Categories: Klaus Vaterland

De ce nu mai votez cu liberalii. Daca vreau populism, am PSD

Liberalii tocmai ce-au și-au început campania electorală pentru la anul pierzând un vot. Al meu. E, mare lucru nu-i, ar zice Gorghiu, Atanasiu și Nicolae Robu! „Am pierdut un vot, dar am câștigat zeci de mii de adepți” din rândul bugetarilor cadorisiți cu 10% majorare salarială. Așa ar suna un calcul superficial elaborat de făcătorul de sondaje Adrian Pășcuță. Numai că acest calcul nu face decât să acopere o lașitate petrecută în Camera Deputaților zilele trecute. La finalului unui vot din care aflăm că România are numai bugetari cărora politicienii trebuie să le poarte de grijă patru ani de mandat. Bugetari și, firește, asistații social de care se ocupă primarii și baronii locali. Restul populației, cei din privat, contribuabilii reali la aparatul administrativ, rămâne să fie reprezentat de unul-doi economiști raționali de prin ministerul de Finanțe, de raportorii de la Bruxelles ori scorțoșii FMI, îngroziți de populismul autorităților de la București.

În realitate, liberalii nu vor câștiga mai nimic prin această atitudine populistă, după ce, cu o zi înainte, cei de la PNL au apucat să obiecteze la oportunitatea acestei majorări de salarii în sectorul bugetar. Liberalii n-ar vrea nici să-ngroape țara în obligații care, la un moment dat, ar putea fi greu de onorat de un guvern al lor, dar n-ar vrea nici să dea prost la electoratul bugetar. Cu jumătăți de măsură rostite nu vor câștiga nimic, ba chiar vor pierde. Bugetarii care își doresc numai majorări de salarii, fără să se întrebe de unde vin banii, vor fi în primul rând votanți de PSD, că doar PSD i-a învățat așa până acum. De ce ar vota bugetarii cu PNL, când știu că până și populismul la liberali nu e unul sincer? Gorghiu recita la finalul votului de miercuri o minciună ce te revoltă formidabil. „PNL întotdeauna a votat majorări de salarii la bugetari.” Nu zău?! Tăriceanu, cât de labil a fost și este în fața ciolanului, s-a împotrivit majorării salariilor profesorilor cu 50% propuse de PSD și PDL în 2008. Și a avut dreptate, chit că, în paralel cu această mostră de luciditate, și-a satisfăcut alte mofturi de cheltuieli pe final de mandat. Însă acea mostră de populism cu majorarea salariilor dascălilor a eșuat jalnic sub ochii iresponsabili ai inițiatorilor văzuți cu sacii electorali în căruță.

>Contraargumente sunt, bineînțeles. E adevărat că de corupție nu poți scăpa cu salarii mici în administrație. Dar toate la timpul lor. Salariul mediu brut în zona privată este de circa 2.500 lei, cât în cel mai sărac sector bugetar, învățământul. Dar avem medii de 3.500 în administrație, iar dezechilibarea în continuare a acestei balanțe nu ajută deloc societatea. Până una-alta, unul cere mită și alte foloase necuvenite, iar celălalt, din privat, oferă așa ceva, de multe ori doar pentru a i se aplica legea. Nu poți dezvolta o societate fără instruire profesională, educație și asta nu merge fără profesori care-și duc existența decent. Numai că toate astea trebuie să se întâmple fără să-ți compromiți ziua de mâine ție și celorlalți concetățeni, investițiile, și reforma care să genereze performanță, nu așa a-nboulea, că vin alegerile.

Când șvabii au plecat din Banat vânduți la bucată de comuniști, în gospodăriile nemțești s-au așezat, temeinic, moldovenii. Unii poate că au preluat din rânduiala locului, dar bătrânii spun că au fost din aceia care iarna au băgat dușumeaua pe foc, că lemnul de aia e lemn, să ardă, nu să calci pe el. Prin Oltenia sunt alte obiceiuri. Porcul nu ține până dau roșiile anul viitor, să mănânci o șuncă cu branză și ceapă. Nu, sărbătoarea de Ignat aduce fericire pentru proprietar și neamuri în ziua cu pricina și nu multe altele după aceea. Cine știe dacă nu la fel se vor petrece lucrurile și cu salariile bugetarilor. Dar politicienii care mor doar de grija bugetarilor habar n-au că în sectorul privat mai muncește multă lume și pe 1.000 de lei, iar din coșul național nu mai apucă să se întoarcă la acel amărât mare lucru.

La plecare, Victor Ponta s-a lăudat că a lăsat cămara plină. Plină cu niște bani luați din taxe de la privat și dați apoi pe consum la bugetari, într-un aparat supraponderat și criminal de neperformant. Ce poți să faci cu banii „lăsați” de Ponta dacă nu să-i arunci ca apa în nisipul masei bugetarilor? De ce n-ar beneficia și privatul de investiții de la buget? De ce n-ar avea salariatul din sectorul privat drumuri mai bune, măcar un kilometru de autostradă începută sub guvernul PSD, școli autorizate sanitar sau ISU, spitale decente și altele? De ce? Pentru că nu sunt bani. Pentru că banii merg în salarii și în piață, pentru consum. Dar nu la toți, ci doar într-o jumătate a electoratului, cel bugetar. În fața populismului demolator al întregii clase politice stai și te întrebi cum au dus-o nemții după război. Au avut salarii mari sau au investit în reclădirea țării? Da, a fost planul Marshall, dar cine naiba i-a pus să-și reconstruiască țara, când puteau să majoreze salariile la bugetari?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

6 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

7 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

8 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

9 ore ago