Situația este din nou gravă la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Angajații vor intra în grevă, dacă, pe 15 iulie, nu-și vor primi tichetele de masă, însă activitatea ar putea fi oprită oricând. Spitalul nu mai are, de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș, bani nici pentru plata acestor drepturi salariale, dar nici pentru materiale sanitare și medicamente.
Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” a primit de la CJAS Timiș pe luna iunie doar bani pentru salarii. Suma depășește puțin 1,2 milioane de lei, deși unitatea sanitară ar avea nevoie de peste 1,5 milioane, pentru plata serviciilor medicale, a tichetelor de masă și a furnizorilor. Acum câteva luni, spitalul a avut probleme similare, iar CJAS Timiș a luat banii de pe luna iunie și i-a împărțit pe aprilie și mai. S-a ajuns din nou în impas, așa cum avertizau reprezentanții spitalului. În condițiile în care, în ultimii ani, sunt aproape 1.700 de cazuri nedecontate de CJAS, iar „Victor Babeș” are datorii de peste 2,5 milioane lei, conducerea spitalului a decis să nu semneze actul adițional pe luna iulie.
„Am refuzat semnarea contractului pe luna iulie, datorită faptului că pe luna iulie avem bani doar pentru salariile angajatorilor, dar nu și pentru frunizori – utilități, hrană, reactivi, ambulanță. Salariile brute sunt de aproximativ 1,2 milioane, plus tichetele de masă, care fac parte tot din salarii. În total, cheltuielile de personal sunt în valoare de peste 1,5 milioane, iar valoarea propusă de CJAS este de puțin peste 1,2 milioane. Nu ne acoperă nici cheltuielile de personal și, în plus, nu mai avem de unde să plătim absolut nimic pentru a duce la îndeplinirea actului medical, așa cum ne obligă legea. Am decis să nu semnăm actul adițional decât în două condiții – să ne întâlnim la București pentru o mediere sau Casa de Sănătate să fie de acord cu suplimentarea sumei la valoarea de care avem nevoie”, spune managerul Voichița Lăzureanu. Dincolo de cifre, activitatea medicală în spital poate fi sistată în orice moment.
„Furnizorii ne-au dat în judecată, avem cereri în instanță, ceea ce poate să ducă la blocarea salariilor. Vrem să mergem la această curte de mediere de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la București, să găsim o rezolvare. Nu o să avem bani de salarii deloc, actul medical va fi întrerupt, iar sindicatele vor ieși în stradă”, spune Cristian Oancea, directorul medical al unității sanitare.„Contractele nu sunt negociate (…) În martie-aprilie am venit la serviciu cu serul fiziologic în geantă. Nu este normal (…) Vom ieși în stradă și vom face toate demersurile legale pentru declanșarea conflictului de muncă”, explică liderul de sindicat Monica Demian Pop. „La ora actuală nu știm în ce fel ne va deconta CJAS actul medical. În 15 iulie dăm salariile pe luna iunie. Dacă în 15 iulie nu acordăm salariaților noștri drepturile salariale integrale, cu tot cu tichete de masă, oamenii au tot dreptul să intre în grevă. Sunt șanse ca și medicamentele să nu mai fie. Vor trebui să-și cumpere pacienții, urmând ca după aceea să le deconteze Casa Județeană. Unii însă nu au această posibilitate. Dacă furnizorii nu ne mai aduc materiale sanitare sau salariații vor intra în grevă, s-ar putea să se oprească actul medical forțat”, a conchis Voichița Lăzureanu.
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor…
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel…
Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului „Traian Vuia”, respectiv pachetul…
Societatea Piețe S.A. Timișoara anunţă că vine în sprijinul producătorilor și timișorenilor în perioada sărbătorilor…
Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage “cu demnitate” din coaliție, dar va…
Fondurile europene, mai ales cele accesate de Aquatim, au ajutat enorm la implementarea de proiecte…