De ce nu mai votez cu liberalii. Daca vreau populism, am PSD

Liberalii tocmai ce-au și-au început campania electorală pentru la anul pierzând un vot. Al meu. E, mare lucru nu-i, ar zice Gorghiu, Atanasiu și Nicolae Robu! „Am pierdut un vot, dar am câștigat zeci de mii de adepți” din rândul bugetarilor cadorisiți cu 10% majorare salarială. Așa ar suna un calcul superficial elaborat de făcătorul de sondaje Adrian Pășcuță. Numai că acest calcul nu face decât să acopere o lașitate petrecută în Camera Deputaților zilele trecute. La finalului unui vot din care aflăm că România are numai bugetari cărora politicienii trebuie să le poarte de grijă patru ani de mandat. Bugetari și, firește, asistații social de care se ocupă primarii și baronii locali. Restul populației, cei din privat, contribuabilii reali la aparatul administrativ, rămâne să fie reprezentat de unul-doi economiști raționali de prin ministerul de Finanțe, de raportorii de la Bruxelles ori scorțoșii FMI, îngroziți de populismul autorităților de la București.

În realitate, liberalii nu vor câștiga mai nimic prin această atitudine populistă, după ce, cu o zi înainte, cei de la PNL au apucat să obiecteze la oportunitatea acestei majorări de salarii în sectorul bugetar. Liberalii n-ar vrea nici să-ngroape țara în obligații care, la un moment dat, ar putea fi greu de onorat de un guvern al lor, dar n-ar vrea nici să dea prost la electoratul bugetar. Cu jumătăți de măsură rostite nu vor câștiga nimic, ba chiar vor pierde. Bugetarii care își doresc numai majorări de salarii, fără să se întrebe de unde vin banii, vor fi în primul rând votanți de PSD, că doar PSD i-a învățat așa până acum. De ce ar vota bugetarii cu PNL, când știu că până și populismul la liberali nu e unul sincer? Gorghiu recita la finalul votului de miercuri o minciună ce te revoltă formidabil. „PNL întotdeauna a votat majorări de salarii la bugetari.” Nu zău?! Tăriceanu, cât de labil a fost și este în fața ciolanului, s-a împotrivit majorării salariilor profesorilor cu 50% propuse de PSD și PDL în 2008. Și a avut dreptate, chit că, în paralel cu această mostră de luciditate, și-a satisfăcut alte mofturi de cheltuieli pe final de mandat. Însă acea mostră de populism cu majorarea salariilor dascălilor a eșuat jalnic sub ochii iresponsabili ai inițiatorilor văzuți cu sacii electorali în căruță.

>Contraargumente sunt, bineînțeles. E adevărat că de corupție nu poți scăpa cu salarii mici în administrație. Dar toate la timpul lor. Salariul mediu brut în zona privată este de circa 2.500 lei, cât în cel mai sărac sector bugetar, învățământul. Dar avem medii de 3.500 în administrație, iar dezechilibarea în continuare a acestei balanțe nu ajută deloc societatea. Până una-alta, unul cere mită și alte foloase necuvenite, iar celălalt, din privat, oferă așa ceva, de multe ori doar pentru a i se aplica legea. Nu poți dezvolta o societate fără instruire profesională, educație și asta nu merge fără profesori care-și duc existența decent. Numai că toate astea trebuie să se întâmple fără să-ți compromiți ziua de mâine ție și celorlalți concetățeni, investițiile, și reforma care să genereze performanță, nu așa a-nboulea, că vin alegerile.

Când șvabii au plecat din Banat vânduți la bucată de comuniști, în gospodăriile nemțești s-au așezat, temeinic, moldovenii. Unii poate că au preluat din rânduiala locului, dar bătrânii spun că au fost din aceia care iarna au băgat dușumeaua pe foc, că lemnul de aia e lemn, să ardă, nu să calci pe el. Prin Oltenia sunt alte obiceiuri. Porcul nu ține până dau roșiile anul viitor, să mănânci o șuncă cu branză și ceapă. Nu, sărbătoarea de Ignat aduce fericire pentru proprietar și neamuri în ziua cu pricina și nu multe altele după aceea. Cine știe dacă nu la fel se vor petrece lucrurile și cu salariile bugetarilor. Dar politicienii care mor doar de grija bugetarilor habar n-au că în sectorul privat mai muncește multă lume și pe 1.000 de lei, iar din coșul național nu mai apucă să se întoarcă la acel amărât mare lucru.

La plecare, Victor Ponta s-a lăudat că a lăsat cămara plină. Plină cu niște bani luați din taxe de la privat și dați apoi pe consum la bugetari, într-un aparat supraponderat și criminal de neperformant. Ce poți să faci cu banii „lăsați” de Ponta dacă nu să-i arunci ca apa în nisipul masei bugetarilor? De ce n-ar beneficia și privatul de investiții de la buget? De ce n-ar avea salariatul din sectorul privat drumuri mai bune, măcar un kilometru de autostradă începută sub guvernul PSD, școli autorizate sanitar sau ISU, spitale decente și altele? De ce? Pentru că nu sunt bani. Pentru că banii merg în salarii și în piață, pentru consum. Dar nu la toți, ci doar într-o jumătate a electoratului, cel bugetar. În fața populismului demolator al întregii clase politice stai și te întrebi cum au dus-o nemții după război. Au avut salarii mari sau au investit în reclădirea țării? Da, a fost planul Marshall, dar cine naiba i-a pus să-și reconstruiască țara, când puteau să majoreze salariile la bugetari?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

de savoya a spus: (noiembrie 13th, 2015 at 11:15 )

Bun articol,mai putin partea cu moldovenii si oltenii(desi sunt banatean in „toalili mele”)
E clar ca PNL-ul trece printr-o perioada de deruta(generata in primul rind de fuziunea cu PDL),iar daca nu va reveni la principiile pe care le-a aparat de-a lungul timpului va esua lamentabil in viitoarele alegeri.Capacitatea de regenerare si de manipulare a PSD-ului s-a dovedit remarcabila in timp si daca e sa dau acum un prognostic cred ca vor obtine niste rezultate sensibil mai bune ca PNL-ul.
La PNL Timis situatia este catastrofala cu omul -orchestra Robu la pupitru.Ma rog e problema lor interna ,dar ar trebui facut ceva pina nu e prea tirziu!

anteconbega a spus: (noiembrie 15th, 2015 at 09:15 )

Unii sigur au preluat din rânduiala locului!. Ştirulubatecul universitar Lorin Fortuna, cel care a stat zi şi noapte în balconul Opere la Revoluţie, e bucovinean la bază. Lingvist, eseist, traducător, venit la Timişoara din sudul Moldovei, marele profesor universitar doctor în filologie Gheorghe Tohăneanu a fost unul dintre întemeietorii învăţământului filologic universitar timişorean. Întemeiatorul nefrologiei în UMF a fost un ieşean, prof. dr. docent Zosin. Sigur, pot fi date exemple şi „pe invers”, doamna Grapini este şi ea din acelaşi oraş moldav ca Tohăneanu, dar asta e altăm âncare de peşte. Cu oltenii, no coment, un singur nume, e drept, odios : Ilie Matei. Cât despre cei care şi-au ars duşumelele ca să se încălzească, cel puţin la Giarmata au fost rromi. Pe scurt, ţigani.

ioana a spus: (noiembrie 15th, 2015 at 14:02 )

Sa nu uitam, ROBU a majorat cu 12% salariile din primarie. Liberalii angajati acolo pe criterii „meritocratice” au nevoie de lefuri pe masura. A facut din primarie mosia lui. Nici pe vremea lui Ciuhandu parca nu era asa tiganie. Acum nu e niciun respect fata de lege. Exista o singura lege. Legea lui „cum vrea Robu”. Treziti-va pana nu e prea tarziu.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Lugojul, eșec dramatic la Blaj, dar nu a venit acasă cu mâna goală

Aproape de șocul campionatului! Voleibalistele de la CSM Lugoj au fost foarte aproape de a produce o mare surpriză în întâlnirea cu liderul Diviziei A1, CSM Volei Alba Blaj. Formația din Lugoj a început meciul în forță și a condus cu 2-0 la seturi, iar în actul trei, la scorul de 23-23, a avut atacul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul, eșec dramatic la Blaj, dar nu a venit acasă cu mâna goală
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are loc marți, 26 noiembrie 2024, începând cu ora 9:30, în Aula Magna a universității. Participanții vor avea ocazia să urmărească expuneri și studii de caz speciale și să interacționeze cu personalități recunoscute din domeniul antreprenoriatului, care vor oferi publicului un capital...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis,  preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al Consiliului Județean, a spus că a votat ”calea sigură pentru România”. Alfred Simonis a spus că a ales candidatul care nu e perfect, dar care și-a făcut treaba la guvernare. ”Am votat cu un om care și-a demonstrat competența la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis, la ieșirea din cabina de vot: ”Am votat cu un om care și-a demonstrat competența la guvernare”
Nicolae Robu îşi exhibă încă o dată imensele frustrări pentru cele două înfrângeri usturătoare în faţa lui Dominic Fritz. În preziua alegerilor prezidenţiale, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, a avut un nou derapaj mitocănesc la adresa lui Fritz, catalogându-l drept “jegos”. De această dată, Robu s-a produs chiar pe pagina de Facebook a lui...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Cât de jegos poate sa fie! Gretos!“. Un nou atac suburban al consilierului preşedintelui CJ Timiş la adresa primarului Fritz
Conform datelor oficiale ale Autorității Electorale Permanente, în județul Timiș, la ora 9 votaseră 2,82% din electori. Peste 10.000 de persoane trecuseră pe la cabinele de vot pentru a vota în primul tur al alegerii spreședintelui României. Astfel, pe listele permanente votaseră 9.292 de cetățeni, iar pe listele suplimentare 1.169 de cetățeni. Aceasta înseamnă o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul, la 2,82 la sută, prezență la urne, la ora 9.00
La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, în cursă find înscrişi 14 candidaţi. La nivel naţional sunt aşteptate la vot 18.008.480 de persoane, dintre care 630.642 sunt din judeţul Timiş. În judetul Timiş sunt în total 619 sectii de votare, dintre care 207 sunt organizate la Timişoara....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Românii îşi aleg astăzi preşedintele. În Timiş peste 600 de mii de persoane sunt aşteptate la urne
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale etapei a 13-a din Liga 3, Seria a 9-a. Performera zilei este chiar Politehnica. Tinerii alb-violeţi au jucat pe terenul celei mai în formă echipă, Gloria Cermei, care înainte de meci avea cinci victorii pe linie. Cu un joc bun,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag
Top