Categories: Administratie

DNA a facut ravagii printre presedintii de CJ! Titu Bojin a fost si el „calcat” de procurori

Președinții de consilii județene au avut un an foarte dificil. Aproape jumătate din cei 41 de oficiali au fost trimiși în judecată de DNA, arestați sau urmăriți penal. Unul dintre ultimii lideri de CJ care a dat cu subsemnatul în fața procurorilor a fost social-democratul Titu Bojin, dus cu mascații la audieri, la București, pe 10 decembrie.

În 2014, Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată, arestat sau urmărit penal 17 din cei 41 de președinți de consilii județene. Acuzațiile sunt dintre cele mai grave: corupție, luare de mită, spălare de bani sau trafic de influență. Printre cei „călcați” de DNA se numără și șeful CJ Timiș, Titu Bojin. Acesta este, în prezent, cercetat sub control judiciar, după ce, pe 10 decembrie, procurorii DNA au făcut percheziții la CJ și l-au dus pe Bojin la audieri. Potrivit unor documente ale procurorilor, Titu Bojin, folosindu-se de funcția de președinte al CJ Timiș și de pozitia de lider al filialei județene a PSD, ar fi identificat 17 primari care au încheiat contracte de achiziții publice cu atribuire directă cu SC Ecomet West, deținută de George Didilă. Procurorii îl suspectează pe Bojin că direcționa alocări bugetare de la CJ către primăriile care aveau contracte cu SC Ecomet West SRL. Suma achizițiilor este de 300.000 de lei, adică aproximativ 67.000 de euro. Conform unor calcule, la „mercurialul” practicat în sistem, șpaga ar fi fost de circa 13.000 de euro, pe tot „lanțul trofic”.

Președintele Consiliului Judetean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost suspendat din funcție după ce a fost arestat preventiv pe 7 decembrie 2014, pentru luare de mită în formă continuată. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce lua mită în parcarea blocului în care locuiește. Bîgiu a fost membru PNL timp de 17 ani, dar, pe 18 septembrie, a anunțat că s-a înscris în PSD, în baza ordonanței traseiștilor. Șeful CJ Hunedoara, Mircea Moloț, vicepreședintele CJ, Tiberiu Balint, ginerele lui Moloț, Roberto Patrik Venter, și oamenii de afaceri Vasile Axinte și Emanoil Milică Pup au fost reținuți pe 3 decembrie și sunt cercetați sub control judiciar. Moloț este acuzat de mai multe infracțiuni de trafic de influență în forma continuată, luare de mită în formă continuată, folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani, conflict de interese și deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat.

Președintele CJ Bacău, Dragoș Benea, este urmărit penal in rem de pentru fapte de corupție săvârșite în perioada 2005-2012. Pe 5 august, Benea a fost audiat la sediul central al DNA, după ce, în luna iulie, anchetatorii au facut percheziții la sediul CJ și la alte 27 de adrese din județ. Președintele CJ și al PNL Botoșani, Florin Turcanu, a fost condamnat, pe 11 decembrie 2014, la șase luni de închisoare cu suspendare, decizia fiind definitiva. Magistrații Curții de Apel Suceava l-au găsit vinovat pe Turcanu de fals și uz de fals, după ce a consemnat nereal că membri ai PNL Botoșani au fost excluși din partid, acestia pierzandu-și astfel funcțiile de consilieri județeni sau locali. Presedintele CJ Botosani își va pierde funcția.

Președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, a fost arestat pe 26 octombrie, într-un dosar în care este acuzat de fapte de corupție. Căncescu (PNL) este cercetat pentru luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu și instigare la tentativă la abuz in serviciu. Potrivit procurorilor, în urma plăților nelegale făcute de CJ Brașov către o firmă, instituția publica a fost prejudiciată cu peste 7,6 milioane de euro. Aristotel Căncescu era președintele CJ Brașov din anul 2000. Președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis în judecata de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și conflict de interese. Bunea Stancu este acuzat că a atribuit ilegal mai multe contracte de achiziții publice. Pe 26 noiembrie, el a fost revocat din funcția de presedinte de CJ.

Horia Uioreanu, șeful CJ Cluj, a fost trimis în judecată pe 23 iunie, pentru luare de mită, fals în inscrisuri sub semnătură privată și complicitate la spălare de bani. Pe 3 octombrie, Uioreanu și-a depus demisia. El se află acum în arest la domiciliu. Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, este cercetat sub control judiciar și a fost trimis în judecată în trei dosare penale. Printre acuzele care i se aduc se numără atribuirea ilegală de terenuri, luarea de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Șeful CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, este cercetat încă din 2013 pentru trafic de influență în legătură cu campania electorală de la alegerile locale din 2012. Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, este urmărit penal din decembrie 2013 într-un dosar privind atribuirea unor contracte finanțate din fonduri locale și europene. Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată în septembrie 2013, acuzația fiind de abuz in serviciu contra intereselor publice. În acest dosar au fost trimise în judecată 13 persoane, prejudiciul estimat fiind de peste 1,1 milioane euro.

Președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, a fost reținut în aprilie 2014, fiind trimis în judecată pentru corupție. El se află în prezent în arest la domiciliu. Acuzațiile care i se aduc sunt trafic de influență, cumpărare de influență, dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, primire de foloase necuvenite și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, au fost trimisi în judecată sub control judiciar în aprilie 2014, fiind acuzati de corupție. Mircea Cosma este acuzat de luare de mită si abuz în serviciu, iar Vlad Cosma, de trafic de influență.

Presedintele CJ Sibiu, Ion Cindrea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în decembrie 2014, pentru conflict de interese. Cindrea a fost acuzat că și-a angajat ilegal soția la biroul sau parlamentar. El a atacat cu recurs decizia. După condamnare, Cindrea a demisionat din toate funcțiile deținute în PSD. Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, a fost trimis în judecată la începutul lunii iunie 2006, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals și uz de fals. În noiembrie 2014, Judecătoria Cluj-Napoca a dat cel de-al 34-lea termen în procesul lui Oprișan.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

S-au împărţit ministerele pe partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi

În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…

2 ore ago

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

6 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

7 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

7 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

7 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

7 ore ago