Pana sa se plimbe pe Bega, vaporasele trebuie inmatriculate, iar Timisoara trebuie sa aiba port

Vaporașele Primăriei Timișoara trebuie înmatriculate înainte ca ele să poată circula efectiv, iar municipalitatea mai trebuie să înființeze și un port. Sunt pașii care mai trebuie parcurși până când timișorenii vor putea călători pe Bega cu mult așteptatele vaporetto.

În toamna anului trecut, CL Timișoara a adoptat o hotărâre referitoare la aprobarea, de principiu, a înfiinţării administraţiei portuare de cale navigabilă interioară pentru Canalul Bega. „În momentul de faţă nu există o autoritate desemnată de Ministerul Transporturilor cu atribuții concrete care să administreze infrastructura portului Timişoara (…) administraţiile portuare pot fi instituţii publice, regii autonome, companii naţionale sau societăţi comerciale, aflate în subordinea sau sub autoritatea ministerului sau, după caz, a autorităţilor administraţiei publice locale. (…) propunem înfiinţarea administraţiei portuare a Canalului Bega de la Uzina Hidroelectrica Timişoara până la limita unităţii administrativ teritoriale a Municipiului Timişoara (…) Administraţia portuară nou înfiinţată va funcţiona numai cu autorizarea Ministerului Transporturilor”, se precizează în referatul proiectului. Legea spune clar că Bega este navigabilă din Timișoara până la frontiera cu Serbia, dar, pentru ca vaporașele să poată circula, trebuie înființat Portul Timișoara, care trebuie avizat de Ministerul Transporturilor.

Vaporașele trebuie, de asemenea, înmatriculate, procedură de care se ocupă acum primăria, RATT și firma din Galați care le construiește. RATT se ocupă și de școlarizarea personalului care va conduce ambarcațiunile. „Vom lămuri lucrurile. Trebuie să abordăm lucrurile pozitiv, chiar dacă sunt unele scăpări de procedură. Vaporașele așteaptă înmatricularea, trebuie dată aprobarea inclusiv de la Bruxelles. Procedura a fost lansată, documentația a fost depusă, am înțeles că se așteaptă după un răspuns de la Bruxelles”, a explicat primarul Nicolae Robu. Până acum, la Timișoara au ajuns două din cele șapte vaporașe care vor naviga pe Bega. Edilul a anunțat, acum câteva săptămâni, și numele pe care îl vor purta acestea: Decebal, Burebista, Traian, Glad, Huniade, Savoya și Economu. Toate vor avea „atașată” terminația TM.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

9 minute ago

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

18 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

21 de ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

21 de ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

21 de ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

22 de ore ago