Categories: Primăria Timişoara

Peste doua luni aflam ce se intampla cu vestigiile din Cetate! De conservat, probabil abia la anul

Avem vestigii în zona Cetate, dar nu știm pentru cât timp. După ce au stat deja luni bune la voia capriciilor vremii, acestea vor rămâne în același stadiu minimum jumătate de an. Primăria a atribuit, în sfârșit, contractul de punere în valoare a acestora, dar proiectul are termen de execuție opt luni. Cel puțin!

În luna februarie, Primăria Timișoara a publicat pe SEAP un anunț de cumpărare de „servicii de specialitate, în vederea punerii în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada implementării proiectului «Reabilitarea spațiilor publice din Centrul Istoric al Municipiului Timișoara»”. Acestea prevedea „reabilitare, conservare, restaurare și amenajări adiacente informațional-culturale”, la o valoare estimată de 11,3 milioane de lei, fără TVA. În afară de proiect, lucrările propriu-zise constau în principiu, în restaurarea, consolidarea și protejarea in situ a vestigiilor descoperite în zona Cetate. Este vorba, conform caietului de sarcini, de asigurarea căilor de acces pietonal și carosabil, modernizarea utilităților publice, inclusiv iluminat, delimitarea și împrejmuirea obiectivelor, amenajări peisagistice în Piața Libertății, zona băilor turcești, Piața Sf. Gheorghe, zona moscheii și a bisericii iezuite, Piața Țarcului, zona Casei camerale și a locuinței de lemn, strada Eugeniu de Savoya, zona piațetei de la Poarta Cocoșului, strada Vasile Alecsandri, zona Moscheii Ali Bey, strada Francesco Grisselini, zona Moscheii Gemgime, și Piața Unirii, pasajul de cărămidă și zidul de incintă al fortificației cetății.

Primarul Nicolae Robu a anunțat, marți, că există, în sfârșit, un câștigător al licitației. Acesta este asocierea SC Corint SRL – SC General Game SRL, societăți cu sediul în Sântimbru, județul Alba. Lucrarea a fost adjudecată la prețul de 6.9 milioane de lei, fără TVA. Interesantă este însă durata de execuție: două luni pentru proiectare, respectiv șase luni pentru punerea în practică. În total, opt luni, în varianta fericită în care proiectul este aprobat imediat de comisia specială a Ministerului Culturii. Șantierul din zona Cetate trebuie finalizat, conform spuselor primarului Robu, până la 31 decembrie, deci peste ceva mai mult de șase luni. Edilul nu pare însă prea îngrijorat. „O să avem grijă să fie gata (…) Așa au fost estimate termenele de către specialiștii care au făcut caietul de sarcini. Licitația a durat mai mult decât ar fi fost normal (…) vom cere firmelor să se concentreze și să finalizeze în timp util, încât să terminăm acest proiect. Când e vorba de fonduri europene, trebuie să facem cu toții eforturi”, spune Robu.

Ar mai trebui spus că licitația a fost contestată de două ori, dar, de această dată, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dat dreptate municipalității. Ce se va întâmpla cu vestigiile nu se știe, pentru că primăria nu are un cuvânt de spus în realizarea proiectulu propriu-zis. Asocierea câștigătoare a lucrat și la proiectul „Reabilitarea Centrului Istoric – Fortificația Vauban – Alba Iulia”, care ar fi trebuit terminat în octombrie 2014, dar s-a finalizat abia două luni mai târziu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

5 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

7 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

9 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

9 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

10 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

11 ore ago