Categories: InterviuUltima ora

Ioan Timofte: „Cu putin noroc, peste un an putem prinde cupele europene”

Ioan Timofte, una din marile glorii ale Timișoarei fotbalistice, este de aproape două săptămâni președintele lui ACS Poli. Împreună cu Dan Alexa, „Tim” are ca principal obiectiv salvarea de la retrogradare. Apoi, din vară, la club se va putea trece la o reconstrucție serioasă, la care sunt așteptați să pună umărul și câțiva sponsori. Timofte crede că, dacă are un pic de noroc, Poli ar putea juca peste un an în cupele europene. La fel, cum cu ghinion, ar putea retrograda la finalul campionatului.

Mulțumit de rezultatele din primele două meciuri?
Sunt mulțumit de victoria de la Viitorul. Cu puțină atenție poate făceam un egal și cu Vasluiul. Dar sunt foarte mulțumit de victoria de la Chiajna.

Dar de joc?
De joc n-aș putea spune că sunt foarte mulțumit, dar nici mari așteptări nu am în această perioadă, când toată lumea joacă la rezultat.

Deci nu te-ai așteptat la o schimbare spectaculoasă a jocului…
Nu, nu ne așteptam să ne transformăm peste noapte în Barcelona. Dar mizăm pe dorința jucătorilor, pe ambiția lor de-a demonstra că sunt fotbaliști de prima ligă. Se poate observa totuși că există o mai mare dăruire în joc. Probabil Alexa stă cu gura pe ei mai mult. În mod cert este mai multă disciplină la echipă, un lucru pe care l-am cerut și eu și chiar l-am impus.

La prima conferință de presă, Dan Alexa își fixa drept obiectiv umplerea tribunelor. Crezi că se poate face acest lucru? Dincolo de meciul cu Steaua, unde în mod cert va veni lumea.
Da. E clar că unul din obiectivele noastre pentru viitorul nu foarte îndepărtat este să readucem publicul pe stadion. Eu cred că biletele sunt ieftine, nu cred că acesta e motivul că nu sunt spectatori. Publicul vine la stadion dacă și echipa are rezultate pe măsură, dacă joacă fotbal. Apoi, lumea este și mai comodă și nu doar în Timișoara.

Plus televizarea meciurilor…
Exact, da. Totuși un meci trăit pe viu, în tribune, e cu totul altceva decât în fața televizorului.

Apropo de acest subiect. Există discuții cu cei din Druckeria? S-ar putea ca măcar unii dintre ei să se întoarcă pe „Dan Păltinișanu”? Alexa e mai apropiat de ei…
Nu, nu. Eu sunt membru la asociația lor, îmi plătesc cotizația regulat, mă duc la meciuri când timpul îmi permite. S-au creat însă niște animozități, venite mai ales din acea parte. Mă rog, asta a fost alegerea lor. După cum văd eu lucrurile, e greu să întoarcem cea mai mare parte dintre ei. Sunt însă mulți dintre băieții din galerie care vin la meciuri, dar stau în tribună.

Va continua reconstrucția la nivelul clubului? Și acum mi se pare destul de stufoasă organigrama.
Asta este o problemă secundară în acest moment. Important este ca echipa să se salveze de la retrogradare și mai vedem. Până la vară mai avem să trecem un hop.

Ce se întâmplă din vară, în cazul scenariului optimist că nu retrogradăm?
O să vedem, deocamdată avem foarte mulți jucători, mulți dintre ei cu contract. Trebuie văzută situația tuturor. Ca în orice club, vor fi veniri și plecări. E ceva normal la fotbal.

Aveți vreo 33 de jucători, nu-s prea mulți?
Chiar mai mulți. Cu tot cu copiii noștri, vreo 35-36. Sunt foarte mulți, în condițiile în care nu există nici echipa a doua.

E o problemă de manageriat aici..
Sunt două discuții aici: politica la nivel sportiv și cea la nivel administrativ. Din punct de vedere financiar și din alte aspecte de acest gen, clubul a fost bine condus. Din punct de vedere sportiv, ce să spun? Părerea mea este că au fost probleme. Am înțeles că, în mod special, Vali Velcea era cel care lua deciziile. Ce să mai zic aici?

Apropo de Vali Velcea, cât timp mai are contract? Se vorbește că e ținut la club, fiind legat de un contract.
Nu știu exact. Dar asta e o discuție înte el și domnii Bojin și Robu.

Din ce se vede de afară, totuși marea reconstrucție a fost doar o rotație a cadrelor. Până acum, cel puțin, a plecat un singur om, Rosenblum.
Da, așa este. Este într-adevăr o problemă care urmează să fie rezolvată.

Ai mână liberă să faci cu adevărat o reconstrucție la nivelul clubului? Să-ți asumi acest lucru?
Întâi să se salveze echipa, apoi vedem ce avem de făcut.

Ați început un proiect „Legendele se întorc pe Dan Păltinișanu”. Se vor întoarce și alte „legende”, ca să spun așa?
Da, eu aș vrea să aduc mai mulți foști fotbaliști emblematici pentru Poli. De exemplu, sunt unii oameni gen Titi Varga, Ionel Bărbosu, Vasile Ionuț, Tică Andreaș, care chiar au făcut multe pentru clubul acesta. Voi face tot ce depinde de mine pentru a-i readuce la club. Sunt oameni care, din punctul meu de vedere, merită să fie la Poli.

Pe baza relațiilor pe care le ai, se vorbește de aterizarea unei legiuni portugheze din vară. E adevărat?
Nu va ateriza nicio legiune. Într-adevăr, eu cunosc mai bine campionatul Portugaliei. Dar jucători buni sunt peste tot, și în Serbia, și în Arabia…

Bine, nu o legiune, doi-trei portughezi…
Poate mai mulți, poate mai puțini. Avem exemplul CFR Cluj, care, în cinci ani, a luat trei titluri, a făcut performanță cu jucători portughezi de calitate, dar nu de la cluburi de top. Dar vreau să dăm întâietate tinerilor noștri. Acesta ar fi un obiectiv mai clar.

Se poate face performanță cu salarii mai mici, cum sunt cele de la Poli?
Lumea s-a obișnuit în ultimii șapte-opt ani, din timpul dlui Iancu, cu rezultate. Avem două finale de cupă, participări în cupele europene, două locuri doi în campionat. Bineînțeles că nu va fi ușor să reedităm aceste performanțe. Dar poate vor apărea noi sponsori. Încercăm să-i atragem lângă echipă. E adevărat, e greu ca doar cu banii care sunt acum să ajungem la nivelul din trecut.

Se discută cu noi sponsori?
Am avut deja discuții cu potențiali sponsori. Dacă se vor materializa sau nu, mai vedem.

În câți ani Poli va juca din nou în cupele europene?
Cu puțin noroc, dacă rezolvăm unele lucruri, se poate chiar și peste un an. La fel cum, la fel de bine, putem ajunge în Liga a II-a. Nu putem previziona de acum, nici „Oracolul din Bălcești” nu le mai nimerește acum.

Dar dacă Poli pică? S-a discutat despre continuarea proiectului și în acest caz?
Da, proiectul continuă. Nu s-a făcut pentru a fi doar doi ani.

>Deci nu e îngropat.
Nu, nici vorbă. Dar nouă nu trece prin cap să retrogradăm

Ce facem cu Steaua?
Trebue să fim realiști, între Steaua și toate echipele din Divizia A este o mare diferență. Dar se joacă 11 contra 11. Sperăm să avem o evoluție bună și chiar un rezultat bun.

Un egal?
Ar fi senzațional!

(foto: Seba Tataru, www.telenova.ro)

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

32 de minute ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

40 de minute ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

O oră ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

2 ore ago

Jurnal de campanie (13). S-a mai spart o conspiraţie. Cristopher Cîrpaci chema clanurile alături de Nicolae Robu încă din urmă cu doi ani

Eliberarea străzii Cezar, dar mai ales îndemnul lui Cristopher Cîrpaci adresat coetnicilor săi pentru a-l…

3 ore ago