Categories: Sănătate

Fetita de 8 ani din Iasi adusa la Timisoara are sanse mici de supravietuire

Copila bolnavă de cancer pe care părinții n-au vrut s-o mai lase la tratament este într-o stare extrem de gravă. După ce a stat cinci luni fără s-o vadă vreun medic, iar o instanță a decis de urgență ca ea să fie tratată, fetița a fost adus la Timișoara. După două săptămâni de investigații, doctorii au vești foarte proaste.

Petronela, o fetiță de 8 ani din Iaşi, diagnosticată cu cancer, pe care părinţii ei au refuzat s-o mai ducă la tratament, pentru că erau convinși că îi vor fi furate organele, a fost adusă la Timișoara la începutul lunii decembrie. Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi a cerut ca părinţii să fie obligaţi să ducă fata la doctor. Petronela are cancer renal cu metastaze pulmonare și a fost operată de mai multe ori până acum. Ultima dată, ea a fost consultată de un medic oncolog în luna iulie, după care părinții au decis să n-o mai ducă la tratament, pe motiv că ar urma să-i fie furate organele. Veștile nu sunt însă bune pentru micuță. Ea se va întoarce la Iași, pentru chimioterapie, după ce medicii de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” au stabilit că este într-o stare mult prea gravă, pentru a putea suporta un transplant medular. Boala a recidivat, iar prognosticul nu este deloc optimist. „Starea ei de sănătate este extrem de gravă. Este o tumoră mare, cu metastaze pulmonare multiple. Este un caz depășit, ceea ce înseamnă că nu se mai poate face mare lucru. Șansele de supraviețuire sunt mici, ele există, doar că presupun o chimioterapie intensivă. În general, la recidivă, organismul deja nu mai răspunde la chimioterapie cum răspunde la prima tumoră”, a explicat dr. Ovidiu Adam, directorul spitalului de copii. Copila a fost operată o dată la Iași, când i s-au extirpat tumora renală și, parțial, rinichiul. A doua operația a presupus scoaterea cu totul a rinichiului, după care părinții au decis să n-o mai ducă la medic. „Nu se pune problema unui transplant medular în starea în care este fetița acum, cu metastaze peste tot. Urmează să se întoarcă la Iași. Mama a cerut transferul pentru efectuarea chimioterapiei. Când va fi o salvare disponibilă, va pleca la Iași”, a mai spus medicul timișorean.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

2 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

2 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

3 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

4 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

4 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

5 ore ago