Timisoara, al cincilea oras in topul poluarii din Europa

Oficial, Timișoara e un oraș din ce în ce mai curat și mai puțin poluat. O afirmă autoritățile, o citesc cetățenii pe panourile de informare privind calitatea aerului. În realitate, din Europa, Timișoara se vede diferit. Nemții susțin chiar că situația e foarte gravă.

Ultimele măsurători ale stațiilor de monitorizare a calității aerului din Timișoara arată ca poluarea cu praf s-a menținut la cote reduse. Conform oficialilor de la Agenția de Protecția Mediului Timiș, de la începutul anului și până acum, în orașul de pe Bega a fost înregistrată o singură depășire a cotelor maxime admise.

Practic, această reducere a poluării cu praf e prea puțin simțită de localnici. Străinii n-o percep aproape deloc. O afirmă, de altfel, orice străin proaspăt ajuns la Timișoara, care începe brusc să strănute, la scurt timp după ce a coborât din mașina care l-a adus de la aeroport. Deutsche Welle susține că Timişoara este unul din primele cinci orașe poluate oraşe din Europa. Nemții citează un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Raportul indică cele mai poluate orașe europene. Pe primul loc e Sarajevo, cu 117 micrograme de praf într-un metru cub de aer, în timp ce rata admisă de Uniunea Europeană e de 40 micrograme. După Sarajevo urmează Tetovo, Skopje, Plovdiv şi Timişoara.

România a fost deja avertizată cu amenzi de Comisia Europeană, din cauza poluării cu praf din marile orașe. Timisoara s-a aflat în top din acest punct de vedere, iar ca urmare a planului de măsuri impus de CE a fost înființat un grup de lucru pentru monitorizarea calității aerului. Acesta se reunește periodic, având și rolul de a propune măsuri pentru reducerea poluării cu praf.

Situașia e așa disperată, că până și românii vor soluții drastice. Potrivit lui Adrian Stoica, preşedintele Grupului de Iniţiativă şi Promovare a Opiniei Publice, citat de Deutsche Welle, e nevoie de o taxă de mediu pentru a se stopa această poluare.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Nicolae Robu își schimbă părul, dar năravul, ba!

Câteva contestații depuse de cetățeni de bine ai acestui municipiu arată negru pe alb că…

2 ore ago

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

2 ore ago

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

3 ore ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

15 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

18 ore ago