Categories: Economic

PDL-istul Tiberiu Lelescu face lobby pentru importul de mere din Polonia

În timp ce merele românești putrezesc în lăzi sau pe crengi, PDL-istul Tiberiu Lelescu susține importul de mere din Polonia. Lelescu deține o mare piață de gros unde sunt depozitate produse agricole de import.

Nu puțini sunt politicienii români care se bat cu pumnii în piept, vizavi de cum susțin ei produsele agricole românești și cum nu pun gura nici pe roșia de Olanda, căpșunele din Spania sau cartoful de Germania, mâncând numai și numai produse autohtone. Când însă interesele – uneori personale – o impun, unii dintre ei uită de acest discurs, susținând importul de legume și fructe. De exemplu, consilierul județean PDL Tiberiu Lelescu face pe față lobby merelor din Polonia. Printr-un comunicat de presă, Lelescu aduce în discuție „Programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli”. El face și un calcul meticulos al necesarului de mere pentru elevii din Timișoara. Culmea, în același comunicat, el arată că de respectarea standardelor merelor pentru consum se ocupă direcțiile județene pentru agricultură. (Or, aceste instituții ar trebui să se ocupe de agricultura din România, nu din alte țări.)

Potrivit calculelor lui Lelescu, în județul Timiș sunt 50.588 de elevi, pentru care necesarul zilnic de mere este de 5.058 kilograme, calculând că un măr are 100 de grame. Numai în Timișoara, necesarul zilnic la 30.000 de elevi este de 3.000 de kilograme. Lelescu arată și cum se poate furniza această cantitate. „Una din țările producătoare de mere este Polonia, care până acum exporta cantități mari de mere în Rusia și Ucraina. În ultimul timp, datorită situațiilor geopolitice, polonezii și-au reorientat exportul de mere spre România, la un preț super-avantajos de numai 1,9 lei/kg, ceea ce pentru județul Timiș ar corespunde unor cheltuieli de 9.610 lei pe zi, cheltuială suportată de UE”, arată Lelescu. Ceea ce nu mai spune în comunicat este faptul că el administrează o mare piață de gros, unde sunt depozitate tone de produse agricole, cele mai multe din import. Evident, printre acestea se numără și merele din Polonia, pe care liderul PDL le laudă acum. În acest timp, merele românești putrezesc pe te miri unde, iar în cazurile cele mai fericite sunt transformate în alcool. Tiberiu Lelescu a fost, pe vremea guvernării PDL, directorul Direcției Județene de Agricultură.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

21 de secunde ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

15 minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

40 de minute ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

O oră ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago