Categories: EconomicUltima ora

Contractul de 14 milioane de euro pentru reabilitarea Begai a fost semnat. Acum depindem de sarbi

Acceptul partenerilor sârbi va fi cel care va decide dacă proiectul transfrontalier de colaborare dintre Serbia şi România, de reabilitare a canalului Bega, a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român şi de construire a pistelor de biciclete, va deveni realitate sau nu.

Șeful Administraţiei Bazinale a Apelor Banat, Titu Bojin, şi vicepreşedintele CJ Timiş, Traian Stancu, au semnat, miercuri, cu reprezentanţii Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră de la Timişoara actele de obţinere a finanţării europene prin proiectul „Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega”. Acesta are o valoare de aproximativ 14 milioane euro. Din păcate, deşi contractul este semnat, fiind vorba despre o iniţiativă transfrontalieră, în oglindă cu Serbia, implementarea acestuia depinde şi de acceptul partenerilor de peste graniţă. „Rămâne acceptarea de la vecinii noştri sârbi a problemei cu memorandumul cu trecerea frontierei. Am înţeles că sunt semnăturile de la fiecare instituţie de acolo. Sper ca săptămâna viitoare să mergem în Voivodina, să avem o discuţie cu preşedintele regiunii. Dacă partea sârbă nu îşi dă acordul până la 30 decembrie, sper să nu fie nevoie să ne gândim că nu se dă, se reziliază”, a declarat Bojin. Finanţarea este asigurată în proporţie de 13% din bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării, 2% din de la Consiliul Judeţean Timiș și 85% bani europeni din fonduri IPA.

Principalul câştig pe partea română ar fi reabilitarea integrală a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român. Lucrările ar putea fi gata la finalul lui 2019. „Contractul e semnat pe 48 de luni, eu sper ca în urma discuţiilor cu colegii, care au mai multă experienţă, să nu dureze mai mult de doi. Mai avem cinci luni pentru definitivarea contractului. La finalul lui 2019 cred că va fi operaţional nodul.Noi o să facem un grafic, până la demararea lucrărilor. Dacă sârbii vor spune nu proiectului, banii vor fi suportaţi de Apele Române de la nivel naţional, pentru a putea să facem anumite cheltuieli. Dacă nu se poate finanţarea asta, să căutăm pentru Sânmihai din alte surse”, a mai declarat Bojin. Funcţionalizarea nodului din comuna timişeană ar asigura posibilitatea navigaţiei spre Serbia.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

12 minute ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

25 de minute ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

29 de minute ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

53 de minute ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

O oră ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

O oră ago