după ce au furat un generator

Polițiștii Postului Giroc sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au identificat și…

2 ore ago