Categories: EconomicUltima ora

Pe Ovidiu Tender il bate gandul sa abandoneze prospectiunile din Timis

Deranjat de protestele și șicanele la adresa firmei Prospecțiuni, pe care o patronează, afaceristul Ovidiu Tender se gândește serios să abandoneze lucrările de explorare a subsolului din Timiș, dar și din România. El susține că în Timiș nu se caută gaze de șist, ci doar țiței și gaze naturale. Industriașul așteaptă răspuns de la instituții ale statului vizavi de cine orchestrează campania împotriva sa.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a devenit, de ceva timp, unul dintre cele mai controversate personaje în Timișoara. Numele lui este legat de mult contestata explorare a gazelor de șist. Timișean la origine, Tender și-a transferat majoritatea afacerilor la București și chiar în întreaga lume, având multe investiții în Africa, Asia sau Serbia. În Timișoara nu prea s-a mai vorbit despre el din 2008, când a fost aproape de a prelua clubul Poli Timișoara. Mai are aici o firmă de construcții (SIRD) aflată în insolvență, iar cea mai mare parte a afacerilor e în zona explorării subsolului.

De aproximativ un an a revenit cu afacerile în Timiș, prin firma sa, Prospecțiuni, care are contracte de explorare a subsolului în mai multe comune din Timiș. Mai exact, e vorba de 16 localități, totalizând un perimetru de 200 kilometri pătrați. Explorările au stârnit proteste atât în zona politică, dar mai ales în zona societății civile și în spațiul virtual. Tender a declarat, pentru deBanat, că e foarte dezamăgit de această campanie, îndreptată în special împotriva firmei Prospecțiuni. „S-au vehiculat tot felul de minciuni. În primul rând, noi nu căutăm gaze de șist, ci doar petrol și gaze naturale. În România s-au dat licențe pentru explorarea gazelor de șist doar în Vaslui și zona Mangalia. În al doilea rând, noi lucrăm exact pe normele Legii petrolului, nu facem absolut nimic ilegal. Nu înțeleg de unde vine această campanie, care văd că e îndreptată în special împotriva firmei Prospecțiuni. Sau înțeleg câte ceva”, ne-a declarat Tender.

Firma Prospecțiuni face sondări și muncă de cercetare în numele companiei australiene ADX Energy, însărcinată de statul român cu găsirea și extragerea unor resurse minerale. În urmă cu aproximativ două săptămâni, guvernul a dat totuși liber la exploatarea gazului de șist în comunele timișene Periam și Biled. La puțin timp după aceea, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunțat că licențele eliberate se referă vorba doar la țiței și gaze naturale, nu la gaze de șist.

Tender consideră că întreaga campanie împotriva firmei sale este finanțată. „Nu sunt naiv să nu-mi dau seama că există o campanie orchestrată și bine finanțată. Nu știu sigur cine stă în spatele ei. E treaba unor instituții ale statului să facă acest lucru, mai ales că există instigări la revoltă și chiar violență. Au o logistică bine pusă la punct, au afișe și alte tipărituri”, ne-a mai declarat omul de afceri. În aceste condiții, el a luat în calcul o măsură radicală. „Mă gândesc serios să plec, nu doar din Timiș, ci din România. Am destule comenzi afară. Păcat de țara asta. Industrie nu mai are, turism nu are. Are doar niște bogății ale subsolului și e păcat că nu sunt folosite”, a mai spus Tender. De altfel, SC Prospecțiuni este pe cale să părăsească zona Mediaș, după ce 17 mașini ale firmei au fost vandalizate de protestarii la adresa gazelor de șist. (sursa foto: finantistii.ro)

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

11 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

17 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

17 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

18 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

19 ore ago