Undeva prin decembrie șeful clubului sportiv municipal, Radu Țoancă, a trimis administrației județene o solicitare de sponsorizare pentru suma de 3.000.000 lei, vreo 660.000 de euro. Motivația directorului interimar al SCM Timișoara pentru acest demers a fost aceea că CJT a susținut financiar sportul timișorean și în anii precedenți, fiind cunoscută iubirea președintelui Titu Bojin pentru sportul de la orașe și sate. Până acum nu este nimic deosebit, deși vorbim din anul 2016 despre o cerere de susținere financiară a unui club al municipalității timișorene, nu de o asociere a CJT în cadrul cluburilor BC Timișoara, la baschet, RCM la rugby, handbal băieți sau ACS Poli, la fotbal. Până la „stop-jocul” dat de Curtea de Conturi autorităților locale în preocuparea de a susține diferite ramuri sportive ca parteneri în asociații sportive, CJT și CLT pompau sume importante de bani ca și patroni ai respectivelor entități sportive.
De o vreme, ambele instituții au făcut un pas înapoi și au lăsat sportul local să supraviețuiască pe cont propriu, până ce un răspuns la un apel făcut la Curtea de Conturi ar da undă verde finanțărilor sportive din bani publici în acea formulă de organizare. În acest timp, baschetul s-a dus spre liga a doua, rugbyul a luat titlul cu ultimele energii financiare înainte de intrarea în colaps, iar fotbalul e în căutare de soluții în zona privată. Titu Bojin a și spus prin toamnă că nu va mai semna nici o alocare de fonduri pentru sport până ce nu se reglementează problema din punct de vedere legal. Și că astfel de susțineri vor fi făcute doar pe bază de proiecte sportive pe baza Legii 350/2005 și nu ca pe vremuri.
Revin la cererea lui Radu Țoancă cu sentimentul că acesta a încercat marea cu degetul. Făcând un calcul aproape logic, CJT controlat de PSD n-ar avea interesul să-i dea bani lui Radu Țoancă – considerat trădător al partidului în favoarea liberalilor în perioada cât a fost consilier social-democrat – pentru ceva ce s-ar numi propagandă în folosul candidatului Nicolae Robu, patronul spiritual al tot ce mișcă sportiv în Primăria Timișoara. Pe de altă parte, CJT are o tradiție în a finanța cluburi sportive municipale, dacă acestea sunt conduse de vreo primărie pesedistă. Și nu numai, dar cazul Lugojului cu echipa de volei este cel mai la îndemână. Conform lui Adrian Negoiță consilier județean PSD, șef al comisiei de specialitate, cererea lui Țoancă nu are încă o valoare juridică, o finanțare s-ar putea realiza pe baza unui dosar pe legea sportului și că despre sumă se poate discuta după aprobarea bugetului luna aceasta, „dar nu la nivelul cât au cerut ei”.
Nu am vorbit de cererea lui Radu Țoancă de finanțare a SCM Timișoara pentru a-i dinamita demersul. Din contră, sunt de părere că în aceste momente de abandon total al sportului de către investitorii privați, autoritatea publică are obligația de a nu lăsa să moară acest fenomen. Ce mi se pare ciudat la cererea lui Țoancă e că omul a cerut 3.000.000 lei pentru baschet, rugby, handbal, volei și… „Sportul Pentru Toți”. Dacă vă întrebați ce e „Sportul Pentru Toți” în corelare cu Radu Țoancă s-ar putea să o luați pe căi greșite, știind și dumneavoastră probabil că dl Țoancă a practicat un anume „sport” cam pe la toate porțile politice și cam din toate pozițiile. N-aș vrea să cred că administrarea unui frumos buget pentru sportul municipal ar fi vreun „sport” chiar pentru toți, căci și-așa lumea s-a uitat urât când a auzit cui a dat Nicolae Robu această gestiune.
Nu, „Sportul Pentru Toți” e ceva de masă. Are și federație la nivel național și se ocupă de tot felul de activități, printre care „Școala Altfel”, aerobic, majorete, tabere „Cireșarii”, Cupa trântelor la sate, recreere pentru vârsta a treia, educație rutieră și chiar a intrat în parteneriate în Cupa prieteniei „Bergenbier”. Poate și multe alte lucruri frumoase și sănătoase, dar nu mai bine ar băga primăria banul să facem performanță într-o ramură, două, și apoi să bem?
Apropo de sporturile preferate ale lui Radu Țoancă. Îmi asum riscul de a lua bobârnace și îl întreb pe primarul Nicolae Robu dacă la nivelul clubului sportiv municipal s-a făcut o strategie. Am mai întrebat și cu alte ocazii, dar revin. Știe cineva în instituția care dă banul spre sport ce se vrea de la acest club? Adică vrem să fim campioni la rugby și să promovăm cu baschetul la anul? Bun. Vrem echipă de handbal feminin la Universitatea de Vest sau facem alta nouă? Și la ce nivel o vrem, că dacă o ducem tot mediocru, ca la fotbal, nu cred că mai are farmec?
Îl întreabă cineva pe Radu Țoancă, mare iubitor de balon oval, dacă are sens să băgăm două milioane de euro în rugby pentru a fi cei mai tari dintr-o parcare goală, fără concurență la titlul la anul? Sau direcționăm din ditamai bugetul și spre handbal masculin, poate feminin, că tot e la modă, sau baschet? Doar întreb, nu dau cu parul. Sigur e o logică în a finanța bine o secție, pentru performanțe europene, decât prost pe toate. Dar cu cap, nu aiurea. Totul e să se facă o strategie, să știm și noi, contribuabilii, la ce să ne așteptăm. Că dacă se pune de-o ciorbă bine amestecată și nu prea caldă, zău că o să ajungem să investim masiv în „Sportul Pentru Toți”. Toți șmecherii.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…