DNA a facut ravagii printre presedintii de CJ! Titu Bojin a fost si el „calcat” de procurori

Președinții de consilii județene au avut un an foarte dificil. Aproape jumătate din cei 41 de oficiali au fost trimiși în judecată de DNA, arestați sau urmăriți penal. Unul dintre ultimii lideri de CJ care a dat cu subsemnatul în fața procurorilor a fost social-democratul Titu Bojin, dus cu mascații la audieri, la București, pe 10 decembrie.

dna

În 2014, Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată, arestat sau urmărit penal 17 din cei 41 de președinți de consilii județene. Acuzațiile sunt dintre cele mai grave: corupție, luare de mită, spălare de bani sau trafic de influență. Printre cei „călcați” de DNA se numără și șeful CJ Timiș, Titu Bojin. Acesta este, în prezent, cercetat sub control judiciar, după ce, pe 10 decembrie, procurorii DNA au făcut percheziții la CJ și l-au dus pe Bojin la audieri. Potrivit unor documente ale procurorilor, Titu Bojin, folosindu-se de funcția de președinte al CJ Timiș și de pozitia de lider al filialei județene a PSD, ar fi identificat 17 primari care au încheiat contracte de achiziții publice cu atribuire directă cu SC Ecomet West, deținută de George Didilă. Procurorii îl suspectează pe Bojin că direcționa alocări bugetare de la CJ către primăriile care aveau contracte cu SC Ecomet West SRL. Suma achizițiilor este de 300.000 de lei, adică aproximativ 67.000 de euro. Conform unor calcule, la „mercurialul” practicat în sistem, șpaga ar fi fost de circa 13.000 de euro, pe tot „lanțul trofic”.

bojin mascati 1

Președintele Consiliului Judetean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost suspendat din funcție după ce a fost arestat preventiv pe 7 decembrie 2014, pentru luare de mită în formă continuată. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce lua mită în parcarea blocului în care locuiește. Bîgiu a fost membru PNL timp de 17 ani, dar, pe 18 septembrie, a anunțat că s-a înscris în PSD, în baza ordonanței traseiștilor. Șeful CJ Hunedoara, Mircea Moloț, vicepreședintele CJ, Tiberiu Balint, ginerele lui Moloț, Roberto Patrik Venter, și oamenii de afaceri Vasile Axinte și Emanoil Milică Pup au fost reținuți pe 3 decembrie și sunt cercetați sub control judiciar. Moloț este acuzat de mai multe infracțiuni de trafic de influență în forma continuată, luare de mită în formă continuată, folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani, conflict de interese și deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat.

Președintele CJ Bacău, Dragoș Benea, este urmărit penal in rem de pentru fapte de corupție săvârșite în perioada 2005-2012. Pe 5 august, Benea a fost audiat la sediul central al DNA, după ce, în luna iulie, anchetatorii au facut percheziții la sediul CJ și la alte 27 de adrese din județ. Președintele CJ și al PNL Botoșani, Florin Turcanu, a fost condamnat, pe 11 decembrie 2014, la șase luni de închisoare cu suspendare, decizia fiind definitiva. Magistrații Curții de Apel Suceava l-au găsit vinovat pe Turcanu de fals și uz de fals, după ce a consemnat nereal că membri ai PNL Botoșani au fost excluși din partid, acestia pierzandu-și astfel funcțiile de consilieri județeni sau locali. Presedintele CJ Botosani își va pierde funcția.

Președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, a fost arestat pe 26 octombrie, într-un dosar în care este acuzat de fapte de corupție. Căncescu (PNL) este cercetat pentru luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu și instigare la tentativă la abuz in serviciu. Potrivit procurorilor, în urma plăților nelegale făcute de CJ Brașov către o firmă, instituția publica a fost prejudiciată cu peste 7,6 milioane de euro. Aristotel Căncescu era președintele CJ Brașov din anul 2000. Președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis în judecata de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și conflict de interese. Bunea Stancu este acuzat că a atribuit ilegal mai multe contracte de achiziții publice. Pe 26 noiembrie, el a fost revocat din funcția de presedinte de CJ.

Horia Uioreanu, șeful CJ Cluj, a fost trimis în judecată pe 23 iunie, pentru luare de mită, fals în inscrisuri sub semnătură privată și complicitate la spălare de bani. Pe 3 octombrie, Uioreanu și-a depus demisia. El se află acum în arest la domiciliu. Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, este cercetat sub control judiciar și a fost trimis în judecată în trei dosare penale. Printre acuzele care i se aduc se numără atribuirea ilegală de terenuri, luarea de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Șeful CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, este cercetat încă din 2013 pentru trafic de influență în legătură cu campania electorală de la alegerile locale din 2012. Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, este urmărit penal din decembrie 2013 într-un dosar privind atribuirea unor contracte finanțate din fonduri locale și europene. Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată în septembrie 2013, acuzația fiind de abuz in serviciu contra intereselor publice. În acest dosar au fost trimise în judecată 13 persoane, prejudiciul estimat fiind de peste 1,1 milioane euro.

Președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, a fost reținut în aprilie 2014, fiind trimis în judecată pentru corupție. El se află în prezent în arest la domiciliu. Acuzațiile care i se aduc sunt trafic de influență, cumpărare de influență, dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, primire de foloase necuvenite și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, au fost trimisi în judecată sub control judiciar în aprilie 2014, fiind acuzati de corupție. Mircea Cosma este acuzat de luare de mită si abuz în serviciu, iar Vlad Cosma, de trafic de influență.

Presedintele CJ Sibiu, Ion Cindrea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în decembrie 2014, pentru conflict de interese. Cindrea a fost acuzat că și-a angajat ilegal soția la biroul sau parlamentar. El a atacat cu recurs decizia. După condamnare, Cindrea a demisionat din toate funcțiile deținute în PSD. Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, a fost trimis în judecată la începutul lunii iunie 2006, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals și uz de fals. În noiembrie 2014, Judecătoria Cluj-Napoca a dat cel de-al 34-lea termen în procesul lui Oprișan.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Greavu a spus: (decembrie 28th, 2014 at 16:00 )

Pentru Titu acesta este doar inceputul calvarului. Cazul Didila-Mihoc reprezinta warm-up ul pentru procurorii DNA. Se va aprofunda si perioada tulbure de la Apele Romane, cu zecile de contracte care s-au dus catre „precini” si fini. 2015 = anul kaputt pt Titu. Se va ajunge la momentul in care nu va mai reusi sa isi indeplineasca obligatiile de sef al CJT deoarece nu va mai avea voie sa discute cu primarii din judet. Mie imi este simpatic Titu,sincer, dar prea si-a facut- o cu mana lui.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru anul 2025, a picat la limită în Consiliul Local Timișoara. Amendamentul primarului Dominic Fritz, prin care a propus reducerea impozitării clădirilor nerezidențiale, de la 1,9% la 1,8%, la care se adaugă reducerea de 10% pentru plata până în luna martie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e instalatsemnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”
Top