Topul „Forbes – 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România” a ajuns la a patra ediție. Timișoara este, pentru a doua oară consecutiv și a treia dată în istorie, orașul care s-a clasat pe primul loc. Jurnaliștii de la Forbes au luat în considerare 10 criterii.
Capitalele de județ au fost analizate cu aceeași unitate de măsură. Este vorba despre zece criterii: Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe și unitățile de învățământ. Datele provin de la Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Prognoză, Registrul Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și portalul listafirme.ro. Spre deosebire de anii trecuți, spun jurnaliștii de la Forbes, au luat în calcul și… problemele cu legea pe care le au mai mulți primari! Fiecare oraș al cărui edil a fost reținut a fost „penalizat” cu 10% din punctajul final. „Scopul acestui clasament rămâne același: identificarea discrepanțelor economice dintre principalele orașe din România, a avantajelor lor pentru posibilii investitori și, în cele din urmă, a potențialului pe care fiecare dintre ele îl oferă din perspectiva nivelului de trai”, susțin cei de la Forbes.
Timișoara este, și în acest an, pe primul loc în acest clasament. Este a doua oară consecutiv și a treia oară în total, o adevărată performanță, în condițiile în care topul se află la cea de-a patra ediție. Conform celor de la Forbes, în Timișoara, principalele domenii economice sunt producția de componente auto și industria IT. Totuși, nu acestea sunt domeniile din care provin companiile din top 3 cele mai puternice firme din județul Timiș. Pe primul loc al clasamentului întocmit de Forbes România, pe baza datelor oferite de listafirme.ro, se află Enel Distribuție Banat SA, urmată de Colterm SA și Aquatim SA. Interesant este că printre cele zece companii puternice din Timiș nu se numără decât un singur producător de componente auto, dar nicio companie de IT. Găsiți aici toate detaliile.
UPDATE: Primarul Nicolae Robu spune că acest top este și rezultatul faptului că, în Timișoara, investitorii sunt sprijiniți 100% de autorități. „Nu există nici un investitor care să se fi plâns pe undeva că a întâmpinat dificultăți în demersurile sale de a-și dezvolta o afacere. Dimpotrivă, toți investitorii sunt primiți cu brațele deschise, tratați cu onestitate și sprijiniți în demersurile lor, pentru că orice investiție înseamnă locuri de muncă, creșterea încasărilor bugetului local și la bugetele naționale. Toate ne interesează. Cred că Timișoara se poate considera un model în această privință și nu este întâmplător că investitori care operează la această scară, a sutelor de milioane de euro, aleg să vină aici”, a declarat edilul.
Iată și Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri din România
1. Timișoara
2. Cluj-Napoca
3. București
4. Oradea
5. Constanța
6. Brașov
7. Arad
8. Ploiești
9. Pitești
10. Iași
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…