Categories: EconomicUltima ora

Forbes a decis: Timisoara e, din nou, capitala afacerilor in Romania!

Topul „Forbes – 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România” a ajuns la a patra ediție. Timișoara este, pentru a doua oară consecutiv și a treia dată în istorie, orașul care s-a clasat pe primul loc. Jurnaliștii de la Forbes au luat în considerare 10 criterii.

Capitalele de județ au fost analizate cu aceeași unitate de măsură. Este vorba despre zece criterii: Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe și unitățile de învățământ. Datele provin de la Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Prognoză, Registrul Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și portalul listafirme.ro. Spre deosebire de anii trecuți, spun jurnaliștii de la Forbes, au luat în calcul și… problemele cu legea pe care le au mai mulți primari! Fiecare oraș al cărui edil a fost reținut a fost „penalizat” cu 10% din punctajul final. „Scopul acestui clasament rămâne același: identificarea discrepanțelor economice dintre principalele orașe din România, a avantajelor lor pentru posibilii investitori și, în cele din urmă, a potențialului pe care fiecare dintre ele îl oferă din perspectiva nivelului de trai”, susțin cei de la Forbes.

Timișoara este, și în acest an, pe primul loc în acest clasament. Este a doua oară consecutiv și a treia oară în total, o adevărată performanță, în condițiile în care topul se află la cea de-a patra ediție. Conform celor de la Forbes, în Timișoara, principalele domenii economice sunt producția de componente auto și industria IT. Totuși, nu acestea sunt domeniile din care provin companiile din top 3 cele mai puternice firme din județul Timiș. Pe primul loc al clasamentului întocmit de Forbes România, pe baza datelor oferite de listafirme.ro, se află Enel Distribuție Banat SA, urmată de Colterm SA și Aquatim SA. Interesant este că printre cele zece companii puternice din Timiș nu se numără decât un singur producător de componente auto, dar nicio companie de IT. Găsiți aici toate detaliile.

UPDATE: Primarul Nicolae Robu spune că acest top este și rezultatul faptului că, în Timișoara, investitorii sunt sprijiniți 100% de autorități. „Nu există nici un investitor care să se fi plâns pe undeva că a întâmpinat dificultăți în demersurile sale de a-și dezvolta o afacere. Dimpotrivă, toți investitorii sunt primiți cu brațele deschise, tratați cu onestitate și sprijiniți în demersurile lor, pentru că orice investiție înseamnă locuri de muncă, creșterea încasărilor bugetului local și la bugetele naționale. Toate ne interesează. Cred că Timișoara se poate considera un model în această privință și nu este întâmplător că investitori care operează la această scară, a sutelor de milioane de euro, aleg să vină aici”, a declarat edilul.

Iată și Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri din România

1. Timișoara
2. Cluj-Napoca
3. București
4. Oradea
5. Constanța
6. Brașov
7. Arad
8. Ploiești
9. Pitești
10. Iași

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

28 de minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago