Categories: Economic

Putem sta linistiti, sarbii se ocupa de raurile comune de la granita cu Romania

Specialiştii din domeniul apelor din zona Banatului şi au verificat, în zona de graniţă, instalaţiile hidrotehnice din Serbia. Având în vedere că numeroase ape au cursul de curgere pe teritoriul ambelor ţări, nefuncţionarea acestor instalaţii poate afecta atât teritoriul României, cât şi cel al Serbiei.

În paralel cu verificarea acestor instalații a avut loc şi întâlnirea Subcomisiei pentru apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor din cadrul Comisiei hidrotehnice româno-sârbe. Specialiştii ABAB au controlat obiectivele hidrotehnice şi cursurile de apă din Serbia, conform Regulamentului comun de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe cursurile de apă, a obiectivelor hidrotehnice care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat româno-sârbă. Au fost vizate mai multe cursuri de apă: Moravița (de la podul din localitatea Vatin până la vărsarea în canalul Dunăre-Tisa-Dunăre), Bârzava (în zona staţiei hidrometrice Markovicevo, în zona podului din vecinătatea localităţii Konak), Timiş (dig mal stâng în zona localităţii Şurian), Bega Veche (dig mal drept în zona podului din apropierea localităţii Banatski Dvor) şi Aranca (în zona podului Devet Gîrla). „Digurile sunt în stare bună şi bine întreţinute. Pe anumite tronsoane din zona verificată de pe râul Timiş au fost efectuate lucrări de curăţire a vegetaţiei, astfel încât culoarul, pe sectorul de frontieră – Boka să fie lipsit de vegetaţie, pentru a asigura curgerea liberă a apelor din albia majoră. Pe cursul de apă Moraviţa, atât pe tronsonul verificat, cât şi în aval de acesta, au fost efectuate lucrări de întreţinere şi încă se desfășoară lucrări de decolmatare, recalibrări de albie și completări de terasamente pe coronament. Partea sârbă va finaliza lucrările de decolmatare pe circa 4 km, urmând ca anii următori să se continue până la frontiera de stat. În ceea ce priveşte cursul de apă Bega Veche, sunt necesare lucrări de întreținere a albiei minore și decolmatare, motiv pentru care s-a agreat discutarea posibilității promovării unui proiect transfrontalier de amenajare a sectorului de interes comun“, a declarat Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

6 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

11 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

11 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

12 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago