Categories: Sănătate

Dermatita atopica, cauze si forme de tratament

Dermatita atopică afectează o mare parte dintre adulți, dar și copiii, fiind asociată, de cele mai multe ori, și cu alte manifestări alergice. Ea poate fi ținută sub control, dacă pacienții respectă câteva reguli de bază și urmează sfaturile dermatologului.

Dermatita atopică este o formă particulară de eczemă determinată genetic, caracterizată prin tulburări ale reglării imunitare și leziuni de tip eczematiform. Ea debutează în copilărie și poate asocia cu alte manifestări alergice, cum ar fi astm, rinită vasomotorie sau urticarie. Statistic, această boală poate fi întâlnită la 1,5% dintre copiii cu vârste de până la 2 ani, iar la adulți frecvența este cuprinsă între 3 și 25% din populație. Dermatita atopică se agravează, în majoritatea cazurilor, pe timp de iarnă și se ameliorează spontan vara, beneficiind de cură heliomarină. „Eczema sugarului apare la până la șase luni de la naștere, sub forma unei erupții cutanate veziculo-zemuinde, intens pruriginoase, localizată pe obraji și pe frunte. Ea se poate extinde la gat, după urechi și în pielea capului, se poate remite spontan sau poate recidiva. Dermatita atopică a copilului se manifestă între 4 și 7 ani, prin atingerea pliurilor poplitee, în spatele genunchilor, și ale celor din zona coastelor, sub forma unor placarde de eczemă zemuindă /uscată. Are evoluție cronică, cu ameliorări sezoniere, vara, în special după vacanța de la mare sau munte. În jurul vârstei de 7 ani, mare parte din cazuri se vindecă spontan”, spune medicul dermatolog Nadița Popovici, de la Dermaskin.

Dermatita atopică se manifestă însă și la adulți. „Aproximativ 10% din dermatita atopică a copilului persistă și la adulți. La o altă parte din cazuri, erupția reapare la maturitate. Sunt însă și bolnavi la care atopia s-a manifestat în copilărie sub forma de rinită alergică sau crize astmatice, iar la vârstă adultă, sub formă de eczeme”, explică dr. Popovici. După ultimele teorii, dermatita atopică este considerată o boală genetică. Astfel, conform studiilor, când ambii părinți sunt atopici, 75% din copii moștenesc boala. Interesant este că, în cazul unei mame atopice, 40-50% din copii moștenesc boala. Dacă tatăl este atopic însă, numai 25,5% din copii moștenesc boala. Tratamentul este destul de dificil și de lungă durată. „Cei care suferă de dermatită atopică necesită îngrijire permanentă. Se utilizează săpun fără parfum, coloranți sau aditivi. Pruritul fiind un factor de intreținere și agravare a bolii, el va fi în permanență combătut prin proceduri locale și generale (antialergice pe cale generală). Uscăciunea pielii întreține și agravează boala și trebuie tratată cu emoliente speciale. Bolnavii trebuie să evite îmbrăcămintea iritantă, în special lâna și fibrele sintetice, iar în camera de locuit temperatura trebuie să fie moderată. De asemenea, se recomandă evitarea contactului direct cu animalele domestice”, mai spune dr. Nadița Popovici.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

52 de minute ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

2 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

12 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

13 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

16 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

17 ore ago